5. september 2011

Der er bid i Nordens største æblemarked

For 24. år i træk afholdes det traditionsrige æblemarked i Kivik, der blandt andet er berømt for det årlige store æble-kunstværk. Kiviks æblemarked er et kæmpe marked i det sydlige Sverige med mere end 20.000 besøgende. Kivik æblemarked løber af stablen fredag og lørdag den 24. – 25. september 2011.

Svenskerne kalder Österlen i det sydøstlige hjørne af Skåne for æbleriget. Og hovedstaden i æbleriget er Kivik, en lille havneby der er kendt for æblemosteri, æblegårde og plantager, æblemuseum, Æblets hus for videnskab og historie, og sidst men ikke mindst den årlige æblefestival. Æblemarkedet i Kivik er et marked i æblernes tegn, hvor tusindvis af gamle såvel som unge kan opleve en idyllisk svensk by forvandle sig til et æble-paradis den sidste weekend i september.

Cider og æblevin

Svenskerne har en stolt tradition for både cider og æblevin, og den produceres i Österlen, hvorfra knap 90 procent af den svenske æblehøst kommer. På mosteriet ”Kiviks Musteri” fremstilles en bred vifte af frugt og bærprodukter som fx cider, juice, æblemost og syltetøj med tilhørende butik og Cafe & Restaurant Kärnhuset. Äpplets Hus i Kivik repræsenterer egnens kulturarv, som hænger uløseligt sammen med æblet og dets dyrkning, her kan man opleve en lang række forskellige æbletræsorter og få nyttige æbletips til egen have og kokkerering.

Hvad bliver motivet på årets æblemaleri

Traditionen tro fejres æblemarkedet i Kivik med et kæmpe kunstværk, udelukkende lavet af æbler i forskellige farver. Sidste års æblemaleri var 108 kvadratmeter og bestod af ca. 35.000 stykker æbler fra ni forskellige sorter, og maleriet tog 40 timer at lave. Processen er lige fantastisk hvert år, og illustrationerne uforudsigelige i takt med æblerne der modnes og ændrer farve og facon. Igen i år er det kunstneren Emma Karp Lundström, der fører an i udformningen af årets æblekunstværk, og motivet er som vanligt en hemmelighed, indtil selve æblemarkedets indvielse finder sted.

Æblemarkedet i Kivik byder blandt andet på følgende aktiviteter:

* Fabriksrundvisning i Äppleriket Österlen mellem kl. 11:00 og 15:00
* Æblehuset (ved Kiviks Musteri) åbent fra kl. 9:00 til 18:00
* Prøvesmagning og typebestemmelse af forskellige æblesorter
* Kæmpe marked med æbler, kager, saft, vin og andre æble-godter

Fakta om Kivik æblemarked:

Dato: 24.-25. september 2011

Adresse: Hamnen, Kivik 27735 Kivik

Åbent: Lørdag 24/9 kl. 10:00-17:00 - søndag 25/9 kl.10:00-16:00

Entré: 80 SEK/voksen for to dage, børn under 12 år gratis adgang

Ikke kun æbler på menuen i Kivik

Hvis æblerne ikke stiller sulten, er der også masser af restauranter at vælge imellem med alsidige kulinarisk spise på menuen i Kivik, se mere her:

* Kiviks Hotel: http://content.skane.com/da/node/8284
* Buhres kajplats: http://content.skane.com/da/node/18011
* Café & Restaurant Kärnhuset: http://content.skane.com/da/node/8234
* Vitemölla Badhotel: http://content.skane.com/da/node/15582
* Fridens Gårdskrog: http://content.skane.com/da/node/8769

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden