16. juli 2012

Tag cyklen med til Sverige

Snoede skovveje ved naturskønne søer, der indbyder til en kølig dukkert eller en spontan picnic i det fri. Sommer er ferietid, og går turen til Sverige, så tag cyklen med eller lej en jernhest, når du er kommet frem. Småland er et perfekt udgangspunkt for cykelferie med masser af spændende cykelruter for hele familien. Her kan du nyde fuglenes sang og det rige dyreliv – og hvis du er heldig, er der endda en ræv, et dådyr eller en elg, der krydser din vej.

Fra Växjö i syd til Jönköping i nord finder du et utal af smukke cykelruter i Småland, der alle har historien integreret i naturoplevelserne. Cykelferie er en enkel og billig måde at komme væk fra byens larm og os, og uanset om det er de naturskønne omgivelser, det rige dyreliv eller de kulturelle oplevelser, der trækker, er der noget for hele familien.

”Turister, der vælger at tage cyklen rundt i Småland i Sydsverige, vil opleve vildmarkens dybe skove, åbne agre og smukke enge og ikke mindst idylliske skovsøer. Undervejs er der mulighed for at overnatte på skønne hoteller i større eller mindre byer, vandrehjem i landlige omgivelser eller på hyggelige campingpladser,” siger Eva Eilstrup, PR Manager fra VisitSweden.

En cykelferie giver tid til eftertanke og mulighed for fordybelse. Og der er mange muligheder. Du kan vælge at tage af sted på egen hånd eller rejse med en guide. Og svenskerne gør meget for at tiltrække cyklisterne. I mange byer er systemet af cykelstier blevet udbygget, og Habo Kommune blev for nylig kåret til en af de mest cykelvenlige kommuner i Sverige. Faktisk er cykelstisystemet så omfattende, at man kan køre de mere end 20 km fra Habo til Jönköping uden at forlade cykelstien en eneste gang.

De største oplevelser finder du dog på de mange tusinde kilometer småveje og stier i Småland, som byder på naturoplevelser, der er markant anderledes, end det man kommer fra i Danmark.

Se mere på www.meresverige.dk/cykling

VisitSwedens tips til cykelferie i Småland:

Det nordlige Småland:

Visingsö – Vätterns perle
Hvis du er på udkig efter en familievenlig rute uden bakker, er Visingsö et godt bud. Øen er Vätterns største med en længde på 14 km og en bredde på ca. 3 km, og du kommer hertil med færge fra Gränna. Der bor 800 personer på øen, hvor du bl.a. finder badestrande, gårdbutikker og restauranter.

Landsjön rundt
Start fra Jönköping og cykel langs Vättern, Sveriges næststørste sø med en indbydende sandstrand i byens centrum. Fortsæt op mod Landsjön, der ligger i den frodige Skärstadalen, der er et af de store frugtavl distrikter i Sverige. På Café Kaffe och Kackel ved Landsjön bliver der serveret hjemmelavede fika, og langs cykelruten kan du lave en afstikker til Rudenstams, der sælger lokalt dyrkede og producerede fødevarer.

Sommen rundt – den lange cykeltur
I de naturskønne omgivelser omkring Sommen er der to stier at vælge mellem – ca. 12 km og ca. 20 km. Sommen er kendt for sit klare og smukke vand, og i søen ligger så mange øer, som der er dage i året. I Torpsön finder du desuden færge, camping og en restaurant.

Mullsjö – de mange cykelruter og turistattraktioner
I og omkring Mullsjö er der mange forskellige cykelruter, der er 20-50 km lange. Overnat f.eks. på Hotel Mullingar, der er et godt udgangspunkt for de forskellige ruter, der fører dig forbi seværdigheder som Habo kirke, Ryfors Mølle, herregårde, søer og historiske landskaber. Og hvis du trænger til en pause fra cyklen, kan du benytte lejligheden til at padle eller ride i Kyrkekvarn, der ligger omkring 2,5 km fra Mullsjö.

Det sydlige Småland:

Tävelsås rundt
Denne tur starter ved Tävelsås kirke, der er smukt beliggende 15 km syd for Växjö. Den ca. 45 km lange rute snor sig gennem smukt gammelt landbrugsjord med folde og enge omgivet af smukke mosdækkede stenmure.

Toftasjön rundt
Cykelturen starter i Växjö, hvorfra du følger den afmærkede cykelsti til Sandsbro, der ligger mellem de to søer, Helgasjön og Toftasjön. Sandsbro og området omkring Toftasjön har en mangfoldig kulturhistorie. Den ca. 20 km lange cykelrute går nordpå gennem let kuperet landskab med løvskove, enge og græsgange. I området ligger også Notteryds naturreservat med 100 års skov, græsgange, moser og klipper. En smuk bøgeskov omkranser de stejle Tussuddabackarna, og i den højtliggende landsby i Notteryd har du en fantastisk udsigt over Toftasjö. Stop og få en fika på en lokal café, eller hop en tur i vandet ved Sandsbro bad, før det er tid til at vende cyklen tilbage mod Växjö!

Gårdsby rundt
I Sandsbro kan du skimte Helgasjöns brusende vand, inden du starter den ca. 30 km lange tur, hvor du begynder med at cykle mod Ekesås jernaldergravplads. Du kan nyde Nyborg Kullens fantastisk udsigt på vejen til den charmerende lille landsby Gasslanda med sin høje beliggenhed og smukke natur. Herefter fortsætter turen gennem et storslået skovlandskab til resterne af amtets eneste gamle slot, Gripeberg, før du igen cykler op mod Växjö.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden