Besøg Ølands Sydspids - med imponerende koncert af fuglesang

  • The lighthouse Långe Jan, Öland
    The lighthouse Långe Jan, Öland

    Ölands Turistbyrå

[text]

Pladser

Længst ude på Ølands sydspids, ”Södra Udde”, står fyret ”Långe Jan”, pendanten til fyret oppe på nordspidsen ”Långe Erik”. ”Jan” er 42 m. høj, og er dermed Sveriges højeste fyr.

Fyret er åbent for besøgende, og I kommer op til toppen via en vindeltrappe med i alt 197 trappetrin. Helt oppe på toppen bliver I belønnet med en enestående udsigt over Østersøen, Ottenbylund og store dele af det sydlige Øland. Ved fyret ligger Ottenby fuglestation, et natur-informationscenter og en restaurant.

Sydøst for Ottenby kongsgård ligger Ottenbylund, den kongelige jagtpark, der er hjemsted for et stort antal hjorte. ”Lunden”, som den hedder blandt de lokale, er kendt for sit rige fugleliv og gennem hele forsommeren er her en imponerende koncert af fuglesang. Ude ved kysten i øst ligger de vidtstrakte Schäferi-enge, der er Sveriges største sammenhængende eng- og græsningsområde. For at beskytte fuglelivet er hele dette område fredet i forårs- og sommermånederne.

Karl X Gustaf

Den svenske konge Karl X Gustaf havde Øland som sit personlige len i midten af 1600-tallet; i 1653 lod han bygge en næsten 2 meter høj mur, der strakte sig hele vejen på tværs af øen, fra kyst til kyst. Muren var et kæmpe vildthegn, der var tænkt til at holde hjortene inde på kongsgårdens marker. Muren gav kongsgården en fantastisk indramning, men den blev også et pralende symbol på magt og storhed.

Öland

Ølands Nordligste spids

Ølands nordligste spids, ”Norra Udde”, er et populært udflugtsmål. Helt herude på Ølands spids mod nord står et 32 meter højt fyr, ”Långe Erik”, bror til fyret nede på sydspidsen ”Långe Jan”.

One of many beaches at Öland

Seværdigheder på Øland

Øland er en enestående ø i Østersøen. Formet som en asparges byder den lange ø på alt det bedste, I kan drømme om af en familieferie. Og så blot tre timers kørsel fra Danmark.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden