25. januar 2012

De svenske skilærere: Sådan bliver danskerne bedre på ski

Sverige har nogle af verdens allerbedste skiskoler, og de svenske skilærere giver her gode råd til de mange tusinde danskere, der snart skal på ski. Meldingen fra skilærerne er blandt andet, at danskerne har tendens til at være lidt for overmodige i deres skiløb.

Omkring 600.000 danskere tager hvert år på skiferie, og af dem er der rigtig mange, som aldrig sætter deres ben på en skiskole. Og det er en skam for uanset, om du er ung eller gammel, har stået meget eller lidt på ski, får du rigtig meget ud af skiundervisning. VisitSweden har spurgt Elin von Friedrichs, skiinstruktør i Kläppens skiskole, og Fredrik Jelk fra skiskolen i Idre Fjäll om gode råd til et bedre skiløb:

”Hvor banalt det end lyder, så er det for det første vigtigt, at du er tryg og er godt tilpas – tryg ved dine ski, støvler, skitøj, skiområdet mv. At stå på ski er sjovt, og det er derfor vigtigt, at du vælger pister, der svarer til dit niveau. At kæmpe sig ned af en sort piste giver ingen mening, så hellere have det sjovt på en grøn, blå eller rød, det giver også meget bedre forudsætninger for at udvikle dit skiløb,” siger Elin Von Friedrichs fra Kläppens skiskole.

Elin og Fredrik er meget enige om, at der er mange, der har tendens til at fokusere alt for meget på, hvad de gør forkert på ski, om de f.eks. har for meget bagvægt eller kører for meget i plov. Men ifølge Elin von Friedrichs skal danskerne fokusere på det positive i stedet:

”Vi oplever tit, at folk har meget store ambitioner og har fokus på alle de bevægelser og teknikker, de gør forkert, frem for på deres styrker. Sjovt skiløb handler om at have selvtillid og mod. Derefter bygger man på med teknik og stil, det er også det vi arbejder med i skiskolen,” fortæller Fredrik Jelk fra skiskolen i Idre Fjäll

For børn bliver skiløb lynhurtigt en leg
Danske familier er ofte i tvivl om, hvor gamle børnene skal være, før de skal på ski for første gang. Ifølge de svenske skilærere kan børn i alle aldre lære at stå på ski:

”Ifølge forskning er det nemmest for børn at lære nye bevægelser og teknikker på ski i 7-12 års alderen, men vi har hvert år masser af børn helt ned til to-tre års alderen, som har ski på for første gang. Børn er utroligt lærenemme, og de fleste børnefamilier vil opleve, at børn, også helt små børn, følger deres instinkt og lynhurtigt lærer at styre deres ski,” siger Elin von Friedrichs og fortsætter:

”Men det er afgørende, når børnene skal have ski på fødderne, at de opfatter det som en leg! Man skal hverken holde dem eller råbe anvisninger hele tiden, men give dem mulighed for selv at få fornemmelsen. Børn har et stærkt instinkt og lærer hurtigt, og når de er fortrolige med det, kan man begynde at tage dem med på nogle af de mange oplevelsespister, som stort set alle svenske skiområder har, hvor man møder ”trolde”, ”ræve” og andre væsner. Så bliver turen ned af pisten heller ikke et spørgsmål om, hvor langt man kører, eller hvor mange sving, man tager. Det er sjovere for børnene – og så får børn og forældre samtidig mere tid på ski sammen. Og netop det, at være sammen, er jo, hvad det handler om når man er sted en eller to uger om året.”

Danskerne har stor tro på egne evner
Adspurgt om danskerne adskiller sig fra andre nationer på pisterne, kommer smilet frem hos de svenske skilærere:

”Nogle af de sjoveste stunder, jeg har haft som skilærer er sammen med danskere. Jeg vil sige det sådan, at danskere godt kan have en tendens til at tro lidt for meget på egne evner og derfor oftere rammer situationer, der involvere et godt gammeldags styrt, men de tager det med smil og er hurtigt oppe igen. Og så har jeg mange gange oplevet danskere, der kører uden handsker. Når jeg spørger hvorfor, er svaret, at de har det varmt – så måske har danskerne en højere krops temperatur end andre?” smiler Fredrik Jelk.

Gode råd fra de svenske skilærere, når du skal på ski:
- Find et skiområde, som passer til dit og familiens niveau. Det er sjovere, og du bliver hurtigere bedre, hvis du er tryg på såvel som uden for pisten.

- Styrk din muskulatur og balance hjemmefra. Løb og simple knæ og lår-øvelser kan gøre en stor forskel.

- Forbered dig mentalt på ski-oplevelsen hjemmefra – forsøg at forestil dig, hvordan det bliver, det hjælper faktisk.
 
- Det handler først og fremmest om at have det sjovt, så skru ned for forventningerne til dine børn og dit eget skiløb, hellere bliver positivt overrasket over, hvor nemt det er og hvor godt det går.

- Tag på skiskole – her får du nemme og gode redskaber til at blive sikker på ski. Også selv om du føler, at du er en habil skiløber, vil du få du meget ud af at lære nyt.

- Fokuser på, hvad du gør rigtigt frem for, hvad du gør forkert.

- Børn lærer hurtigst nye bevægelser og teknikker i 7-12 års alderen. Men børn helt ned til 3 – års -alderen kan lære at stå på ski og synes, det er sjovt.

- Et barn kan på 2-3 minutter lære at svinge og bremse, så det er bare med at komme i gang.

- Lift-og pistepersonalet er der for at hjælpe dig, så spørg endelig og vær ikke bange for at bede om hjælp.

- Sørg for at have ordentlig skitøj, som du både kan ånde og holde varmen i. Du skal hverken svede eller fryse, når du står på ski.

Læs mere om ”verdens bedste skiskole” på skiferie.visitsweden.com
 

For yderligere oplysninger kontakt:
Eva Eilstrup - PR Manager, VisitSweden. Tlf. +45 31 10 51 67 – mail: eva.eilstrup@visitsweden.com

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden