• © Patrik Svedberg

Place

Places

Store Mosse Nationalpark

Store Mosse er et enestående moseområde med et rigt fugleliv. Her findes 40 kilometer vandrestier, hvor man kan gå tørskoet.

Lapland i Sydsverige

Tit gælder det om at holde tungen lige i munden, når plankestien bliver smal, for ellers træder vi ned i sumpen,og det betyder våde sokker.

Lige nu er det bare svært at holde blikket nedad mod stien, for naturen,vi begiver os igennem, kalder på hele tiden at blive set – men i øvrigt også at blive hørt. Fugle er her nemlig masser af, og de holder lige nu koncert. Flere par sangsvaner bevæger sig kåde over os, og de kvidrer højlydt.

Vidderne er store. For det meste helt flade. Vi befinder os i et enestående stykke vildmark i Store Mosse Nationalpark. Store Mosse er et næsten 15 gange 12 kilometer stort sammenhængende moseområde 13 kilometer nordvest for den smålandske by Värnamo. Nationalparken består af fem højmoser, som er omsluttet af flere søer. Her er på én og samme tid både smukt og barskt. Nærmest så man føler sig på en lokalitet langt længere væk, eksempelvis Lapland.

8000 ÅR GAMMEL MOSEBUND

En højmose er en hel unik biotop,fordi den alene får tilført vand fra nedbør og altså ikke fra åer eller andre vandløb. Det giver et iltfattigt og næringsfattigt miljø, hvor døde plantedele ikke nedbrydes. Derved er Store Mosse – med et nogle steder syv meter tykt tørvelag – et stykke oldtidsnatur med hen ved 8000 år i bagagen.

Nationalparken er et ideelt udflugtsmål for hele familien. Her er 40 kilometer vandrestier - ofte i form af planker, som er lagt ud på den sumpede mosegrund, så man kan gå tørskoet.

En medbragt kikkert er en godidé, for så er der rig lejlighed til at studere de mange fugle på tæt hold. I har stor chance for at se kolonier af fiskeørne, tårnfalke, lappedykkere, sangsvaner og hættemåger. Især fra de syv fugletårn og udkigspladser i parken er der de bedste muligheder for at nyde fuglelivet.

SPÆNDENDE INFO-CENTER

Der er otte p-pladser i udkanten af parken, men den mest benyttede og største er ved det imponerende informationscenter,Naturum, ved vej 151, omtrent to kilometer sydøst for rundkørslen uden for Hillerstorp.

Inde i nationalparken er der flere vandreruter af forskellig længde. Kävsjön rundt er 14 kilometer og begynder og slutter ved Naturum. Man kan også parkere ved en mindre p-plads, Andersberg, i parkens sydlige del, og her er den syv kilometer lange rute Andersberg til Lövö ideel. Endelig er den seks kilometer lange rute fra Lövö til Kittlakull oplagt, hvis man parkerer på p-pladsen i Lövö.

Naturum er imponerende. Her fortælles om, hvordan planter og dyr har overlevet, siden isen begyndte at smelte for hen ved 15.000 år siden. Følg med i naturens udvikling igennem årtusinder. Det er der masser af illustrative gengivelser af i Naturum.

Vejen til Store Mosse

Fra Helsingborg og Malmø er der henholdsvis 185 og 245 kilometer til Store Mosse Nationalpark og fra Göteborg 160 kilometer.

Discussion about Store Mosse Nationalpark

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden