Kjugekull – et Eldorado for klatringsentusiaster og de almindeligt legesyge

  • Bouledring at Kjugekull, Kristianstad, Skåne
    Bouledring at Kjugekull, Kristianstad, Skåne

    Kristianstads kommun/Claes Sandén

[text]

Pladser

Endnu én af de særlige ting den svenske natur har at byde på, i forhold til den vi kender i Danmark (dog med undtagelse af Bornholm), er klipper og sten – rigtig STORE sten.

Det smukke naturreservat Kjugekull er ét af Sveriges største og allerbedste områder for stenklatring og omfatter næsten 1.200 klatre-udfordringer og variationer.

Sværhedsgraderne varierer over hele spektret. Generelt er klippeblokkene store, afrundede og fritliggende i bakkede områder med eller uden omgivende bøgeskov.

"Disse omgivelser gør Kjugekull til en virkelig smuk naturoplevelse udover det sædvanlige."

En meget bred vifte af specifikke tekniske udfordringer er repræsenteret i Kjugekull, med overvejende teknisk og friktionsafhængig klatring, hvilket garanterer stor tilfredshed hos selv de meget erfarne klatrere.

Mens de bedste klatreforhold generelt er i perioderne september - november og februar - april, kan man dog klatre hele året her.

Vær opmærksom på at det ikke er tilladt at kampere på selve Kjugekull.

Som et godt alternativ kan campingpladsen på Ivön (Ivøen) - som ligger i Ivösjön (Ivøsøen) nordøst for Kjugekull - anbefales. Her findes desuden café og toiletter. Kjugekull er beliggende ved Ivøsøen’s sydvestlige bred.

Ved ankomst fra sydlig retning ligger området ca. 1 kilometer før Bæckaskog Slot, hvor et skilt guider dig ad en sidevej på højre side til P-pladsen. Uanset om man er til klatring og ‘action’ er området bestemt et besøg værd, da naturen er skøn og ganske speciel.

Der er også kaffestue på vejen mod toppen - med tilknyttet hjemstavnsmuseum - en kiosk, samt spredte oldtidslevn i området, som kan udforskes. Efter endelig at have nået toppen af Kjugekull kan du nyde en fantastisk udsigt over Ivøsøen.

Skåne

Naturen i Skåne

Den skånske natur byder på pastorale idyller og storslåede kulturlandskaber, nationalparker, fiskevande, rideture og uendelige vandringsmuligheder.

”Water Kingdom” in Kristianstad, Skåne

Vattenriket i Kristianstad

Kun få steder har så rig og varieret natur som Kristianstads Vattenrike(”vandriget”) – Området har flere besøgspladser og sit eget ”Naturum”, som kan give masser af informationer og interessant viden om området, dets dyre- og planteliv, samt udvikling gennem tiden.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden