[text]

Gammelstad Kyrkstad i Luleå

Gammelstad Kyrkstad betager enhver besøgende med dens flotte stenkirke fra 1400-tallet og middelalderlige gader. Det overrasker ikke, at landsbyen er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Man er ikke tvivl om, hvor man er, når man ser et hav af rødmalede hytter med hvide døre og vinduer.

  • Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Hvad er en kirkelandsby?

Gammelstad, med dens kirke og 424 træbygninger i alt 555 særskilte værelser, er det største og bedst bevarede eksempel på ”kirkelandsbyer” i Sverige. 

Kirkelandsbyer, der kun findes i det nordlige Skandinavien, voksede frem i det golde og uvejsomme nord på grund af de udstrakte sogne og de besværlige geografiske og vejrmæssige forhold; faktorer, der gjorde det til en betydelig udfordring for kirkegængere overhovedet at komme i kirke. Løsningen, de fandt på? De byggede en landsby rundt om kirken, hvor de kunne overnatte, møde andre sognebørn og bo ved større messer og kirkelige højtideligheder.

Friluftsmuseum

De små røde hytter blev traditionelt brugt helt frem til 1950’erne. Nu er landsbyen et levende lokalsamfund og samtidig et friluftsmuseum. Nogle af hytterne bliver såmænd fortsat brugt af kirkegængere ved de store kirkelige højtider.

Hvad kan man opleve?

Kik ind i eller kontakt besøgscentret og hør mere om årstidens forskellige aktiviteter. I kan f.eks. komme med på en malerisk guidet fakkeltur, besøge en af hytterne, tage på tur med hest og slæde, stifte bekendtskab med områdets traditionelle kogekunst, og prøve kræfter med traditionelle håndværk som at kerne smør, smede jern, bage brød og lave kertelys

Icehotel in Jukkasjärvi, Swedish Lapland

Ishotellet i Jukkasjärvi, Lapland

Hvad siger I til at prøve at spise af is-tallerkener, drikke af is-glas og sove i -5 C på et hotel, skabt af is og sne, langt oppe i Lapland?

Räitavagge, Kebnekaise, Swedish Lapland

De svenske fjelde

Fjeldene i Sverige, ikke mindst i Nordsverige, når op i ca. 2.000 meters højde, og rummer spændende stejle udfordringer til både bjergvandrere og deciderede bjergbestigere.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden