[text]

Turstier

Har du hørt om den legendariske Kungsleden som ligger i Europas siste villmark i Lappland? Eller stiene i Blekinge, Skåne og Halland helt i sør? Eller øya Gotland i Østersjøen, og Vestkysten med den vakre skjærgården? Les videre for å få et overblikk over hva du kan oppleve.
Flesteparten av Sveriges nesten 400 turstier som går på kryss og tvers i landskapet, er tydelig oppmerket og smykker seg med 350 velholdte vandrerhjem, fjellstasjoner og hytter. Disse drives og vedlikeholdes av STF, som selvsagt er en kjemperessurs for turgåere og andre som ønsker å oppleve Sveriges flotte natur.

  • Hiking in Sarek, Swedish Lapland

Hiking in Sarek, Swedish Lapland

Kast deg ut på ferden

Kungsleden er nesten 400 kilometer lang, og går fra Abisko Nasjonalpark til Hemavan. Dette er alle turgåeres drøm – vi snakker om vakkert fjellandskap, sildrende bekker, frådende elver og langstrakte fjellvidder. Lappland og Laponia, som står på Unescos liste over Verdensarv, byr på flere fantastiske nasjonalparker. Blant annet Sarek and Abisko. Alt i alt er Sveriges 29 nasjonalparker spredt nord, sør, øst og vest i landet, og som turist har du tilgang til dem alle.

I regionen Dalarna i Midt-Sverige går det en kjempefin sti langs Vasaloppsstien. Så hvis du reiser hit på enten våren, sommeren eller høsten, kan du gå tur i skiløypa. På vinteren drar du selvsagt på deg langrennsskiene.

Hvis du er ute etter behagelig temperatur, skal du gå stiene som ligger i Blekinge, Skåne og Halland. Også John Bauer stien går i Sør-Sverige, akkurat som Utvandrarleden. Begge er eksempler på gode temastier som strekker seg gjennom Småland.

Også vest i Sverige fins det flotte temastier; Pilgrimsleden i Dalsland, og Bruksleden som går gjennom Västmanland.

I Sverige er Allemannsrätten nedfelt i landets grunnlov. Det betyr at du kan gå hvor du vil i landet så lenge du forlater naturen og omgivelsene slik du fant dem – altså urørt.

Når?

Du kan vandre og gå tur hvor som helst i Sverige hele året. Om våren, sommeren og høsten kan du kombinere turene med kanopadling og kajakkpadling, og på vinteren kan du krydre dagene med skigåing og kanskje til og med hundekjøring.

Midnight sun at Mount Nuolja at the hour 00:15

Abisko Nasjonalpark

Fjellturen kan knappest bli bedre.

Sarek in Swedish Lapland

Sarek Nasjonalpark - Lapplands diamant

En fjellvandring i Sarek Nasjonalpark tilbyr den besøkende fantastiske opplevelser i urørt natur. Nasjonalparken ligger i verdensarven Lappland i Nord-Sverige, og er en av Europas siste villmarker.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden