Trelleborg - palmesus og vikinge-historie

  • Smygehamn, outside Trelleborg in Skåne
    Smygehamn, outside Trelleborg in Skåne

    skane.com

[text]

Pladser

Ja, du læste rigtigt! Om sommeren kan du nyde solen mens du går under svajende palmer i det sydligste Sverige.

Kombinér med et besøg ved vikinge-borgen Trelleborg midt i byen, som er fra Harald Blåtand’s tid – et spændende ”dansk” levn fra den lokale fortid.

For at understrege det faktum at Trelleborg er Sveriges sydligste købstad, har kommunen besluttet at placere godt 100 store ægte palmer rundt omkring i byen og langs vejen ind til byen. ”Nå ja, okay..” palmerne bliver godt nok flyttet inden døre i et væksthus i vinterhalvåret – men om sommeren er effekten mærkbar; der spredes glæde og ’sydlandsk stemning’.

"I 980’erne var området dansk og regeredes af Harald Blåtand"

Som det nok mest kendte trækplaster i Trelleborg ligger den store vikingeborg lige midt i centrum af byen. Resterne af det gamle fæstningsanlæg blev først opdaget sidst i 1980’erne, til alles store overraskelse. Anlægget er ”naturligvis” af den såkaldte Trelleborg-type, hvoraf der nu findes fem i alt, og således gav det overraskende fund endelig en forklaring på byens navn. De øvrige fire kendte ”Trelleborge” ligger i Danmark og er: Fyrkat ved Hobro, den kæmpestore Aggersborg ved Aggersund, Nonnebakken i Odense og Trelleborgen ved Slagelse.

I 980’erne, hvor det ny-opdagede anlæg blev opført, var området dansk og regeredes af Harald Blåtand, som forsøgte at konsolidere kongemagten over et samlet dansk rige. En del af det gamle fæstningsanlæg blev i løbet af 1990’erne rekonstrueret, så man i dag som besøgende kan få et godt indtryk af borgens indretning og palisaderne, som udgjorde det centrale element i det lille samfunds forsvar. Indgangen til anlægget finder du ved Bryggaregatan 9, mens de der eventuelt ankommer i bil må køre ad Västra Vallgatan.

Trelleborg Museum har mange spændende udstillinger om netop vikingetiden, men også omkring stenalderkultur i regionen. Blandt andet fortæller muséet også om den store boplads fra jæger-stenalderen, som ligger øst for byen (25km.).

For kunstelskerne vil det være interessant at lægge vejen forbi Axel Ebbes Kunsthal i centrum, som huser en permanent udstilling af den lokale kunstners mange forskelligartede værker. Axel Ebbe (1868 – 1941) arbejdede blandt andet med tegninger, malerier og skulptur-kunst.

Endelig byder den hyggelige købstad Trelleborg på flere spændende forretninger, små caféer og meget andet, så afsæt endelig tid til at udforske det lokale handelsliv.

Ystad in Skåne

Ystad

Ystad har masser at byde på og kan således sagtens være en destination i sig selv. Her er ‘levende’ historie og både gammel og ny kultur.

The Cathedral of Lund

Lund

I Lunds tusindårige bymidte ligger Domkirken, Universitetshuset, Kunsthallen og mange museer sammen med livlige markeder, butikker, varehuse, populære caféer og restauranter.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden