Lund

  • The center of Lund in Skåne
    The center of Lund in Skåne

    © Lena Malmström Pålsson

  • The Cathedral of Lund
    The Cathedral of Lund

    © skane.com/sydpol.com

I Lunds tusindårige bymidte ligger Domkirken, Universitetet, Kunsthallen og flere museer sammen med livlige markeder, butikker, populære caféer og restauranter.

Her mødes studerende, forskere, kulturarbejdere, forretningsfolk, iværksættere, handlende, almindelig borgere i Lund og besøgende fra hele verden. Sammen gør alle disse mennesker Lund til idéernes by.

Meget af Lunds bymidte vidner om byens historie. Det middelalderlige gadenet er velbevaret og ved Stadsparken er en del af den oprindelige byvold stadig bevaret.

"Byens kulturhistoriske museum er verdens næstældste frilandsmuseum"

Bygninger og miljøer fra det sydlige Sverige fylder her to hele kvarterer. Museet huser også en park med historiske haver samt interessante permanente og midlertidige udstillinger.

Tæt på kulturen

En ferie i Lund byder desuden på yderligere en unik seværdighed: Skissernas museum, fem minutters gang fra byens centrum. Her vises det forberedende arbejde til kunst i det offentlige rum fra flere af den svenske og internationale kunstens mestre. Kunst-, teater- og musikscenerne er mange og varierede. Ambitionerne er høje: Lund kandiderer til at blive europæisk kulturhovedstad i 2014.

Ungt og innovativt

På trods af sin alder, er Lund især en ung by, det er tydeligt for alle, der går en tur gennem centrum. Mere end en tredjedel af Lunds befolkning har universitetet som sin arbejdsplads: som studerende, forsker eller medarbejder. Lunds Universitet er Nordens største universitet og blev grundlagt i 1666 som led i en indsats for at gøre Skåne mere svensk – Skåne som netop otte år tidligere var blevet tilbageerobret fra Danmark.

Seværdigheder i Lund

Mange danskere forbinder nok Lund med universitetet, som tiltrækker studerende fra hele Europa, men den gamle by rummer også masser af shopping-muligheder, spændende kultur og gode spisesteder.

Domkirken i byens centrum stammer helt tilbage fra 1100-tallet og vidner om byens vigtige betydning for middelalderens nordiske kongedømmer – frem til Reformationen var domkirken centrum for Europas største ærkebiskop-dømme.

I de senere år har Lund fået ry som Skånes gastronomiske hovedstad. Byens brostensbelagte gader er fyldt med hyggelige caféer og restauranter, som serverer nordisk såvel som fransk, italiensk og spansk mad. Restauranten Grands Matsal på det historiske Grand Hotel er næsten en institution og uden tvivl et besøg værd.

Lund byder også på masser af aktiviteter for børnene. I hjertet af byen ligger ”Kulturen” som bedst kan sammenlignes med Den Gamle By i Århus. Friluftsmuseet huser udstillinger og historiske bygninger fra forskellige epoker, samt hyggelige haver og unikke samlinger af gammeldags legetøj, våben og redskaber.

I museumsparken kan I opleve over 30 huse med udstillinger og originalt interiør. Haver fra såvel middelalderen som moderne tid. Det overordnede udstillingstema i 2009 er folkekunst og design. I forårs- og sommermånederne vises en udstilling med værker af keramikeren Signe Persson Melin. Ta’ gerne en pause på ”Kulturkrogen”, lige ved siden af ”Kulturen”, inden I besøger ”Historiska Museet”.

For børnefamilier er et besøg på Högevalls-badet i Stadsparken at rekommendere. Skånes mest moderne og største badehus. Fra station Lund C er der kun 5 minutters promenad til et eventyrsbad med djunglebad med plask og leg for de mindste og vand-rutjebaner der giver de lidt større børn og voksne pirr i maven. Der er også bobbelbad, et hoptårn på 10 meter og til sommeren kan i simme i udendørsbassæn. En våd heldag i Lund - hvorfor ikke? Læs mere om Högevall eventyrsbad her: Högevall

Jernalder, kuriositeter og skatter fra Skåneland

På ”Historiska Museet” vises fundene fra udgravningerne på jernalderbopladsen i Uppåkra i udstillingen "Barbaricum". Her kan I også se Kilian Stobaeus samling af kuriositeter i ”Kuriosakabinettet” med blandt andet Linnés tekop, en mumie og pornografiske vifter. I løbet af foråret åbner møntafdelingen en udstilling "Skatter från Skåneland" med blandt andet mønter fra tiden, hvor Skåne var dansk.

Et kunstværk tager form

”Skissernas museum” kan I opleve, hvordan et kunstværk tager form. Her findes en unik samling af skitser og modeller, der senere udviklede sig til anerkendte kunstværker. Her er alt fra små detailskitser til meterhøje modeller, skabt af bl.a. Henri Matisse, Isac Grünewald og Kirsten Ortwed for blot at nævne nogle få kunstnere fra den verdensomspændende samling. I foråret og sommeren viser museet skitser og modeller af Claes Hake. I den smukke park kan I opleve skulpturer i et klassisk Lund miljø.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden