Hven

  • The island of Hven in the middle of the Öresund
    The island of Hven in the middle of the Öresund

    © Gunnar Magnusson/skane.com

[text]

Pladser

En sand perle! ..som desværre blev svensk

Fantastisk at en lille ø som Hven kan indeholde så meget dejligt og spændende! Her er både strand, oltidsminder, natur, kultur og Tycho Brahe’s gamle observatorium.

Lige mellem Danmark og Sverige ligger den lille historiske ø Hven. Kun nogle få hundrede mennesker bor fast på øen, som domineres af landbrug, men i høj grad lever af turisme i sommermånederne.

Vidste du for resten at der produceres whisky på Hven?

Øen er da også absolut en perle. Med dejlige markarealer og smukke bevoksede skrænter mod havet er den flade ø indbydende for naturelskere og de, der blot er glade for sol, strand og fred. Arealet på blot 4,5 gange 4,2 kilometer gør øen meget overskuelig, og det er faktisk overkommeligt simpelthen at få set hele øen på en weekend.  Vil du læse hvordan du tager til og fra øen så tag et kig på Ventrafikens hjemmeside: www.ventrafiken.dk

Cykelture på Ven

Cykler man langs kysten, ad den 12 km. lange rute, kan man nå hele vejen rundt på en times tid. Der er også mange dejlige vandreruter omkring på øen man kan nyde at benytte sig af.

Alternative transporter på Hven inkluderer hestevogn, traktor-trukket vogn og den lille lokalbus, som ikke har faste stoppesteder, men i stedet adlyder nye passagerers ’vink’ fra vejkanten. Vil man leje cykler kan man ved færgelejet Bäckviken leje alt fra børne- og voksencykler til tandem-cykler, handicapcykler, anhængere og andet udstyr.

Tycho Brahe Museet

Øens historiske betydning centreres omkring den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe (1546 – 1601) og hans studier fra observatoriet ”Stjerneborg”. Resterne af Stjerneborg og slottet Uranienborg, som Tycho Brahe fik opført, ligger midt inde på Hven ved den lille Tuna By og er naturligvis et vigtigt indslag under et besøg på Hven. Faktisk er Tycho Brahe Museet internationalt anerkendt og udpeget som ét af verdens 30 bedste muséer – her kan du lære en masse om Tycho Brahe og hans vigtige arbejde og opdagelser.

Udover sporene efter Tycho Brahe og hans virke på øen, er der masser af oltidsminder at se, eftersom øen faktisk har været beboet i flere tusinde år. Mere moderne historie kan opleves på hjemstavnsmuséet, som ligger i den gamle firelængede gård ”Nämndemansgården” fra 1700-tallet. Endelig kan Kulturhuset på Tuna Byveg 10 blandt andet præsentere forskellige udstillinger, foredrag og koncerter.

Vidste du for resten at der produceres whisky på Hven? Det lokale destilleri ”Spirit of Hven” ligger ved Backafallsbyn og besægende er velkomne. Smag og køb eventuelt øgte ”Hven Whisky”!

Der er flere overnatningsmuligheder på øen, blandt andet Vens Vandrarhem ved Bäckviken, hotel- og konferencecentret i Backafallsbyn, eller Vans Camping på nordkysten.

Husk i øvrigt at medbringe svenske kontanter til besøget på Hven, da øen ikke har nogen bank – det er heller ikke alle steder butikkerne tager imod kreditkort.

The island of Hven in the middle of the Öresund

Landskrona

Landskrona & Hven er noget for enhver smag! Her er seværdigheder i overflod og et væld af muligheder for en aktiv ferie.

Helsingborg in Skåne

Byer i Skåne

I Skåne, dejligt tæt på Danmark, er der god plads – alligevel er det et af de områder i Sverige med flest indbyggere.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden