[text]

Fisking for alle i Sverige

Det finnes 37 forskjellige fiskearter i Sverige som bare venter på å bli fisket. De vanligste er gjedde, gjørs og abbor, samt ørret og harr i elver og vassdrag. Barna vil boble av glede når de trekker opp sin første fisk fra et glitrende skogsvann. Fiske i Sverige er dette og mye mer.

  • Fishing in Sweden
  • Fishing in Jokkmokk, Swedish Lapland
  • Fishing in Stockholm archipelago

Fishing in Sweden

Fiskesesong

Sverige er ca. 2000 km langt fra nord til sør og har flere klimasoner, og derfor varierer fiskesesongen. I det frodige Sør-Sverige kan man som regel fiske hele året langs kysten, i elver og i innsjøer. I Midt-Sverige med sine store skoger foregår fisket som regel mellom april og november, og i Lappland mellom mai og oktober.

Fiske i innsjøer

I Sverige er det omtrent 100 000 innsjøer og vann. Og hvis du skal oppholde deg i nærheten av en sjø eller et vann (det gjør man jo som regel i Sverige), så ta med deg fiskeutstyr, eller kjøp det på stedet.

Vänern (i sørvest) har et areal på ca. 5600 kvadratkilometer og er Sveriges største innsjø. Den er så stor at den har sitt egen værsystem og sin egen skjærgård med rundt 20 000 øyer. Hvis du tror at dette gir fantastiske fiskemuligheter, har du helt rett. Her kan du blant annet drive trollingfiske etter innsjølaks og -ørret, gjedde og gjørs.

Sør-Sverige har mest gjedde, gjørs, abbor og annen "uedel" fisk i sine innsjøer. Etter hvert som du beveger deg nordover, endrer landskapet seg. Det blir mer kupert og skogrikt med tusenvis av vann med gjedde, abbor (og karpe i sør), ørret, harr og gjørs.
Ved tregrensen i Nord-Sverige, der granskogen slutter, overtar arktisk tundra, myrsletter, breer og fjelltopper. Her oppe er vannene fulle av ørret, harr og røye.
Dessuten er det i mange innsjøer satt ut fisk som man kan fiske, spesielt i Midt- og Sør-Sverige.

Fiske i elv

De store elvene befinner seg i hovedsak nord i landet. De har stor vannføring og byr på en blanding av rolige kulper, fosser og stryk. Og fantastiske fiskemuligheter.
Det kan være lurt å leie en guide hvis du fisker nord for polarsirkelen. Området er tynt befolket, terrenget kan være vanskelig og værforholdene ekstreme. Det gjør det hele enda mer interessant. Aktuelle fiskeslag er blant annet ørret, røye og harr. Nord-Sverige byr også på nordlys, midnattssol og uberørt natur.

Det er også flere store vassdrag i Midt-Sverige, blant annet Klarälven og Dalälven.
Langs den 200 km lange Nedre Dalälven finner vi et lappeteppe av åpne landskap med enger og våtmark. Og flotte fiskemuligheter. Du kan kaste etter storgjedde, abbor og gjørs. Den største gjørsen tatt i Sverige i 2010 ble tatt i denne elva.

Er du ute etter laks? Da kan du dra til den berømte Mörrumsån i Blekinge i Sør-Sverige. Det er et dusin elver langs østkysten opp mot Midt-Sverige med laks og sjøørret.

Kystfiske

Sveriges lange kystlinje er U-formet og består av øst-, sør- og vestkyst. I øst grenser landet til Finland og Bottenviken og i vest til Norge og Nordsjøen. 
Sveriges østkyst har store skjærgårder. Du kan leie båt eller fiske fra stranden på en øy ute i skjærgården, og er du heldig, får du en stor sjøørret eller gjedde.
I Sør-Sverige er det flott laksefiske i Hanöbukten og utenfor Simrishamn. Trollingfiske her kan gi laks på over 25 kg. Faktisk.

Västkysten i vest byr på havfiske, og stangfiske rett fra svabergene. Her kan du fange torsk, makrell, horngjel og sjøørret. Västkusten er spesielt kjent for skalldyr, og her kan du også dra på guidede båtturer og fiske etter hummer eller østers.
Sverige har altså innsjøer, elver, kyst og fisk. Hva venter du på?

Mer informasjon om fiske i Sverige:

Sør-Sverige

Midt-Sverige

Nord-Sverige

I samarbeid med:

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden