[text]

Eksterne lenker

Barnevennlige museer

Museene i de tre store byene har en tendens til å være ekstremt hands-on når det gjelder fokus på barn, hvilket betyr at det er mye å se på – og mye å gjøre 

  • Science and Discovery Center Universeum, Gothenburg
  • Tom Tits Experiment just outside Stockholm
  • Junibacken in Stockholm
  • Malmö Museums at Malmöhus castle

Science and Discovery Center Universeum, Gothenburg

Stockholm

Hopp på buss nummer 2 ved Slussen og ta med ungene til Leksaksmuseet på Södermalm. Her snakker vi Meccano (husk dette ordet), Lego, Barbie (og kanskje til og med Ken), Playmobil, et barneteater, The Mickey Mouseum, dampmaskiner, modelljernbane og mye mer. Dette er stedet der du virkelig mimrer, så det kan godt hende at du selv syns dette museet er mer morsomt enn hva barna syns.

Bak neste dør, men med samme inngang som Leksaksmuseet, ligger Stockholm Transport Museum (Spårvägsmuseet). Her kan du få vite mer om hovedstadens transportsystem gjennom tidene fra gammelt av og frem til i dag, kjøre et underjordisk tog, kjøre med en antikk trikk, leke togkonduktør (kun tillatt for barn) samt oppleve alle sidene ved tog, trikker, underjordiske tog og busser.

Naturhistoriska Riksmuseet rommer verdens eneste utstoppede blåhval. Du spør deg selv kanskje om hvorfor? Vi mener at du skal ta med ungene til denne spektakulære bygningen i barokkstil som ligger ved Stockholms Universitet og titte på både den og alle de andre utstoppede og ikke-utstoppede underverkene. Bestill også billetter til Cosmonova, en gigantisk kuppelformet skjerm der du kan oppleve digitale 3-D filmtitler som ”Sjømonsteret”, ”Born to be Wild”, og ”Oppdag universet”. Utstillingene i museet er fascinerende og hands-on; se opp for ”Mirakelet menneskekroppen”, "Klimaet på jorden” og "Svensk Natur”.

Skansen på øya Djurgården er verdens største friluftsmuseum, og her kan du titte på over 150 gamle bygninger som stammer fra hele Sverige og nå utgjør en liten by. Her oppleves glasstøperier, et bakeri, bondegårder, en samisk landsby, et sentrum, butikker og mye mer. Skansen rommer også en dyrepark, et akvarium, Barnas Dyrepark der de får klappe dyrene og en fornøyelsespark i gammel stil. Sett av en hel dag til å oppleve Skansen – det tror vi at barna dine vil sette pris på.

På Djurgården finner du også Vasamuseet, som rommer verdens eneste komplette, originale skip fra 1600-tallet. Vegg i vegg med Vasaskipet ligger Junibacken som ikke er et museum – det er snarere hjemmet til karakterene i Astrid Lindgrens bøker. Er du interessert i vikinger, så reis til Birka på øya Björkö. Og vel tilbake i byen, skal du besøke Stockholm Stadsmuseum på Södermalmstorg. Der er en egen utstilling som heter ”Torget” beregnet på barn.  

Göteborg

Universeum ved Södra Vägen i Göteborg er som en eksplosjon av opplevelser. Dette vitenskaps- og læringssenteret brer seg utover syv etasjer og syv avdelinger; Dødelige skjønnheter, Jobblandet, Regnskogen, Akvariehallen, Vannets vei, Kaleido og Eksplorer. Utstillingene er hands-on, og barna får lov til å eksperimentere, klatre i et romskip og fordype seg i alle avdelingene. Det anbefales å sette kurs for Regnskogen, Akvariehallen og Vannets vei aller først dersom en har utålmodige barn. Hvis dere er ute etter en innholdsrik dag i storbyen og har sansen for lurespørsmål som: ”Mamma, hva er forskjellen mellom en frosk og en padde?” skal dere ta med barna til Universeum.

For litt ship ohoy, lek og læring, kan familien besøke Göteborg Maritime Museum på Packhuskajen. Her fins det over 20 museumsfartøy, blant annet en U-båt, destroyere, mineleggere og brannbåter. Massevis av interaktive og andre maritime aktiviteter er på plass. Hvis dere har et Göteborg City Card på hånden, er det gratis inngang.

Øvrige barnemuseer i Göteborg inkluderer blant annet Aeroseum, Världsarvmuseet, Göteborgs Naturhistoriske Museum og Göteborg Stadsmuseum.

Malmö

Malmöhus Slott  rommer flere av byens store museer, blant annet Konstmuseet, Bymuseet og Naturhistoriska Museet. Alt befinner seg i en borg med vollgrav rundt. Paraplyorganisasjonen Malmö Museum rommer også Teknikens och Sjöfartens hus og flere andre museer rundt om i byen.

Av alle museene i Malmö, er Naturhistoriska Museet det mest barnevennlige. Her kan ungene titte på en flott samling av utstoppede dyr, pluss fugler og geologiske prøver. Høydepunktet under besøket er for eksempel nattdyrene som inkluderer eksotiske amfibier, og også det fantastiske akvariet med både korallrev og tropiske fisker.

Når?

Sjekk museenes egne hjemmesider for mer informasjon om åpningstider og billettpriser.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden