Luleå – en oase højt mod nord

  • Church Town in Luleå, listed as a World Heritage
    Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

    Mikael-Westh/Johnér

[text]

Pladser

Langt oppe i nordsverige finder du en sand perle i Luleå. Foruden gode shopping- og overnatningsmuligheder, byder Luleå på spændende kulturhistorie og unikke oplevelser med natur og skærgård.

Luleå, som på Nord-samisk kaldes Luleju, ligger højt mod nord i Sverige – ikke langt fra grænsen til Finland. Byen ligger som den centrale by i Norrbottens län og Luleå kommune, med en befolkning på godt 46.000 indbyggere.

Med sin geografiske placering hvor Lule-elven (Lule Älv) munder ud i Botniske Bugt, og sin store havn, har Luleå igennem årene spillet en stor rolle for især den svenske minedrift og stålindustri. Flere større industri har dog også udviklet sig omkring Luleå, som i tiden 1940-1980 var blandt Sveriges hurtigst voksende byer. I 1971 vlev Luleå desuden universitetsby og huser i dag Sveriges nordligste tekniske universitet.

Oplevelser højt mod nord

I dag har Luleå masser af gode oplevelser at byde på for besøgende fra nær og fjern – blandt andet vil du finde gode og hyggelige shopping-muligheder på strøget, samt et godt udgangspunkt for store oplevelser i naturen.

Den UNESCO-beskyttede Gammelstads Kyrkstad er en oplevelse i sig selv som ingen besøgende til Luleå må gå glip af. Opført på listen over bevaringsværdig verdenskulturarv ligger ”kirkestaden” som et åbent og levende museum og vidner om historiens gang.

Centrum for Gammelstads Kyrkstad er stenkirken fra 1492, som er Norrlands største middelalderkirke og danner det historiske centrum, hvor Luleå grundlagdes som en lille korke- og handelsby og siden voksede sig til en driftig industri- og handelsby. I kirkestaden kan du, omkring kirken i centrum, se mere end 400 gamle hytter, der blandt andet har tjent som boliger, lagerhuse og til kirkelige funktioner. Hele året er området ideélt til spadseretur, hvor du kan fornemme historiens gang og nyde masser af billedskønne smøger og fine velbevarede huse.

Skærgården udfor Luleå er fantastisk smuk, og det vidstrakte ”ø-rige” er en oplagt destination for alle, der holder af den storslåede nordsvenske natur og søger nye naturoplevelser. Luleås skærgård er - foruden fantastisk imponerende natur året rundt - fuld af muligheder for unikke kulturhistoriske oplevelser, samt bade-, kano- og sejlerferie med mere. Masser af lokale tur-operatører og varme imødekommende lokale står klar til at tage imod dig og vise omkring.

Vinterhalvåret byder også på unikke og uforglemmelige oplevelser i Luleås smukke skærgård – glem ikke det! Hvad med for eksempel at benytte dig af mulighederne på langrendsski, tag et eventyr på skøjter, oplev en hundeslæde- eller snescooter-safari, prøv kræfter med vinter-kiteing , snesko og meget andet eller – for de ”rigtige vikinger”: hvad med noget vinterbadning og sauna-hygge! Både i Hindersön, Sandön og Jopikgården finder du vinteråbne restauranter m.m., og du kan endda køre dertil i bil (isvej).

Længst ude i skærgårdens udkant ligger den særligt smukke ø ”Brändöskär”, som det første bolværk mod elementernes rasen og årstidernes skiftende vejr. Netop på grund af det, til tider, barske vejr og den isolerede beliggenhed, er Brändöskär helt sikkert et besøg værd for de, der ønsker at få et rigtigt godt indtryk af skærgårdens natur på de små klippeøer. Om sommeren kan du gå ombord i turbåden, der lægger til i øens det smukke lille fiskerleje. Husk at tage et kig på øens lille kapel fra 1700-tallet!

Shopping og hotel-komfort i Luleå

Tag ikke fejl! ...selvom du er virkelig langt mod nord, i samernes hjemland, finder du masser af gode og spændende shoppingtilbud – også det helt moderne. Luleås kilometerlange shopping-strøg omfatter, foruden masser af små inspirerende butikker hvor du kan gøre unikke fund (525 butikker i alt), også gallerier og store varehuse. Handelsgaden strækker sig fra byens centrum og hele vejen til Gammelstad.

Du vil nok blive overrasket over kvaliteten og omfanget af shopping-tilbud i Luleå – her er simpelthen alt du kan ønske dig. De store shopping-magasiner tilbyder alt indenfor mode, boligindretning o.s.v., mens små butikker tilbyder unika. Du kan endda gå på indkøb i små spændende butikker i Gammelstads Kyrkstad. Shopping i Luleå er helt i top – og samtidig er det altid let at finde parkering.

Når du skal finde dig et passende hotel i Luleå, vil du ikke mangle noget. Der er masser at vælge imellem i varierende prisklasser, men altid med høj service og venlig betjening, god beliggenhed og komfort.

Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Gammelstad Kyrkstad i Luleå

Kirkelandsbyen, der kom ud af glemslen, og blev berømt.

Dog sled tour in Kiruna during the snow festival

Kiruna

En ny flyrute direkte fra København til Kiruna i Lappland giver mulighed for vinteroplevelser som nordlys, skiløb i fantastisk sne og bjergtagende omgivelser. Eller hvad med en overnatning på verdens største ishotel?

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden