[text]

Samisk kunsthåndværk

Samerne, der holder til i Lapland i det nordlige Sverige, er faktisk det oprindelige svenske folk. Alle andre er indvandret gennem mange årtusinder. Samernes rødder går helt tilbage til den sidste istid, for mere end 10.000 år siden. Samisk kunsthåndværk og brugskunst er et produkt af det hårdføre folks historie; det er skabt af traditionelle, naturprodukter, der gør det unikt og værdifuldt. Det er en perfekt gave!

  • Traditional Sami jewellery
  • Sami hand craft
  • Sami hand craft
  • Sami handcraft
  • Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland

Traditional Sami jewellery

Hvad er samisk kunsthåndværk?

Samisk ”hemslöjd”, som det kaldes på svensk, er faktisk hele to ting, hårdt og blødt kunsthåndværk. Det første er traditionelt skabt til mændene; det er typisk knive og drikkekrus, med kunstfærdige og detaljerede indgravering i rensdyrhorn, et naturligt materiale, som samerne altid har haft særligt adgang til. Det bløde kunsthåndværk er skabt af og for kvinderne, typisk tøj og skind, smykker som f.eks. fint vævede armbånd, lavet af tynde tintråde, eller tasker og kurve lavet af birkerødder. Man kalder det faktisk ”kunsthåndværk af rødder”.

Hvor kan man finde samisk kunsthåndværk?

I kan købe samisk kunst og kunsthåndværk i byer og landsbygder overalt i Lapland og mange steder i andre dele af Nordsverige. Mange steder er det kunstnerne selv, der sælger. I Kiruna, Laplands største by, bør I kikke indenfor i Carl Wennbergs butik på Bergmästaregatan 2; her har man solgt samisk kunst og kunsthåndværk siden 1907. Et andet helt unikt sted at finde samisk brugskunst er på det årlige Icehotell i Jukkasjärvi nær Kiruna, så kan i passende kikke i hotellets butik efter samisk kunst og kunsthåndværk. Hvis I ikke når helt så langt nord på, kan I i Stockholm besøge ”Svensk Slöjd” på Nybrogatan 23 eller ”Svensk Hemslöjd” på Norrlandsgatan 20; begge steder sælger et rigt udvalg af samisk kunsthåndværk.

Sarek in Swedish Lapland

På vandring i vildmark – i Sarek nationalpark

Vil I oplev mere end 2.000 km2 med rå, vild og fuldstændig ægte naturskønhed? 100 gletsjere? Og 6 af Sveriges højeste bjergtoppe? Så er Sarek det helt rette sted!

Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Gammelstad Kyrkstad i Luleå

Kirkelandsbyen, der kom ud af glemslen, og blev berømt.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden