Byer i Småland

[text]

Pladser

Småland er et landskab med hele 3 len, Kalmar, Kronoberg og Jönkoping, og tre ”lens-hovedstæder”, Kalmar, Växjö og Jönköping.

Som landskabets 3 største byer er de naturlige centre i hvert deres område. Dertil kommer en række interessante mindre ”kommune-hovedstæder” langs de store trafikårer på kryds og tværs af store og naturskønne Småland.

Rundt om i Småland finder I kommunale centre som Värnamo, Nässjö og Tranäs, Ljungby, Älmhult – med det det første IKEA varehus, åbnet i 1958, da ingen turde tro på, at IKEA skulle blev et verdenskendt varemærke – Oskarshamn og Västervik, midt i Sveriges måske allersmukkeste skærgård.

De mindre handelsbyer har forretninger, aktiviteter og et tæt samspil med den omliggende natur. Det er ikke steder, man bare kører fordi, for byerne har deres egen charme og atmosfære, der sagtens kan bære en eller flere dages besøg.

Småland er et kæmpe område med højt til loftet og masser af plads. Mange kommer her netop på grund af naturen, men i Smålands byer venter der store og hyggelige oplevelser, som man bestemt ikke bør snyde sig selv for.

Kingdom of Crystal, Småland

Emmaboda

Desuden findes de kendte steder Duvemåla og Klasatorpet her. De steder, der gav den verdensberømte forfatter Vilhelm Moberg inspiration til sine succesbøger om emigranterne.

Production of “Planets” designed by Lena Bergström

Nybro

Den lille by Nybro har meget at tilbyde sine gæster. Udover de små hyggelige butikker er der i byen et livligt torvemarked tre dage om ugen. Lige uden for centrum findes Madesjö Hembygdsmuseum, som fortæller den lokale historie og her findes endda et James Bond museum.

Kingdom of Crystal, Småland

Lessebo

I Lessebo, midt i Smålands Glasrige, findes en af verdens få producenter af håndlavet papir – grundlagt helt tilbage i 1693!

Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland

Ljungby

Ligegyldigt om I drejer fra motorvejen E4 eller følger turistruten ”Riksettan” ind i hyggelige Ljungby i Smålands sydvestre hjørne, så havner I inde på Ljungby Gamla Torg, det regionale mødested og et levende handelssted siden 1600-tallet.

Carl von Linnés birthplace, Råshult in Småland

Alvesta

Alvesta er et centralt trafikknudepunkt i hele det sydsvenske tognet. Det tager såmænd bare to timer med toget fra Københavns Hovedbanegård, så står I i Alvesta – og kan bevæge jer længere ud i Småland. Alvesta byder på et aktivt handelsliv med små og store butikker, hotel, vandrehjem og golfbane.

The steamboat Thor, and Kronoberg Castle ruins

Växjö

Med sine 60.000 indbyggere er Växjö en by med puls og et rigt udbud af kultur, sport, shopping og underholdning.

Kalmar Castle

Kalmar

Sol, strand, shopping, samt kunst & kultur. Kalmar har det hele! Ganske tæt på finder du både Öland og Glasriket. Kalmar er en charmerende by, hvor fortid og nutid mødes i skøn forening. Historiske bygninger, brostensbelagte gader og smukke parker giver byen charme og karakter.

The port of Västervik

Västervik

Et besøg i Vestervik, eller en hel ferie, vil belønne turister med dejlige natur- og badeoplevelser, samt hyggelig lokale stemninger og havneliv.

Småland

Torsås

Torsås er et lille hyggeligt sted mellem byerne Kalmar og Karlskrona i den tidligere svensk-danske grænseregion. Her i skovene kæmpede Nils Dacke mod Gustav Vasas soldater i midten af 1600-tallet, og her sluttedes freden mellem Danmark og Sverige i Brömsebro i år 1645.

Art glass in Glasriket/Kingdom of Crystal

Hovmantorp

Hovmantorp ved bredden af søen Rottnen har stolte traditioner indenfor glasfabrikation. Her strømmer menneskerne til – af forskellige årsager.

Springtime at Carl von Linnés Råshult in Småland

Älmhult

Den verdensberømte botaniker Carl von Linné og IKEAs grundlægger Ingvar Kamprad er to af bygdens sønner, og deres idéer har vakt opmærksomhed verden over. Linnaeus er født i Råshult i 1707. Her kan du stige lige ned i 1700-tallet og slentre rundt i det gamle kulturlandskab. Omkring den restaurerede hytte kan du opleve de fantastiske haver, og i den økologiske havecafé kan du nyde havens høst i skøn harmoni med naturen.

Vimmerby, Småland

Vimmerby

Et besøg i Vimmerby er som at træde direkte ind i Astrid Lindgrens mange og berømte historier. Hele ”Astrid Lindgrens Verden” er en temapark med bl.a. levende teater, hvor I kan møde Pippi Langstrømpe og alle hendes venner – og uvenner – i levende live!

Jönköping in Småland

Jønkøping

Uanset om du rejser alene, med en partner eller en hel børnefamilie, kan Jønkøping tilbyde en “komplet pakke” af aktiviteter, oplevelser, sjov og gourmet.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden