Hovmantorp

  • Art glass in Glasriket/Kingdom of Crystal
    Art glass in Glasriket/Kingdom of Crystal

    AB Glasriket

[text]

Pladser

Smålandsk glas, spa – og dansk rugbrød!

Hovmantorp ved bredden af søen Rottnen har stolte traditioner indenfor glasfabrikation. Her strømmer menneskerne til – af forskellige årsager. Glasbutikker og kunstglasauktioner lokker samlere til, dansk rugbrød lokker smålændingerne og vandreture i skoven lokker danskere til. Og alle strømmer til områdets antikvitetsforretninger og loppemarkeder!

Her i Hovmantorp, 20 km øst for Växjö, begynder ”Glasriget”. Dygtige glaspustere på Sandviks Glasbruk og Hovmantorps Glasbruk fremstillede det smukkeste kunstglas allerede tilbage i hele 1900-talet. I kan finde masser af det smukke kunsthåndværk på auktioner, i antikforretninger og på loppemarkeder over hele Småland!

De helt store glas-oplevelser finder I selvfølgelig på de fine auktioner over svensk kunstglas, som lokker samlere til fra mange lande.

I Strömbergshyttan kan I besøge Orrefors Kosta Bodas glasbutikker, butikker med køkken- og interiørvarer i de kendte mærker – og selvfølgelig også en privat glas-kunsthåndværker med sit eget lille glaspusteri.

Bergdala Glasbruk, midt ude i skoven, blev grundlagt i 1889. Deres berømte glasskåle med den blå kant til jordbær med fløde dufter af sommer! Her findes også en hyggelig kro med B&B i de gamle fabriksarbejderboliger.

Fra campingpladsen eller byens motel kan I begynde den 42 kilometer lange gå- eller cykeltur rundt om søen Rottnen. Det høje udsigtspunkt, Knapelid, er et hyggeligt og eftertragtet sted at pakke picnic kurven ud. Og skulle I får trætte fødder undervejs rundt om søen, findes der en lille herregård med spa og komfortable hytter.

Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland

Ljungby

Ligegyldigt om I drejer fra motorvejen E4 eller følger turistruten ”Riksettan” ind i hyggelige Ljungby i Smålands sydvestre hjørne, så havner I inde på Ljungby Gamla Torg, det regionale mødested og et levende handelssted siden 1600-tallet.

Springtime at Carl von Linnés Råshult in Småland

Älmhult

Den verdensberømte botaniker Carl von Linné og IKEAs grundlægger Ingvar Kamprad er to af bygdens sønner, og deres idéer har vakt opmærksomhed verden over. Linnaeus er født i Råshult i 1707. Her kan du stige lige ned i 1700-tallet og slentre rundt i det gamle kulturlandskab. Omkring den restaurerede hytte kan du opleve de fantastiske haver, og i den økologiske havecafé kan du nyde havens høst i skøn harmoni med naturen.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden