21. marts 2012

De svenske kunstrunder er et stort trækplaster – og ganske gratis

Der er forår i luften, og i de to første weekender i april slår svenskerne dørene op til en af sæsonens helt store trækplastre – de svenske kunstrunder. Overalt i Sydsverige, og særdeleshed i Skåne, åbner svenske kunstnere dørene op til deres private atelier og værksteder og giver besøgende en mulighed for at komme helt tæt på kunstnerne og deres arbejde.

Fra den 6. april til 15. april bliver Skåne forvandlet til et rent slaraffenland for kunstinteresserede. Flere hundrede kunstnere og kunsthåndværkere inviterer inden for på de traditionsrige kunstrunder, der lokker folk til i jagten på en god oplevelse og måske endda muligheden for at gøre en god handel.

”Kunstrunderne i Skåne har udviklet sig til at blive et kæmpe tilløbsstykke, hvor også mange tusinde danskere lægger vejen forbi. Har man ikke oplevet det, kan det bedst beskrives som en meget afslappet, fascinerende og intim oplevelse, hvor man simpelthen kommer med helt inden for hos kunstnerne i deres private hjem, atelier og værksteder. Samtidig får man en smuk tur rundt i det svenske forårslandskab, hvad enten man kører i bil eller cykler fra kunstner til kunstner,” siger Eva Eilstrup, PR Manager hos VisitSweden.

Blandt de største kunstrunder er turen i nordvest Skåne, i området mellem Helsingborg og det maleriske Mølle ved naturreservatet Kullen, hvor hele 149 kunstnere er med. Idéen med kunstrunder opstod oprindelig i området omkring smukke Österlen, men har nu bredt sig som fænomen, og i hele Skåne vil man i perioden kunne finde information og se små skilte og symboler i farverne gult og rødt, der viser, at dette er en del af kunstrunden, og at man bare kan gå indenfor.

”Det, der er så hyggeligt, er, at kunstnerne selv gør rigtig meget ud af kunstrunderne. Så man skal ikke blive overrasket, hvis man bliver budt på kaffe og kage og pludselig befinder sig i sofaen i kunstnerens egen stue. Det er ligesom en del af konceptet og er med til at gøre det til en helt særlig oplevelse,” siger Eva Eilstrup.

Kunstrunderne foregår fra den 6. april til den 15. april. Det er helt gratis at besøge kunstrunderne, og man kan finde en guide til runderne på: http://www.meresverige.dk/oplevelser/kultur-design/konstrundan-i-sverige

Fakta:
Idéen med kunstrunder kom fra en gruppe kunstnere i Degeberga området, der tilbage i 1968 følte sig frustrerede over ikke at kunne udstille på de fine kunstmuseer og gallerier inde i byerne. I stedet besluttede de sig for at åbne deres atelierer for offentligheden i påskeugen, så alle og enhver, der kom forbi, ville føle sig velkommen til at se kunstnerne arbejde, sludre, og ikke mindst se og købe kunst. Siden da har fænomenet bredt sig og er vokset, og i dag – næsten et halvt århundrede senere – er der kunstrunder mange steder over hele Skåne og Sydsverige.

De store samlingsudstillinger, der bliver arrangeret flere steder i Skåne, kan være en god indgang til kunstrunderne. Dér kan man udse sig en kunstner, man er interesseret i at se mere af, og derefter besøge vedkommendes atelier. Der arrangeres bl.a. store samlingsudstillinger i Baskemölla på Österlen, og i Landskrona i nordvest Skåne. Læs mere på http://konstrundan.skane.com/

Vær også opmærksom på, at flere skånske hoteller og B&Ber tilbyder særlige ’kunstpakker’ i perioden, så overnatningen bliver billigere for de kunstinteresserede gæster.


For yderligere oplysninger kontakt:
Eva Eilstrup, PR Manager, VisitSweden. Tlf. +45 31 10 51 67 –mail: eva.eilstrup@visitsweden.com

   

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden