Guide til Skellefteå

  • Bjuröklubb in Northern Sweden
    Bjuröklubb in Northern Sweden

    Johan Gunseus

[text]

Pladser

“Guldstaden” Skellefteå, højt oppe i Nordsverige, er et paradis for naturelskere og har samtidig masser at tilbyde kunstelskere, historisk interesserede, power-shoppere og stort set alle andre.

Byen Skellefteå, som også kendes som “Guldstaden”, ligger ved Skellefte-elven i regionen Västerbotten, omtrent 15 kilometer fra elvens udløb i Bottenviken. Tilnavnet Guldstaden skyldes at det såkaldte ”Skelleftefältet” er et af verdens mest mineralrige områder. Skellefteå er en ganske ung by, idet den først grundlagdes i 1845 – dog kan sognet, af samme navn, dateres helt tilbage til 1300-tallet.

Skellefteå er hjemsted for flere store svenske virksomheder, herunder Boliden AB og Sveriges næststørste kraftværk Skellefteå Kraft, mens byen også er kendt for sin musik-festival (”Trästockfestivalen”) og ishockey-hold. Desuden kan byen og nærområdet omkring tilbyde besøgende turister en lang række spændende seværdigheder. Blandt andet er både området Bonnstaden og bydelen omkring kirken vigtige svenske kulturmiljøer.

Rigeligt med natur- og kulturoplevelser.. – og LEGO!

Tæt ved Skellefteå centrum ligger parken Nordanå, som er et herligt friluftsområde med en lang historie som centrum for markeder og motionsaktiviteter. Nordanå-parken huser flere historiske bygninger, mens det bakkede terræn og de små damme også er hjemsted for mange fugle. Axbur Kursgård er en anden attraktiv mulighed for en dejlig dag i afstressende og skønne omgivelser. Her har du mulighed for at nyde en picnic-kurv eller et dejligt måltid i haven. Stedet har desuden et billed- og kunst-studie og flere skønne rum til rådighed.

For et spændende indblik i områdets 200 års historie, med industriel udvikling i centrum, vil Bure Arkiv være et besøg værd. Udstillingerne er baseret på kort, billeder, gamle dokumenter og andet, mens souvenir-shoppen tilbyder bøger, postkort og håndværksprodukter.

Som noget ganske unikt ligger verdens største samling af LEGO Star Wars faktisk i Skellefteå. Udstillingen du kan se her omfatter mere end 350 forskellige små LEGO Star Wars figurer og over 300 LEGO rumskibe. Det er helt sikkert et sjovt sted at besøge for alle små drenge og piger.. – og også for mange forældre!

På museums- og kunst-fronten er Skellefteå bestemt også med helt fremme. Skellefteå Museum, der har til huse i en landstedsbygning fra 1916, har både faste og skiftende udstillinger med fokus på især lokalhistorie og kulturelle aspekter af livet i regionen. Er du kunstinteresseret bør du også besøge Skellefteå Konsthall i Nordanås kulturcenter, hvor der udstilles et bredt udsnit af varieret kunst. ”MAN” (Museum Anna Nordlander) – ligeledes i Nordanå – er et levende mødested for kunst i byen. Her vil du især opleve spændende moderne kunst på de skiftende udstillinger.

Helt tæt på naturen

Bjuröklubb er en odde i Bottenviken, som blev udlagt som naturreservat i 1976 og nu er beskyttet naturmiljøarv. Området har faktisk en lokal historie helt tilbage til bronzealderen og er rigt på oltidslevn. Bjuröklubb har et meget rigt fugleliv – herunder mange store rovfugle – og især i maj måned har du mulighed for at se havfugle i tusindvis. I Bjuröklubb fyr er der faktisk mulighed for at overnatte, mens stedet også har en populær café med åbent i sommermånederne.

Svansele Vildmarkscenter er garanti for flotte og imponerende naturoplevelser med masser af muligheder for aktiviteter – blandt andet snescooter-safari om vinteren. I Svansele kan du blandt andet se de fem store rovdyr: bjørn, ulv, lynx, jærv og ørne. Parken byder på store oplevelser med prægtige nordiske dyr i deres naturlige sub-arktiske omgivelser – et hit for alle naturelskere!

Den lille by Kalvträsk i Skellefteå kommune – og specielt naturreservatet Vitberget 5 kilometer sydvest derfra – betragtes af mange som et af verdens bedste områder at betragte rovfugle i. Særligt om vinteren har du her fantastisk gode muligheder for at se flere arter af majestætiske ørne kredse over hovedet, og måske endda lande helt tæt på. Mange professionelle, såvel som amatørfotografer, har taget deres livs bedste naturfotos netop her.

Shopping i Skellefteå

Jo! – udover masser af lokalhistorie, kunst og storslået natur har Skellefteå naturligvis også herlige shopping-muligheder at tilbyde. I byens centrum er der blot 168 skridt imellem de tre centrale shopping-centre, mens byen desuden også har kommercielle centre i både i byens nordlige del og i den sydlige.

Uanset hvor i byen du vælger at shoppe vil du nok opdage, at der – udover alt det moderne, moderigtige og bekvemme, der jo forventes – også er rige muligheder for at finde spændende og unikke lokale varer og håndværk; måske en souvenir du eller en anden vil sætte pris på i fremtiden.

Skellefteå byder på et udvalg af komfortable og bekvemt beliggende hoteller – se for eksempel her.

Uanset om du rejser alene, med familie eller venner – Skellefteå og området omkring har rigelige tilbud til at fylde en hel ferie med oplevelser, og mere til...

Jamtli the county museum in Östersund, Jämtland

Östersund

Østersund, som er hovedbyen i Jämtland, påkalder ofte sig selv titlen som ”Sveriges midtpunkt”, og er da også centurm for alle typer aktiviteter både sommer og vinter. Her er shopping, kultur, action-sport, natur og leg for børn og hele familien.

Falun Mine/Falu koppargruva – World Heritage Site

Oplev Sveriges mange museer

Sveriges mere end 400 museer giver et enestående indblik i landets mange fortidsminder, naturhistorie, industrielle udvikling, kunsthistorie og design og fortæller historien om det svenske samfund udvikling.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden