16. januar 2013

Fejring af 400 året for freden mellem Danmark og Sverige

For 400 år siden underskrev vi danskere en fredsaftale med vort svenske broderland. Det bliver nu markeret med et fredsseminar i Laholm kommune i Sverige den 20. januar 2013, hvor blandt andre Uffe Elleman- Jensen vil være på podiet og tale for fred. Resten af 2013 bliver brugt til at fejre fredsaftalen mellem de to tidligere ærkerivaler Danmark og Sverige.

Striden med vores naboland går langt tilbage, og den tog for alvor fart ved svenskerkrigene i 1500-tallet, hvor ønsket om at blive den dominerende magt i Norden udløste en lang række krige mellem Danmark og Sverige. Her 500 år senere er der stadig rivalisering mellem vores to lande, men nu foregår det på kærlig vis – som ved sportsbegivenheder.

I kampen om VM-titlen i håndbold de næste par uger i Spanien, bliver det dog uden ærkerivalen Sverige. Vanen tro vil de forsøge at tage revanche til dette års Melodi Grand Prix, som de også selv huser den 18. maj i Malmø. For sådan har det altid været mellem Danmark og Sverige. Og sådan vil det fortsat blive ved med at være – Sverige er broderlandet, vi spejler os i og kæmper imod.

Men i dag kæmper vi ikke om retten til liv eller land, som vores forfædre gjorde det tilbage i 1500-1600 tallet under Kalmarkrigen. En krig der fandt sin fredlige løsning mellem Danmark og Sverige i fredsnotatet ”Evig fred”, som blev underskrevet og forseglet for 400 år siden i Knäred.

Freden i Knäred fylder 400 år den 20. januar, og det fejres blandt andet med et fredsseminar i den sydsvenske by Knäred med prominent talere fra både Danmark og Sverige på podiet.

På programmet finder man bl.a. Uffe Ellemann-Jensen, Sveriges udenrigsminister Carl Bildt og Sveriges ambassadør i Australien Svend-Olof Pettersson, som er tidligere EU-ambassadør. Der vil være taler og debatter med gode bud på, hvordan vores fælles skandinaviske historie har givet os en indsigt, som kan være med til at styrke bestræbelserne for at sikre fred rundtomkring i verden.

Læs mere om freden i Knäred her:

http://www.laholm.se/upptack-laholm/evenemangskalender/400-ars-firande-av-freden-i-knared/

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden