[text]

Der sker en masse i Umeå

Umeå ligger i en vig ved Den Botniske Bugt I Nordsverige; byen har ca. 119.000 indbyggere, hvor af ca. 36.000 er studerende ved Umeås Universitet. nye bygninger skyder op over hele byen, og luften er tyk af spænding og forventninger.

  • Umeå, Northern Sweden
  • Umeå, Northern Sweden
  • Umeå, Northern Sweden
  • Umeå, Northern Sweden
  • Umeå, Northern Sweden
  • Umeå, Northern Sweden
  • Umeå, Northern Sweden
  • Bildmuseet in Umeå
  • The music scene in Umeå
  • Guitars - The Museum in Umeå

Umeå, Northern Sweden

Umeå – tæt på og med sin helt egen stil

Det bedste måde at lære Umeå at kende på er tage med på en 90 minutters guidet vandretur rundt i byen, der tager jer med rundt til byens vigtigste bygninger og de historiske seværdigheder. I vil helt sikkert få fortalt historien om, hvordan det engang så søvnige udsted har formået at forandre sig til at blive den største og antageligt den mest progressive by i hele Nordsverige

Cykelture er normalt en storartet måde at udforske og opleve en by på, ikke mindst en så kompakt by som Umeå. Byen har et stort netværk af cykelstier, og der er masser af steder at leje cykler. De er nemme at finde på byens egen cykel-udlejnings hjemmeside. Det eneste, I behøver for at leje cykler, er gyldigt ID som f.eks. kørekort eller pas. I kan også lade andre trampe i pedalerne for jer ved at tage en bytur i rickshaw (ja, de har faktisk rickshaws i Nordsverige) eller – mindre eksotisk – tage de velfungerende busser.

Kultur, historie og kunst

Umeå ligger i Västerbotten Len og Västerbottens Museum, kun ca. 10 minutters afslappet gang fra byens centrum, er museum for hele regionen. Museet gennemgår omfattende renoveringer og udvidelser i disse år, men det er bestemt fortsat værd at besøge dets permanente og skiftende udstillinger med samtidskunst, fotoarkiv, samlingerne med samisk kunst- og kulturhistorie og meget andet. Der er gratis entré.

Det er også gratis at besøge den meget roste Umedalen Skulpturpark. Man ville normalt forvente at finde skulpturkunst af så høj standard på verdenskendte museer og kunstudstillinger, og ikke blandt fyrretræerne i Umeå. Parken rummer en permanent udstilling af værker, skabt af både svenske og førende internationale kunstnere. I kan bl.a. opleve værker af Louise Bourgeois, Anish Kapoor og Clay Ketter – bare for at nævne nogle enkelte af de udstillende kunstnere. Have-elskere vil elske parken, der er designet og skabt af Ulf Nordfjell, en af Sveriges bedste landskabsarkitekter. I kan få flere tips til kunstoplevelser i Umeå her.

En af de attraktioner I Umeå, som I absolut skal se, er det helt nye Bildmuseet, der ligger i Umeå Arts Campus, der huser en lang række uddannelsesinstitutioner indenfor kunst og design. På de 7 etager i den prisbelønnede bygning vil I simpelthen opleve et audiovisuelt eldorado af samtidskunst, fotografisk kunst, arkitektur og design.

De to brødre Samule og Michael Åhdén fra Umeå ejer en af verden største privatejede samlinger af guitarer. Fra 2014 har hele verden haft en chance for at se den store samling. Man kan nemlig besøge den interaktive udstilling af elektriske guitarer, bass guitarer, forstærkere og andet musikalsk tilbehør på Umeå Guitar Museum.
Museet huser ca. 500 udstillede genstande i alt. Ved siden af den faste udstilling arrangerer museet foredrag, særudstillinger og præsentation af den seneste udvikling indenfor guitarer.

Väven kulturcenteret ligger centralt i Umeå. På den side er der udsigt til den store Umeälven, på den anden side til byens hjerte med shopping, små torve og parker. Det er den perfekte plads i byen. Det er let at finde, og man kan sagtens gå derhen fra stationer og hoteller. Takket være den lyse, let bølgende facade er Väven en arkitektonisk perle i international niveau. Den er designet af Norges Snöhetta og Sveriges White Arkitekter.
Det nye kulturcenter skal være hjemsted for Kvindehistoriens Museum, det eneste af sin slags i Sverige. For at fremhæve strukturer og ideer om kvider og mænd, kommer det nye museum til at fokusere på kvindelige profiler i historien. Det kommer til at blive et levende museum som man sagtens kan besøge flere gange. Museet er tænkt som et sted, der skal overraske, dreje og forny perspektiver på kvindehistorien samt inspirere til handling, latter og debat.

For børnene

Glem ikke, at I er i Sverige, så der er masser af oplevelser, som børnene vil elske. I kan læse mere om det meste af de sjove oplevelser, Umeå tilbyder børn og børnefamilier her. Et af højdepunkterne er uden tvivl Älgens Hus, der er Europas første elgpark. Parken har åben gennem hele sommeren, og her kan børnene – og deres interesserede forældre – lære alt om elgene, se dem og sågar klappe disse gigantiske dyr fra de dybe svenske skove. Hele familien vil opleve elgen som et fantastisk dyr!

Ud at spise (og sejle kajak…)

Der er mere end 40 caféer, restauranter og spisesteder, alene i Umeås bymidte, så der er givet også et sted, der passer til lige netop jeres smag og tegnebog. Hvis I besøger Umedalen Skulpturpark, bør I smutte indenfor på Bistro Le Garage, der faktisk ligger i skulpturparken. Her kan I opleve det nordsvenske køkken med et internationalt “touch”, hovedsagligt skabt på lokale eller regionale råvarer og ingredienser. Restauranten er blandt Sveriges 500 bedste, og er omtalt i White Guide, Sveriges største og bedste restaurant guide. Og hvor kommer kajakken fra overskriften så lige ind? Jo se, i Umeå har de noget så specielt som “gourmet kajakture”. Det går i al sin enkelthed ud på at brænde en masse kalorier af på en kajaktur mellem de smukke øer i Skeppviks skærgård og så genoprette kalorie-balancen ved den overdådige buffet på Skeppviks Herrgård.

Og så kan I ikke besøge Umeå uden at smage den uhørt delikate Västerbottensost, der er det ypperste, området kan frembringe indenfor ost. Den legendariske nordsvenske skæreost producers og modnes kun i Västerbotten. Er I oste-elskere, bør I besøge Ostens Lager i Ånäset, lige udenfor Umeå. Det er verdens største ostelager med ikke mindre end 100.000 oste til modning. I kan komme med på en guidet tour på lageret, og kommer selvfølgelig til at smage Västerbottensost – hvad mere kan man ønske sig?

Se liste over spisesteder i Umeå her.

Natteliv

I er i midnatssolens land, og her er næsten lyst hele døgnet rundt I sommermånederne. Hvorfor så sove, når I kan feste? Og med 36.000 studerende i byen, så er det ikke svært at finde masser af gode pubber, værtshuse og musiksteder. Det svære er at vælge….

Shopping

Bare rolig, der er masser af shopping-muligheder i Umeå, både i butikscentre, designforretninger, genbrugsbutikker og små kunsthåndværkerbutikker. Kungspassagen og MVG er byens 2 store shoppingcentre.

Hvad ellers? Jo, naturen, selvfølgelig

Med sin beliggenhed tæt på det ”vilde” og uspolerede Nordsverige er Umeå helt sikkert et udendørs sted, der rummer masser af naturoplevelser. Her kan I opleve skiløb, både alpint og langrend, ture på snescooter eller med hundeslæde, river rafting, overlevelsesture, rideture og meget mere. Ja, faktisk er listen over aktiviteter nærmest uendelig.

Men har I bare et par timer til overs i Umeå, så er her nogle idéer til store oplevelser på – ja, lige netop – et par timer.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden