Ystad

  • Ystad in Skåne
    Ystad in Skåne

    Bernard Grilly/skane.com

[text]

Pladser

Hyggelig by med middelalder-historie og seværdigheder. Ystad er mere end blot et transitpunkt på vejen til Bornholm. Byen har masser at byde på og kan sagtens være en destination i sig selv. Her er ‘levende’ historie og både gammel og ny kultur.

Med en lang og spændende historie har Ystad – og især byens gamle centrum – en overflod af interessant steder, bygninger og seværdigheder at byde på for de historisk interesserede.

En sjov detalje er figuren af en Vægter fra middelalderen, som hvert kvarter mellem 21:15 og 01:00 blæser i sin lur

Byen havde sin storhedstid i middelalderen, hvor den blomstrede under den lukrative sildehandel. Det er fantastisk spændende at gå på kryds og tværs gennem de gamle gader i byens centrum. Her kan man endnu i dag se hundredevis af gamle stenhuse og bindingsværkshuse som stammer helt tilbage fra middelalderen. Ystad centrum er nærmest som et levende udendørs museum. Blandt de mere monumentale historiske bygninger finder man Gråbrødre Kloster og klosterkirken Sct. Petri, som begge er et besøg værd, fra historisk såvel som arkitektonisk perspektiv.

Sct. Maria Kyrka

Lige tæt ved Stortorget ligger desuden Sct. Maria Kyrka – et ”must see” for alle med bare en smule historisk interesse. De ældste dele af kirken stammer faktisk helt tilbage fra det 13. århundrede, mens kirken også gemmer på historiske skatte fra følgende århundreder. For eksempel er der kirkens alterskab med malerier fra 1400-tallet, prædikestolen med Christian IV’s monogram og det imponerende store alter i barok stil.

En sjov detalje ved Sct. Maria Kyrka – som især børnene også kan lide – er figuren af en Vægter fra middelalderen, som hvert kvarter mellem 21:15 og 01:00 blæser i sin lur. I middelalderen havde de fleste større byer en Vægter, som om aftenen og natten holdt opsyn og advarede indbyggerene om farer som for eksempel angreb på byen eller ildebrande.

Ystads Bymuseum

I en del af Gråbrødre Kloster finder man i dag det interessante Ystads Bymuseum. Byen har dog flere gode muséer, blandt andet Ystads Kunstmuseum, som viser kunst af danske og sydsvenske kunstnere fra det 19. og 20. århundrede, udover besøgende udstillinger af mere moderne værker. Militærmuséet giver gode indblik i byens militære og forsvarsmæssige historie og geopolitiske rolle. Muséet ligger i Nils Ahlins Gata og holder åbent om sommeren.

Havnen til Europa

Som de fleste danskere véd har Ystad færgeforbindelse til Rønne på Bornholm, men der er også ruter til både Polen og Tyskland. Uanset hvor man skulle være på vej hen bør der afsættes tid til at udforske dejlige Ystad – eller lad Ystad være målet for ferien eller weekenden! Byen har flere overnatningsmuligheder og hyggelige caféer og restauranter.

Ystad Saltsjöbaden in Skåne, Southern Sweden

Wellness og spa i Skåne

Her kan I rigtig få tid til at slappe af og få ny energi; finde ny inspiration til livet og hverdagen. Et spabesøg er det bedste af to verdener – med velbringende effekt på både krop og sjæl.

Asparagus, a specialty of Skåne

Skånske Madoplevelser

Skånske Madoplevelser er et samarbejde mellem Skånes bedste restauranter, kroer og gæstgiverier, der har sluttet sig sammen for at bevare og fortsat udvikle den unikke, autentiske og originale skånske kogekunst.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden