[text]

Sveriges museum

Objektene du kan se og oppleve i Sveriges museer spenner over et bredt spekter med alt fra kronjuvelene ”Tre Kronor” som er overdrysset med edelstener, diamanter og gull, til surströmming – den illeluktende delikatessen fra Nord-Sverige. Og så å si alt du kan tenke deg midt i mellom.

  • Falun Mine/Falu koppargruva – World Heritage Site
  • Rock carvings in Tanum, a World Heritage site
  • The art museum in Gothenburg
  • Sami handcraft
  • Kommendanthuset, a part om Malmö Museums

Falun Mine/Falu koppargruva – World Heritage Site

Helt der oppe i nord

Byen Jokkmokk i Lappland har tradisjonelt sett vært stedet der samene møtes og arrangerer markeder, festivaler og simpelthen bare treffes. I byen ligger også Ájtte Museum – et samisk senter som presenterer utstillinger som Klær og Sølv og Hvordan Overleve, som handler om hvordan samene overlever ved polarsirkelen, og Tid for Trommer som handler om religion og mytologi. Gjennom utstillinger i museet får du massevis av kunnskap om Lapplands historikk, og ikke minst om hvordan samene har overlevd gjennom utallige generasjoner. Dette stedet er absolutt verdt et besøk.

Ordet galskap er neppe dekkende nok når en skal beskrive Surströmming museet som ligger i fiskeværet Skeppsmalen nær Den Høye Kysten i Nord-Sverige. Museet er fullstendig dedikert surströmming, altså gjæret sild, som er å regne for en institusjon i Sverige.

Vest-Sveriges mange skatter

Tanum, som ligger rett ved Strömstad og står på Unescos liste over verdensarv, rommer blant annet Vitlycke Museum. Her kan du titte på helleristninger som skildrer livet i Sverige under bronsealderen. Kunstnerne, som levde for 3000 år siden, beretter sine historier gjennom 350 svært varierte og fargerike helleristninger som skildrer mennesker, dyr, skip og sleder, samt jaktscener og familieliv. Vitlycke Museum er også verdt et besøk for sin rekonstruerte landsby som gir innblikk i hvordan mennesker levde i bronsealderen, og på grunn av det innholdsrike biblioteket med fokus på helleristninger.

Göteborg

Göteborg Konstmuseum ligger i en nydelig neoklassisk bygning rett foran Götaplatsen og hovedgaten Avenyen. Museet smykker seg med verdens flotteste samling av nasjonalromantiske skandinaviske verker fra slutten av 1800-tallet, og har mange store verker av kunstnere som Munch, Zorn, PS Krøyer og Carl Larsson. Besøk også det glimrende Hasselblad Center for fotografiutstillinger og kunsthallen der det avvikles løpende utstillinger.

På Vasagatan rett i nærheten ligger Röhsska som rommer Sveriges mest omfattende permanente utstilling av moderne og historisk svensk design, i tillegg til ny, aktuell design og håndverksutstillinger. Her fins det også en utmerket museumsbutikk og en populær kafé.

Stockholm

En tragisk skjønnhet
Det er ikke ofte gamle uhell er hovedtema i et museum, men i Vasamuseet i Stockholm er det faktisk det – og på en glimrende måte. Museet er bygd opp rundt Vasa, verdens eneste gjenværende skip fra 1600-tallet. Her får du vite alt om historikken rundt hevingen av skipet – en historie som er minst like dramatisk som da hun sank. Både størrelsen og utformingen av Vasa er imponerende: Nesten 700 treskulpturer og figurer pryder skroget på langs og på tvers. Og på museet får du vite mer om hvordan hun ble bygd, hvordan og hvorfor hun sank og hvordan hun ble hevet fra det mørke dypet av innsjøen Mälaren i Stockholm og siden er blitt bevart perfekt til fingerspissen for at fremtidige generasjoner skal få beundre henne slik vi gjør det. Ikke gå glipp av dette museet

Skansen på Djurgården er ikke et vanlig museum. Forvent en levende by som skildrer livet i Sverige slik det var på 1800-tallet, pluss massevis av aktiviteter rundt jul og midtsomme i tillegg til festivaler. Rundt 160 driftsbygninger, møller, gammeldagse forretninger, bakeri og en fantastisk trekirke ligger spredt over et stort område. Alle bygningene er hentet fra forskjellige steder i Sverige for å skape et levende arbeidersamfunn nøyaktig slik det var på 1800-tallet. På Skansen fins det også en dyrepark med både elg, ulv, gaupe og bjørn. Dette stedet er et must å besøke hvis du er i Stockholm, og det er åpent hver dag året rundt. Også Moderna Museet, Dansmuseet (på grunn av sine vakre kostymer) og Tekniska museet bør stå på listen din over severdigheter når du besøker hovedstaden.

Malmö

Malmö Konstmuseum, Stadsmuseet, Naturhistoriska museet og Teknikens och Sjöfartens Hus ligger alle sammen inne i Malmöhus Slott.
Besøk Stadsmuseet for å få vite mer om Malmös og omgivelsenes historikk, Malmö Konstmuseum for se den største samlingen av 1900-talls nordisk kunst i Sverige, og Naturhistoriska museet der du finner massevis av utstoppede dyr og et spennende akvarium. Hvis du heller har sans for vitenskapelige eksperimenter og u-båter, bør du sette kurs for Teknikens och Sjöfartens Hus der det venter gøyale opplevelser for barna. 

I hjertet av Sverige

Et museum som skiller seg fra alt annet du har opplevd, er Kopparbergs museum som står på Unescos liste over verdensarv og ligger ved koppergruven i Falun. Dette stedet regnes som et av naturens underverk, og gruven er like kjent for sin imponerende størrelse som for dens betydning for Sveriges økonomi gjennom tidene. Gruvemuseet ligger helt på tuppen av kløfta Stora Stöten, og grotten er fra 1687. Museet gir innblikk i gruvens og gruveselskapets historikk, og både gruven og museet har mottatt 2 stjerner i Michelinguiden. Det gir en pekepinn på hvor flott dette stedet er.

Delta på en guidet omvisning for å få mest mulig ut av museumsbesøket. Flesteparten av Sveriges museer er også supre å ta en kaffe eller lunsj i. Ikke glem å stikke innom museumsbutikkene; de rommer ofte skatter innen både svensk design og lokalt kunsthåndverk.

Når?

Museene i Sverige holder åpent året rundt.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden