Ørnskøldsvik på Sveriges ”Høje Kyst”

[text]

Pladser

Ørnskøldsvik ved ”Den Høje Kyst” er en by med mange muligheder især for ”friluftsfolket”, der elsker at være aktive i naturen og nyde dyreliv, skærgård og friheden i Sverige. Men her er også mange andre oplevelser i vente.

Ørnskøldsvik ligger i regionen Västernorrland og er i dag hjemsted for ca. 29.000 indbyggere. Byen er hovedby i kommunen af samme navn og er i sin tid opkaldt efter landshøvdingen Per Abraham Ørnskøld. I daglig tale vil man ofte høre navnet Ørnskøldsvik forkortet til Ø-vik.

Byens historie går utroligt langt tilbage i tiden. I Gene, som i dag er en forstad til Ørnskøldsvik, har man fundet rester af en ca. 2.000 år gammel gård, hvormed den er Sveriges nordligste kendte bronzealdergård. Gården i Gene er siden blevet rekonstrueret og er bestemt værd at besøge på din ferie. Desuden har man fundet mellem 7.000 og 8.000 bronzealdergrave i omegnen.

Op igennem det 18. og 19. århundrede blomstrede Ørnskøldsvik i kraft af sin strategiske placering ved kysten, i forhold til den stadigt vigtigere savværksindustri. I 1842 blev byen tildelt sine købstadsrettigheder. Som et interessant faktum kan det nævnes, at den franske bil Delaunay Belleville – under ambitionen om at fremstille ”verdens bedste bil” – i starten af 1910´erne delvist fremstilledes i Ørnskøldsvik.

Velkommen til Höga Kusten (den Høje Kyst)

Uanset om målet er byens puls eller naturens storslåede stilhed, kan det ikke undre at Ørnskøldsvik tiltrækker stadigt flere og flere besøgende. Som udgangspunkt for uforglemmelige i den omgivende skærgård i Bottenhavet og Västernorrlands vidstrakte natur er byen nærmest ideél. Samtidig er her masser at byde på indenfor kunst og kultur, såvel som shopping.

Skærgården er fuld af variation, og huser blandt andet Sveriges højeste øer, mens der især om sommeren er rige muligheder for sejlture - fra Köpmanholmen, Docksta/Ullånger og Ørnskøldsvik - eller udforskning i egen båd eller kano. ”Den Høje Kyst” her er, som navnet antyder, den højeste kyst i Sverige – man kan sige, at her mødes havet og fjeldet.. Dramatisk og smukt! Fastlandet er præget af vidstrakte granskove, klipper og fjeld – hjemsted for et rigt og varieret dyreliv.

Med vidstrakte skove, brusende elve og klare rene søer er området perfekt til vandring. Der findes masser af virkelig gode afmærkede vandrestier at benytte sig af. Det er en god idé at købe en vandringsguide ved Ørnskøldsvik Turistbureau, men du kan også finde flere oplysninger her.

Shoppingi Ørnsköldsvik

Ørnskøldsvik har udviklet sig til i dag at være et attraktivt handelscentrum med kort afstand til alt. Foruden byens mange hyggelige småbutikker, indenfor alle tænkelige specialeområder, har byen også tre store shoppingcentre, med mere end 50 specialforretninger tilsammen. Byens primære handelsgade Storgatan er et rigtig godt sted at tilbringe en hel eller en halv dag i butikker – ikke mindst da en stor del af gaden er gågade.

Byen har naturligvis også et rigt udvalg af caféer, restauranter, gallerier og meget andet. Jo, Ørnskøldsvik har faktisk det hele. Det er jo bestemt heller ikke uden grund, at byens centrum i 2008 udnævntes til ”årets bykerne” i Sverige.

Winter holiday at Idre Fjäll

Skellefteå

“Guldstaden” Skellefteå, højt oppe i Nordsverige, er et paradis for naturelskere og har samtidig masser at tilbyde kunstelskere, historisk interesserede, power-shoppere og stort set alle andre.

Nassa, Storskäret, Stockholm archipelago

Den svenske skærgårde

Stockholms skærgård. Skærgården på den svenske vestkyst. Har I hørt om dem? De svenske skærgårdsområder er sande oaser af perfekt naturlig fred og ro; det fuldkomne sted til at slappe af og opleve en helt anden side af Sverige.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden