29. oktober 2010

Vinterens sjoveste legeplads ligger i Sverige

Det er mange år siden at vinterens adrenalin sus primært blev hentet på den stejleste af de stejle pister. Skal du høste anerkendeblikke på pisterne så gå hellere efter en ”540 Tail Grab”, ja selv en veludført ”180” gør det bedre end fortælling om, at du kom helskindet ned af områdets sorte pister. Har du tweens og/eller teenagere i familien eller er du selv fortsat i besiddelse af ungdommens mod, er det måske en ide at søge mod nogle af Europas bedste såkaldte snowparks – de ligger i Sverige.

Se film om Snowparken i Kläppen.

Har du ambitioner om at dine børn rent ski- eller snowboardmæssigt, ikke skal synes du er en olding, kan du ligeså godt lære dig udtryk som, twintip ski, ”360”, ”Corkscrew 720”, ”Rail Slide” og andre betegnelser, der følger med når man står på ski i snowparken. Eller måske skulle vi hellere sige leger på ski/snowboard i snowparken, for det er i virkeligheden det, det hele handler om når børn og unge i alle aldre snurre rundt i luften, hænger med hovedet ned af eller tager mod til sin allerførst ”one eighty” – et hop hvor man drejer en halvgang rundt om sig selv, og det rotationshop de fleste starter med, hvad enten vi taler ski eller snowboard. Heldigvis er de fleste snowparker er designet i flere niveauer så alle kan være med.

”For mange børn og unge, og også dem der er unge i sindet, er noget af det det vigtigste at der er en god ”park”. Vi kan derfor også se en tendens, hvor flere familier bevidst vælger skiområdet efter, om der er en god snowpark. På den måde er man sikker på at hele familien får opfyldt sine ski- og snowboardbehov, samtidig med at man ikke går på kompromisse med hyggen og nærværet, der for så mange er forbundet med skiferie i Sverige,” siger Niels Mouritzen, direktør for VisitSweden i Danmark.

Sverige kan bryste sig af nogle af Europas bedste snowparker, og alt fra glade skiturister til professionelle de freestyle skiers og snowboarders valfarter hver vinter til de svenske ”parker”. VisitSweden har udvalgte et par af de bedste snowparker, som samtidig ligger i områder der også byder på fantastisk skiløb for den mere traditionelle skiløber. Men udvalget er stort og alle de større svenske skiområder har en eller flere snowparker. Vedhæftet findes en oversigt over nogle af de bedste svenske snowparker.

Udvalgte svenske ’Snowparks’

Den prisvindende:
Den bedste? Den titel har Kläppens Snowpark i hvert fald vundet otte år i træk, kåret af skimagasinet ’Åka Skidor’. Og mens Kläppen Snowpark kan tilfredsstille selv de allermest øvede vovehalse, findes Kläppens Junior Park til de snowboardere og skiløbere, som endnu ikke har haft så meget luft under skiene, og det er her de kommende verdensstjerner starter med hop, rail, halfpipe og meget mere i børnestørrelse. Hvert år bliver Snowparken forbedret og udbygget. I år fordels hele 210.000 kubikmeter sne i parken, som naturligvis har sin helt egen lift, så du i princippet kan bruge al din tid i snowparken.

Læs mere om Kläppen.
Se video fra Kläppen.

Den i nordens bedste skiområde
Skiområdet Åre er vel sagtens Skandinaviens bedste skiområde. Mere end 40 lifter og tæt på hundrede pister, værtskabet for VM i alpinski i 2007 og flere afdelinger af World Cuppen på programmet taler sit tydelig sprog om et skiområde udover det sædvandlige. I Åre findes samtidig en af Europas bedste snowparker. Og det er i Åre at Jon Olsson, den måske mest kendte Freestyle skiier gennem tiderne, holder til. Og man kan være sikker på, at man i Åres snowpark med stor sandsynlighed møder nogle af fremtidens superstjerner. Snowparken i Åre findes med flere forskellige ”linjer”, der hver har sin egen sværhedsgrad.

Læs mere om Åre.

Den ”sikre” med luftpude
Første gang man skal give sig i kast med et nyt trick kræver det både lidt mod og overvindelse. Men hvad nu hvis, du kan gøre det uden overhovedet at bekymre dig om at slå dig? Sådan har man tænkt i skiområdet Stöten i Sälen. Her findes ikke bare en af Sveriges bedste snowparker man finder også den såkaldte BigAirBAG, der er en stor luftfyldt pude, der gør det muligt at prøve nye hop og tricks uden risikoen for at falde og slå sig.

Læs mere om Stöten.

Familiernes favorit

Skiområdet Branäs er flere gange blevet kåret til den mest familievenlige skidestination i Sverige, senest i en undersøgelse blandt 70.000 svenske familier, så mon ikke der er noget om snakken. Branäs har også en af Sveriges bedre snowparker, med mange forskellige niveauer, og ligesom i Stöten har man for nylig fået en BigAirBag, hvilket har været en stor succes. Er man familie med børn i flere aldre er Branäs et godt valg, for de større børn og teenagere kommer i hvert fald ikke til at mangle udfordringer i snowparken. Branäs har desuden en af Nordeuropas bedste skicross baner, netop derfor afholdes en af World Cup afdelingerne i skicross netop her. En skicross bane indeholder både hop, doseringssving og storslalomsving og beskrives ofte som skisportens svar på motorcross.

Læs mere om Branäs.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden