Besøg Ølands nordligste spids med den velkendte "Trollskogen"

  • Öland
    Öland

    © Anders Järkendal/bildarkivet.se

[text]

Pladser

Ølands nordligste spids, ”Norra Udde”, er et populært udflugtsmål. Helt herude på Ølands spids mod nord står et 32 meter højt fyr, ”Långe Erik”, bror til fyret nede på sydspidsen ”Långe Jan”.

Fyret er bygget af kalksten og står på en lille holm i indløbet til Grankullaviken. Det er muligt at besøge fyret og om sommeren endda at gå ind – og op – i fyret og få en rundvisning.

Landkending for handelsskibene

Ølands nordligste spids har altid været en vigtig landkending for handelsskibene på vej ud eller ind i den nordlige del af Kalmarsund, og siden de tidligste dage har en stor del af søfarten til og fra Gotland passeret nordspidsen af på Øland. På sydsiden af den lille holm ligger et mindre fiskerleje med en moderne kaj og et par træbådebroer.

På den lille ø, ”Lilla Grundet”, kan I se resterne af St. Olofs kapel og en øde-kirkegård. Det er sandsynligt, at man sten fra ruinerne efter kapellet, da man byggede fyret, og i dag står der bare en overvokset klippetop tilbage.

Trollskogen

Den nordøstre spids af Øland med den velkendte ”Trollskogen” er en af øens absolut mest besøgte attraktioner. De 41 skydeskår er levn efter den betydningsfulde krigshavn, der lå her tilbage i 1400-tallet. På den nordøstre spids findes også forhistoriske grave, 12 varder og en række flotte stensætninger. Nogle af disse ligger sammen med det såkaldte ”Hjertskeppet”, en kraftig skibsformet forsænkning i terrænet.

Besøg det nordlige Øland og lad jer tryllebinde af den smukke natur på ”Solens og Vindenes Ø” – Øland! Læs mer om Øland og alle attraktioner:

The lighthouse Långe Jan, Öland

Ølands Sydspids

Længst ude på Ølands sydspids, ”Södra Udde”, står fyret ”Långe Jan”, pendanten til fyret oppe på nordspidsen ”Långe Erik”. ”Jan” er 42 m. høj, og er dermed Sveriges højeste fyr.

Harvest festival at Öland

Høstfesten på Øland

Velkommen til Sveriges største høstfest. I dagene 26. – 29. sept. indbyder hele Øland til høstfest. ”Sveriges spisekammer” slår dørene op på vid gab og lokker folk til, der vil nyde høstens mange lækre resultater. Forretninger, gårdbutikker, restauranter, spisesteder og caféer sælger og serverer både friskhøstede og forarbejdede lækkerier.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden