18. august 2011

Nyd det svenske krebsegilde ude eller hjemme

August og september måned rimer i Sverige på krebs. I disse to måneder fejrer man nemlig en af svenskernes mest markante traditioner krebsegildet eller kräftskiva, som det hedder på svensk. I Sydsverige helt tæt på Danmark er det store krebsegilde tag-selv-bord rullet frem og det er bare at gå ombord. Alternativt kan du skabe dit eget krebsegilde hjemme i privaten, vi kommer med opskriften.

Krebsegildet er en traditionsrig sensommerfest i Sverige, hvor familier og venner samles om bordet for at nyde det enkle, men smagfulde skaldyr – krebsen. Vi har samlet nogle af de udvalgte steder hvor man på egen hånd kan opleve et krebsegilde på ægte svenskmaner. Men har du ikke mulighed for at tage over vandet til eksempelvis Småland, Blekinge eller Skåne for at tage del i et krebsegilde sammen med svenskerne, så kan man også begive sig i kast med at lave sit eget ’svenske’ krebsegilde på dansk jord. Her følger en nem og underholdende fremgangsmåde:

Den bedste kvalitet af krebs finder man naturligvis hos fiskehandleren, men ellers kan dybfrosne krebs også sagtens gå. Der spises med hænderne, så gildet er perfekt at holde udendørs med store servietter. Til krebsene serveres der få ingredienser: Citron, dild, majonæse og brød. Dertil kan der, traditionen tro, skylles ned med pilsner- eller hvedeøl samt god brændevin. Typen af brændevin er op til behag, men skal det være rigtig svensk, kan man servere krydrede varianter med fx dild og enebær. En dansk Aalborg, går dog også fint.

Fremgangsmåde
Put krebsene i letsaltet og kogende vand eventuelt med dild i. Lad dem koge i få minutter under låg. Tag dem dernæst af blusset, men lad dem stå yderli­gere fem minutter i kogevandet, herefter skal de afkøles og serveres kolde. Beregn 10-20 krebs pr. person. Anret på et fad med dild og citroner og servér. Indholdet af hale, kløer kan alt sammen spises. Sidst men ikke mindst, krebsegildet handler ikke bare om at spise krebs, det handler også om at mødes med gode venner og familien. Så invitere dine bedste venner, kollegaer og/eller familien med hjem til en svensk tradition som flere og flere danskere får smag for. Husk også at Krebsgilde og snapsviser traditionen tro går klo i klo. På hjemmesiden www.vinosprithistoriska.se kan du finde masser af svenske snapseviser, der passer til netop krebsegildet.

Krebsegildets historie:

* Traditionen med krebsegilder kan spores helt tilbage til middelalderen
* Den form, som vi kender som krebsefesterne i august måned, går tilbage til 1800-tallet, hvor krebsemåltiderne blev populære i det svenske borgerskab
* På grund af den intensive jagt på de svenske flodkrebs blev det i slutningen af 1800-tallet bestemt, at man først måtte fiske efter de små skaldyr efter den 8. august
* Selvom man i dag kan få krebs hele året, mener de fleste svenskere, at krebsegilderne hører til i august
* I dag spises der sammenlagt omkring 4,5 mio. kilo krebs i Sverige årligt – primært i august

Her kan du opleve et ægte svensk krebsegilde sammen med svenskerne:

Krebsegilde i Skåne:

Det klassiske krebsegilde

Besøg Kastanjegården og oplev et traditionelt krebsgilde i det smukt beliggende Skåne midt i det bakkede landskab med vajende dunhammere og græssende får langs strandene.

Kastanjegården
Högestorp pl 2108
26890 Svalöv
larslindkvist@hotmail.se

Se mere på: www.svenskkraftodling.se

Tag med Øresundstog til krebsegilde på Malmöfestivalen.

Malmöfestivalen, som starter på fredag den 19. august indledes altid med verdens største krebsegilde på Stortorget i Malmø Kl. 19:00 - 21:00.

Se mere på: www.malmofestivalen.se

Krebsegilde i Småland

Restaurang Korrö

Oplev en aften med krebsegilde på restaurang Korrö i Linneryd. Korrö byder på klassisk svensk krebsegilde i kaffestuen på Korrö, og tilbyder også krebsepakker, hvor man selv er med til at tilberede og forestå krebsemiddagen.

Restaurang Korrö Korrö
360 24 Linneryd
Tel + 46 0470-342 49
info@korro.se

Se mere på: www.korro.se

Fang selv – spis sammen

Sjön Rottnen, Linneryd tilbyder krebsearrangementer for grupper på 8-16 personer fra midten af august og i september. Her sover man i telt i vildmarken efter en eftermiddag med krebsefiskeri i Helvetesviken –ved Sjön Rottnens sydlige strand, tilberedning af fangsten og efterfølgende krebsegilde under åben himmel.

Kontakt:

Roger Andersson mobil, + 46 (0)701-468337
naturobildning@telia.com

Hotel Ullinge

På Hotel Ullinge i Eksjö har de deres eget krebsefiskeri. Udover det traditionelle krebsegilde med friskfangede salte krebs, kan man være med lige fra klargøring, og sænkning af krebsefælderne til indsamling af krebsefangsten.

Hotel Ullinge
Ullinge, 575 96 Eksjö
Tel + 46 381 810 60 ‎

Se mere på: www.ullinge.se

Klintakräftan i Köpingsvik på Öland

På Klintakräftan dyrker de selv deres krebs og er godkendt leverandør af svensk krebs. Her tilbydes krebse-arrangementer med krebsegilde og overnatning, kombineret med fangst, krebsetilberedning og tømning af krebseburene om natten.

Klintakräftan
Klintagatan 1
387 50 Köpingsvik
Tel +46 0485-778 03
info@klintakraftan.com

Se mere på: www.klintakraftan.com

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden