11. oktober 2011

Sød musik og ægte julestemning i Sydsverige

Man skal ikke langt væk fra Danmark for at komme i den helt rigtige julestemning. I det sydlige Sverige afholdes der fra november til slutningen af december et hav af julemarkeder, der byder på svensk julestemning, når den er allerbedst. Hvad enten man er til gammeldags jul på slottet eller til hygge i storbyen, har Sydsverige et julemarked, der kan få selv den mest vintertrætte dansker til at få julelys i øjnene.

Masser af danskere har fået smag for de traditionelle svenske julemarkeder og valfarter i julemånederne den korte tur over på den anden side af vandet for at opleve et eller flere af de mange julemarkeder, som Sydsverige har at byde på:

”Vi oplever, at rigtig mange danskere vælger at tage en smuttur til Sydsverige for, at komme lidt væk fra juleræset i Danmark og samtidig give familien en anderledes oplevelse. De svenske julemarkeder har den her særlige ægte fornemmelse af hvid jul og juleromantik over, sig som mange længes efter – og så kan man købe spændende og anderledes julegaver og delikatesser,” fortæller Anna Kron Boysen, presseansvarlig hos VisitSweden i Danmark.

Jul på slottet med Alle vi børn i Bulderby stemning
Sydsverige rummer mange muligheder for juleaktiviteter, som der ikke findes magen til i Danmark. Tager man en tur til Kalmar, kan man eksempelvis opleve et af Sveriges smukkeste julemarkeder med et overflødighedshorn af julegodter og godt traditionelt håndværk, når Kalmar Slot byder alle velkommen inden for i de store sale. Eller man kan få julestemning i ægte Alle vi børn i Bulderby-stil, når Åsens afholder sit traditionelle landsbyjulemarked. Og så er det kendetegnende for de svenske julemarkeder, at der er masser af sang og musik – så i mere end én forstand bydes der på romantik og sød musik.

Udvalgte julemarkeder i Sydsverige.

Gøteborg

Jul i Liseberg, åbent d. 18. november til d. 23. december

Næsten en halv million gæster besøger hver sæson forlystelsesparken Liseberg, der byder på et af Sveriges største julemarkeder med flere end 80 boder og butikker. En duft af peberkager, gløgg og æbleskiver breder sig i den hyggelige park, der er pyntet op til jul og oplyst af fem millioner lys i parkens mange træer. Der er masser af underholdning og fællessang, dygtige kunstnere laver is-skulpturer, der er en skøjtebane og en is-bar, og parkens mange restauranter serverer lækker julemad. Der er snelandskab med rigtig sne og nisseland for de yngste, ligesom en stor del af parkens forlystelser holder vinteråbent.

Læs mere: www.liseberg.se

Gammeldags julemarked i Kronhuset, åbent d. 26. november til d. 11. december

Kronhuset på Gustav Adolf-plads er Göteborgs ældste officielle bygning fra 1600-tallet. På julemarkedet i det unikke Kronhus serveres der varm gløgg, og i Kronhusgården kan man købe ægte lokalt håndværk af kunstnere iført gammeldags klæder.

Åbningstider: tirsdag til søndag kl. 11 - 16

Haga julemarked, åbent d. 27. – 28. november, d. 4.-5. december, d. 11-.12. december og d. 18.-19. december.

Brostensbelagte gader og lave 1800-tals-træhuse danner ramme om et unikt julemarked langs Haga Nygata, der ligger i Göteborgs ældste bydel. Shop årets julegaver i de fine butikker og boder langs den pyntede gade og tag et hvil og få varmen på en af de mange hyggelige caféer. Lokale håndværksmestre sælger deres specielle julevarer, blandt andet lækre delikatesser, julegodter, drikkevarer og tøj.

Åbningstider: lørdag kl. 10 – 16, søndag kl. 11 - 16.

Julebyen Göteborg, Ljusstråket, program fra d. 9. – 30. december

Få julelys i øjnene, når det tre kilometer lange lysstrøg tændes i Göteborg. Hele strøget tændes ved en ceremoni på Götaplatsen d. 9. december. Lys i alle former og farver snoer sig langs husfacader, træer, broer og pladser. En lang række indslag, der alle er inspireret af lyset, er på programmet, når en af Sveriges hyggeligste juletraditioner løber af stabelen. I år er temaet eventyr, hvilket afspejles i både lys og program. Programmet kører frem til d. 30. december, men lyset er tændt ind til d. 8. januar.

Læs mere: www.goteborg.com

Skåne

Jul på Vrams Gunnarstorps slott, Skåne, åbent d. 3.- 6. november

Julemarkedet er det største i Skåne med flere end 80 af landets bedste håndværkere. Oplev helt unikke kunsthåndværker i træ, metal, halm og tekstil og forsød julen med lækre maddelikatesser fra Skåne-området.

Læs mere: www.svenska-slottsmassor.se

Jul på Fredriksdal, Fredriksdal museer og haver i Helsingborg, åbent d. 2.- 4. december

Fredriksdal byder på både nye og gamle skånske juletraditioner. Lad dig inspirere af julen i Frederiksdals haver og museer, hvor der langs de tætbevoksede løvgange og stier tændes tusindvis af julelys, samtidig med at der er lagt op til musik og dans rundt om juletræet. Hundredvis af forskellige leverandører står desuden side om side klar med specielle kvalitetsjulegaver, der kan glæde hele familien.

Læs mere: www.fredriksdal.se

Malmø

Julemarked på Katrinetorp, åbent d. 2.- 4. december

Oplev et ægte traditionelt julemarked på det smukke og velbevarede palæ fra 1800-tallet. Der sælges alt fra kunsthåndværk og mad til blomster og antikviteter. Der vil være dans omkring juletræet, korsang og andre musikalske oplevelser. Under lysekronerne i hovedbygningen serveres der kaffe, gløgg, honningkager og den klassiske svenske juleskinke på svenskt julebrød.

Læs mere: www.malmo.se/katrinetorp

Julemarked på Drottningtorget, Malmø, åbent d. 10. december kl. 9-14

Oplev et ægte bondejulemarked på Dronningetorvet i Malmø. Her sælger lokale landmænd og producenter lækre økologiske råvarer, der hører enhver gammeldags jul til. Ud over råvarer som grøntsager, frugter, ost og brød, lammekød, oksekød og kylling, er det muligt at finde en unik julegave blandt ægte, traditionelt håndværk i uld og læder.

Læs mere: www.bondensegen.com

Jul i S:t Gertruds gårdhave i Malmø, åbent d. 4. og 11. december kl. 10-15

Besøg det stemningsfulde julemarked i S:t Gertruds smukke gårdhave tæt ved centralstationen i Malmø! Salg af kunsthåndværk og delikatesser, nybagte pandekager, kandiserede æbler, vin chaud og andre lækkerier.

Læs mere: www.patisseriedavid.se

Blekinge

Juleevent på Eriksberg Vilt & Naturpark i Blekinge, åbent d. 10. og 11. december

Den anden weekend i december byder et af Nordeuropas største naturreservater indenfor i den 900 hektar store Naturpark, hvor gæsterne får mulighed for at se, dufte og smage på den vilde svenske natur. Der vil være masser af inspiration og gode julegaveideer at hente, når udstillerne står klar og viser og sælger deres fine håndværk! Det vil også være muligt at købe Eriksbergs egne vildtprodukter fra gården og smage gårdens julemenu. Der er både kronvildt, dådyr, vildsvin, bison og muflon.

Læs mere: www.eriksberg.nu

Småland

Julemesse på Gränsö Slott, åbent d. 28. – 30. oktober

Tag hele familien med på julemesse på det overdådige Gränsö Slott og oplev den helt eventyrlige julestemning. Hele slottet, der er pyntet op til jul, er fyldt til bristepunktet med godt håndværk, julelækkerier og lokale råvarer. Smag på den lækre julebuffet, der byder på det bedste fra julebordet, og fra slotscaféen kan der købes velduftende, hjemmebagte småkager.

Læs mere: www.granso.se

Smålandsjul i Huseby, Alvesta i Småland, åbent d. 5. – 13. november

Julemessen ved Huseby tiltrækker hvert år 40.000 besøgende og er dermed Nordens største julemarked. Omkring 100 håndværkere og 70 landbrugsvirksomheder byder på ægte svensk håndværk og lokale delikatesser. Besøg de mange boder med alt fra keramik, smedejern, smykker og glaskunst til patchwork og nisser i alle former og materialer eller fyld indkøbsnettene med lækre råvarer fra små lokale producenter og gårde fra Huseby, der tilbyder smagfulde kager, slik, patéer, fisk, ost, spiritus og kød.

Læs mere: www.husebybruk.se

Julemarked på Kalmar Slot, åbent d. 24. november - 27. november

På Kalmar Slot kan man opleve Sveriges smukkeste julemarked! Levende lys fra lanterner og fakler stråler om kap med lyset fra byen og byder dig velkommen til en ekstraordinær oplevelse. Julemarkedet på Kalmar Slot har rygte for at have landets mest stemningsfyldte og største udstilling. Der bliver rig mulighed for at finde den perfekte julegave til selv den mest kræsne ven, når mere end 120 af landets bedste håndværkere er samlet i det store slot. På slottet vil du naturligvis også finde alt godt til julebordet fra et velassorteret spisekammer.

Åbningstider: Tors 11-21, Fre 11-20, Lør 10-18, Søn 10-16 Pris: Entré 70,- (børn under 12 år fri entré)

Læs mere: www.svenska-slottsmassor.se

Åsens landsbyjulemarked i Småland, åbent d. 26. - 27. november kl. 11-16

Hvis man er til julestemning i ægte Bulderby-stil, er Åsens traditionelle landsbyjulemarked et besøg værd. Markedet holdes indendørs i et af de gamle huse, og der vil være salg af blandt andet både håndværk og julegodter til hele familien. Klokken 15 begge dage kommer julemanden forbi og tager børnene med ud for at fodre dyrene. Tag også med på en hyggelig tur i hestevogn begge dage mellem kl. 12-14:30 og få derefter stillet sulten med hjemmelavet kogt risengrød og skinkesandwich med svensk juleskinke. Fri entré.

Læs mere: www.asensby.com

Eksjö julemarked, Eksjö i Småland, åbent d. 3. og 4. december

I den unikke træ -by, Eksjö i Småland, kan man opleve et af landets mest stemningsfyldte julemarkeder. Markedet er både indendørs på Eksjö museum og Krusagården og udendørs i museets gård, i Åbron, Lilla torget og Stora torget med mange historiske indslag. Her viser og sælger håndværkere deres arbejde i keramik, træ, smedejern, stof, broderi, uld og meget mere! Man kan også lade sig friste af et bredt udvalg af hjemmelavede julegodter, såsom brød, ost, pølser, marcipanfigurer, slik, fisk, enebærdrikke, sennep og andre lækkerier.

Læs mere: www.visiteksjo.se

Læs mere om svenske julemarkeder på www.meresverige.dk

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden