24. januar 2011

Farvel fordomme – goddag ekstremt skiløb

At stå på ski i Sverige er hyggeligt, smukt, trygt, børnevenligt og KUN for familier. Og ja, det er alt sammen rigtigt, men skiløb i Sverige er også heli-skiing, offpiste, randonee og ekstreme naturoplevelser. VisitSweden vil gerne udbrede kendskab blandt danskernes til, hvad skiløb i Sverige OGSÅ kan være. Men det er ”en kamp imod fordomme,” lyder det.

Man ser det for sig. Gode venner er samlet omkring julefrokostbordet, og samtalen kommer ind på emnet ski og snowboard. De personer, der kan fortælle, at turen denne vinter går til Italien eller Østrig, modtager anerkendende blikke og kommentarer, mens de, der skal til Sverige, bliver mødt med et ”Nå, så du skal af sted sammen med familien i år”. Danskerne forbinder nemlig ikke Sverige eller det øvrige Norden med samme type skiløb, som man kan finde i eksempelvis alperne. Og det er ærgerligt, for dermed går de glip af meget, mener Niels Mouritzen, direktør for VisitSweden i Danmark:

”Fordomme opstår sjældent af sig selv, og vi er faktisk enormt stolte af, at Sverige er så fremragende et skiland for familierne. Men Sverige er også meget mere end det, og modsat mange andre store skilande tilbyder Sverige både heli-skiing og cat-skiing i en meget smuk og barsk natur. Desuden kan man til langt hen på sæsonen få offpiste-trangen stillet flere steder i Sverige takket være vores sne og kuldemæssige ekstremt gode vejrforhold.”

I Funäsdalen midt i Sverige eller på mere nordlige ski-destinationer som Hemavan Tärnaby og ikke mindst i Riksgränsen kan danskerne prøve kræfter med heli-skiing på et utal af bjergtoppe med helt op til 1.500 meters faldhøjde.

”Heli-skiing vokser i Sverige i disse år. Særligt langs den norske grænse er der et utal af uberørte bjergsider, og det er noget, de avancerede skiløbere virkelig har fået øjnene op for. Og flere af de mindre skidestinationer, der måske ikke kan prale af 100 forskellige pister som de store områder i Sverige, men som ligger midt i en fantastisk natur, ser et stort potentiale i det, vi kan kalde ekstrem-skiturisme,” siger Niels Mouritzen.

Foruden heli-skiing byder Sverige også på masser af muligheder for virkelig god off-piste, cat-skiing og radonee i smukke bjerglandskaber, ligesom Sverige i det mere legende element kan bryste sig af at have nogle af Europas bedste snowparks for dem, der går med drømmen om deltagelse i X-Games, eller blot nyder det sociale liv, der kendetegner stemningen i de store snowparks. VisitSweden har her samlet nogle af de bedste bud på ekstremt skiløb i Sverige:

Tre gode muligheder for oplevelser med heli-skiing:

Riksgränsen
Anerkendt, berygtet og imponerende! Disse ord knyttes ofte til verdens nordligste skisportsområde. Og så byder området foruden midnatssol på enorme mængder af natursne og nogle af Nordeuropas bedste muligheder for heli-skiing. Prøv eksempelvis intet mindre end fem forskellige toppe på og omkring Sveriges højeste bjerg Kebnekaise (2.097 m.o.h) og få offpiste-skiløb med en faldhøjde på helt op til 1.500 meter. Prisen for de nævnte fem løft er på ca. 3.500 danske kroner ligesom man også kan vælge luksusudgaven hos Arctic Elements, hvor man kan få 7 dages ubegrænset heli-skiing med mere end 50.000 meters faldhøjde totalt.
Læs mere på: www.arcticelements.com

Funäsdalen
Heli-skiing i Funäsdalen byder blandt andet på skiløb på Sveriges sydligste glacier og den højeste bjergtop syd for polarcirklen i 1.800 meters højde. Faldhøjden per tur ligger omkring 800 meter, og tre løft koster omkring 2.000 danske kroner. I tillæg bor man i et af Sveriges ”nye” upcoming skiområder, derfor kan man nyde godt af et område, der virkelig satser på at skabe optimale forhold for skiløberne på og uden for pisterne.
Læs mere på www.funasdalsfjall.se

Hemavan Tärnaby
Der er ikke så mange danskere, der har fået øjnene op for Nordsveriges største skiområde, der i Sverige nyder godt af, at lufthavnen ligger bogstaveligt talt midt i byen. Området byder på rigtig gode muligheder for heli-skiing. Toppene når op i 1.700 meters højde, og faldhøjden på de enkelte ture ligger på omkring 1.000 meter. Fra vinteren 2010-2011 flyver man i grupper af 10 personer per tur. Det gør det muligt at få tre-fire toppe for bare 1.600 danske kroner. Når man er færdig, kan man nyde et skiområde med alle tænkelige faciliteter fra afterski til spa.
Læs mere på: www.stromma.se/sv/Hemavan-tarnaby

Tre gode offpiste-områder:

Åre
Nordens bedste skiområde byder på noget af det bedste og lettest tilgængelige offpiste i Norden. Lifterne Olympiagondolen og Kabinebanen bringer dig næsten til toppen af Åreskutan, og uden at skulle vandre kan du gå direkte i lag med Östra Ravinen, der starter over trægrænsen og slutter med offpiste ved siden af nåletræerne. Har du mod på at bruge lidt ekstra kræfter, kan du også vælge at vandre de sidste små hundrede højdemeter til toppen af Åreskutan og derfra få hele ”baksidan” for dig selv. I højsæsonen kan du endda blive kørt til toppen på snescooter for et mindre beløb.
Læs mere på: www.skistar.com/are

Funäsdalen

Foruden heli-skiing byder Funäsdals-bjerget også på masser af glimrende muligheder for offpiste. Der er masser af toppe at vælge imellem, og hvis man afsætter lidt penge til snecooter eller cat-skiing, har man mange gode offpiste-ture i vente, hvilket kan være tæt på en fuldgod erstatning for – eller måske et supplement til – heli-skiing.
Læs mere på www.funasdalsfjall.se

Riksgränsen

Ja, det ligger langt mod nord, men når du først er der, finder du ud af, at det skal du være rigtig glad for. Mængden af natursne er kolossal, og sidst på sæsonen giver midnatssolen mulighed for skiløb til langt ud på natten. Hvad angår offpiste er det ingen tilfældighed, at det netop er Riksgränsen, verdenseliten valfarter til, når der hvert år afholdes ”Nordic Championship in Extreme Skiing” for verdens bedste freestyle-skiløbere. Foruden det skiløb, du selv udforsker, tilbyder Riksgränsen et væld af guidede offpiste-ture.
Læs mere på: www.arcticelements.com

Bemærk: Det var blot nogle få, fremhævede muligheder for det mere avancerede skiløb i Sverige. Også mange andre områder giver mulighed for i særdeleshed rigtig fin offpiste, ligesom snowparkerne i eksempelvis Kläppen (www.klappen.se) og Åre (www.skistar.com/are) er blandt Europas allerbedste.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden