Tygriket

  • Curtain Rango design Jenny Stefansdotter Stentoft
    Curtain Rango design Jenny Stefansdotter Stentoft

    Almedahls/almedahls.se

[text]

Pladser

Svensk tekstilhistorie som metervare

Tygriket handler om garn og metervarer i flot design med respekt for områdets vævetraditioner. Men her er også meget at hente for dig, der ikke ejer en symaskine.

En kort køretur fra Göteborg ligger en samling små landsbyer, der som fællesbetegnelse kalder sig Tygriket – ”Stofriget”. Omkring 20 forretninger bugner af stof, garn og boligtekstiler. De tre største landsbyer hedder Kinna, Skene og Örby, og her er koncentrationen af stofbutikker størst.

"De bløde håndklæder og badekåber kan i dag findes på hoteller over hele verden. Eller købes i fabriksudsalget i Kinna"

Flere af butikkerne er fabriksbutikker, der har egen produktion på stedet. Et erhverv, der opstod i området for flere hundrede år siden.

Vævningens historie

I 1700-tallet blev det mere og mere almindeligt for bondekonerne på egnen at væve stof derhjemme. Stoffet solgte bønderne så til omrejsende handelsmænd, og indtægterne var et velkomment supplement til landbruget. De første stoffer blev vævet i hør, som bønderne selv dyrkede. Senere dukkede mellemmænd op, der opkøbte stofferne fra bønderne og solgte dem videre. Sådan blev produktionen langsomt industrialiseret.

I midten af 1800-tallet tog vævningen fart, og de første tekstilfabrikker blev opført. Allerede omkring århundredeskiftet var man gået over til vævning i bomuld, og området - med byen Kinna i spidsen - blev førende stofleverandør til hele Sverige.

Traditionsrige tekstilfabrikker

I dag er det stadig muligt at få indblik i vævningens håndværk. Der er nemlig flere af fa¬briksbutikkerne, der tilbyder et besøg i vævestuen. Blandt andet Ekelund¬huset i byen Horred, der har en åben vævestue, som er grundlagt allerede i 1692. Almedahls i Kinna, der blev grundlagt i 1846, er en anden gammel tekstilvirksomhed, som stadig i dag pro¬ducerer eget stof med inspiration fra skandinavisk designtradition.

I 1887 begyndte også Ludvig Svens¬son sin produktion af tekstiler i Kinna, og han blev hurtigt Sveriges første gardinproducent. I dag køres fabrik og forretning af fjerde gene¬ration af familien Svensson. I 1893 påbegyndte de produktionen af frotté og badeværelsesstoffer under navnet Pelle Vävare, som måske er blevet den kendteste af områdets tekstil¬virksomheder. De bløde håndklæder og badekåber kan i dag findes på hoteller over hele verden. Eller købes i fabriksudsalget i Kinna.

Romantisk landstil og varmt undertøj

Har man købt sig mæt i stoffer, kan man besøge et par af områdets antik- og boligindretningsbutikker. I Alex Art kan man få stillet sit behov for landlig, romantisk boligindretning. Her er gamle shabby chic-møbler, håndlavede emaljesager, romantiske lys og lygter samt svenske kurve i lange baner.

En anden butik, der er værd at nævne, er Evas Ullkläder, som sælger uldent undertøj til både voksne og børn. Kan man ikke få nok af områdets tekstilhistorie, kan man kigge forbi Textilmuseet i Borås, som ud over en stor fast udstilling om modehistorie har Europas største samling af teks¬tilmaskiner, der stadig er i brug.

Borås

Borås

Med gratis udendørs koncerter, museer, dyrepark og mange andre attraktioner har Borås rigtig meget spændende at tilbyde besøgende

Fjällbacka, West Sweden

Turistbureauer i Vestsverige

Her nedenfor kan du finde kontaktinformationer og oplysninger på de fleste af Vestsveriges mange turistkontorer - det er altid let at finde den information og hjælp du skal bruge.

Läckö Castle

Västergötland

Ridder Arn Magnusson har måske mere end nogen anden øget interessen for middelalderen i Sverige. Skara nævnes allerede i år 1070, som et åndeligt og politisk centrum i Västergötland.

Villa Sjötorp in West Sweden

Hoteller i Vestsverige

Med et væld af hyggelige og spændende provinsbyer, samt vidstrakte naturområder, er mulighederne for unikke oplevelser mange i vest-Sverige.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden