Mölle

[text]

Pladser

Den tidligere vidt berømte “syndens by” er i dag en særdeles populær destination for sydsveriges sommerturister og, i høj grad, for lystsejlere og danske én-dagsturister.

Byen Mölle var omkring år 1900 internationalt kendt som centrum for et meget frigjort badeliv og derfor en populær destination for mandlige og kvindelige turister fra for eksempel København og Berlin, som gerne ville bade sammen – noget som ellers var nærmest uhørt i hele datidens Europa.

"Byen Mölle var omkring år 1900 internationalt kendt for det meget frigjorte badeliv"

Stedet blev omkring århundredeskiftet, og i mange år derefter, årligt besøgt af store antal badegæster. Disse kom primært fra de forskellige europæiske landes overklassemiljøer og celebre kredse – blandt andet vides Kejser Wilhelm II af Tyskland at have badet ved Mölle.

Som et resultat af denne turisme skød en række store og fine badehoteller op i og omkring byen. Fra disse udvalgte beliggenheder – såvel som fra så mange andre steder omkring byen - kan nutidens besøgende nyde spektakulære havudsigter. Gåture igennem byens gader og i havneområdet skal dog bestemt også anbefales – stedet er bare fuldt af charme.

Lowland hiking in Southern Sweden

Kullen

Her er noget at opleve - både hvad angår natur, kultur og historie. Et storsået område, som har tiltrukket besøgende igennem lange tider

Arild in Skåne

Arild

Den lille billedskønne by Arild er elsket af feriegæster, der nyder dens hyggelige krogede gader og smukke gamle huse - det emmer af romantik og idyl.

Turistmålet tæt på "Kullaberg"

I dag har den gamle ”syndens by” nærmest fået en renæssance som turistmål og er især en afholdt destination for de, der skal videre til – eller kommer fra – naturområdet Kullen. Den yderst charmerende og naturskønne placering, ved foden af bjerget Kullen (”Kullaberg” på svensk), gør også byen til en populær besøgshavn for danske, og andre, lystsejlere i Kattegat. Fra Mölle kan man desuden om sommeren tilslutte sig arrangerede bådture til Kullen.

Mange vil nok – måske uden at have været bevidst om det – kende til de kendte sort-hvide ”badebilleder” fra perioden, hvoraf rigtig mange er taget i netop Mölle i årene 1907 til ca. 1915. Det var ganske vist på det tidspunkt formelt tilladt for mænd og kvinder at bade sammen ved Mölle - som det eneste sted i Sverige - men offentlighedens generelle reaktion på de mange fotografier, som blev taget af bade-aktiviteterne var ikke positiv.

Fotografering af badning blev følgeligt forbudt, men tusindvis af fotografier blev lavet om til postkort og sendt vidt omkring i Europa – noget som netop voldsomt øgede kendskabet til byen som bade- og turistdestination og satte skub i populariteten.

På Kullens vestlige kyst ligger den lille hyggelige og stemningsfyldte by Ransvik, hvor områdets - og især Mölles - historie bliver nærværende. Kig endelig indenfor på den lokale café, hvor væggene prydes af de sort-hvide fotografier fra bademiljøet i det tidlige 1900-tal.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden