23. juni 2010

Svenskerne slår havelågerne op

For haveelskere er sommeren en dyrebar tid, hvor blomsterne står i flor, og forførende dufte blander sig med den milde vind. Svenskerne gør meget ud af deres haver og lægger masser af sjæl i det– hvad enten det gælder kolonihaven eller herregårdsparken, og mange af dem viser meget gerne haven frem for interesserede. VisitSweden har lavet en guide til skønne haveoplevelser i Sydsverige.  

Sydsverige er rig på skønne haver, eller ’trädgårdar’ som det hedder på svensk, og fra nu af og indtil efteråret er der masser af ekstraordinære have- og parkoplevelser at komme efter i nabolandet. Haverne kan opleves i mange forskellige afskygninger – lige fra den lille, private kolonihave, hvor havelågen slås op for offentligheden, til storslåede slotsparker og botaniske haver med tusindvis af blomster og planter. Der er også ’brugshaverne’ – f.eks. økologiske køkkenhaver, der med en sjælden orden og et imponerende sortiment af grøntsager og frugter kan give god inspiration til køkkenhaven og madlavningen derhjemme.

Haverne tager sig allerbedst ud om sommeren, hvor floraen er på sit højeste, og i denne periode er der også mange spændende arrangementer og udstillinger rundt om i de sydsvenske haver og parker. F.eks. kan du se, hvordan kærligheden blomstrer på Sofiero slot, hvor det royale svenske bryllup har leveret inspirationen til sæsonens tema – både i en udstilling på selve slottet og i slotsparken, som netop er blevet kåret til Europas smukkeste park. Du kan få din hang til pelargonier styret for en stund i Flädergårdens samling på mere end 750 arter af de farverige blomster i Vinslöv, eller du kan gå på opdagelse i den økologiske køkkenhave på Katrinetorps herregård i Malmø, hvor Camilla Plum og hendes svenske pendant i år har sat deres præg på køkkenhaven, som vil gøre de fleste husmødre grønne af misundelse.

VisitSweden har udarbejdet en lille inspirationsguide til de sydsvenske haver og parker – se nedenfor.

Guide til haveoplevelser i det sydlige Sverige, sommer 2010

HELSINGBORG:

Trädgårdsfest i kærlighedens navn på Sofiero slot og slotshave
Sofiero slot og slotshave i Helsingborg er netop blevet kåret som Europas smukkeste park 2010 af en international jury, som beskrev Sofiero som et stort kunstværk med en omfattende historie. Det var Gustav VI Adolf og kronprinsesse Margareta, der i sin tid grundlagde slotshaven, som med sine fantastiske farver og former er en unik perle, hvor engelsk havekunst møder nordisk lys.

Sæsonen på Sofiero er i år præget af både det svenske kronprinsessebryllup og af, at slægten Bernadotte fejrer 200 år på tronen. Den 5. juni åbnede udstillingen "Acts of love" på slottet. Udstillingen udforsker kærligheden til alt fra natur til design blandt både de kongelige og det svenske folk.

Senere på året, i slutningen af august, afholdes en stort anlagt ’trädgårdsfest’ for alle haveinteresserede – både med og uden egen have. Her kan man få indblik i de seneste trends inden for haver samt få inspiration og tips fra nogle af de største eksperter på området. Dette års tema for begivenheden er bryllup.

Læs mere om Sofiero

Rosendage på Frederiksdal herregård
Frederiksdal er med sine skønne haver samt frilandsmuseum og friluftsteater en unik blanding af natur og kultur. På natursiden er der mulighed for en lang række oplevelser inden for haveverdenen. Her er alt fra køkken-, urte- og frugthaver ud over det sædvanlige til engelske og franske parker samt en idyllisk botanisk have, bestående af Skånes ca. 1.300 vilde flora-arter.

Frederiksdal er desuden særligt kendt for sin fine rosenhave, hvor tusinder af skønne roser vokser; den ældste af slagsen er mere end 2.000 år gammel. Den 3. og 4. juli afholdes rosendage, hvor de fleste af roserne blomstrer allersmukkest, og Frederiksdals roseneksperter står klar til at dele ud af deres enorme viden om roserne.

Læs mere Fredriksdal.

Guidede ture gennem skånske haver
Den svenske havejournalist Gunnel Carlson afholder en række spændende guidede ture i Malmø og Skåne:

Den 2.-4. juli er temaet roser. På turen besøger man Pildammsparken i Malmø og Dronning Silvias rosenhave samt rosenhaven ved klosteret i Ystad og Wallströms Planteskole.

Den 17.-19. september går turen til familiens Pierces fantastiske efterårshave, til Kivik på æblesmagning og til Orelunda gård, som har en meget charmerende gårdbutik. Desuden står den på gårdsbesøg hos familien Mandelmann – Sveriges svar på Camilla Plum. Turen afrundes med et besøg i den smukke 1800-tals herregård Katrinetorps i Malmø.

Læs mere om Malmø

MALMØ:

Katrinetorps herregård
På Katrinetorps herregård fra 1813 kan man slentre rundt og botanisere i den store have, hvor man om foråret og sommeren finder et væld af forskellige skønne blomster og træer. Stedet afholder også forskellige arrangementer og udstillinger i løbet af året, nedenfor et udpluk af de mest aktuelle:

Plum i køkkenhaven
To kreative kvinder med stor kærlighed til jorden og maden har i år sat deres præg på Katrinetorps omfattende køkkenhave. Svenske Marie Mandelmann fra Mandelmanns haver i Österlen og danske Camilla Plum har stor interesse i historisk og økologisk landbrug, som de gerne omsætter i deres madlavning. Bliv inspireret af Katrinetorps’ køkkenhave og få gode tips og madopskrifter af de to eksperter.

”Bryllupstid”
Kronprinsessebrylluppet i det svenske kongehus er temaet for Katrinetorps sommerudstilling helt oplagt bryllup og brudekjoler i alle afskygninger fra 1810 til 1980. Der udstilles desuden keramik samt duge og servietter. Udstillingen løber fra den 12. juni til 8. august.

Havedage med antik- og loppemarked
Den 9.-11. juli afholder Katrinetorps sine årlige og meget populære ’Trädgårdsdagar’ med antikmarked og muligheder for kuriøse loppefund. Under havedagene går der en gratis bus fra Gustav Adolf-pladsen og Södervärn til Katrinetorps.
Læs mere om Katrinetorp

Slotsparken
Slottsträdgården er en vidunderlig blomstrende og sanselig oase i det centrale Malmø fyldt af farver og fuglekvidder. Parken er økologisk certificeret og den hyggelige café midt i parken serverer udelukkende økologiske råvarer og produkter. Fra den 22. juni kan man opleve musik hver tirsdag aften indtil den 3. august.
Læs mere om Slottsträdgården

VINSLÖV:

Pelargoniesamling på Flädergården
Hvis du har en svaghed for pelargonier er Flädergården i Vinslöv i det nordlige Skåne lige et sted for dig. Her findes et pelargoniehus, som huser mere en 750 af slagsen i et hav af farver og næsten utænkelige farvekombinationer, mange af dem er ganske sjældne. Nyd f.eks. duften af de skønneste duftpelargonier og studér dværg- og miniatureudgaver af planten.

Fra maj har man kkunnet opleve en særudstilling med hængepelargonier og engelske pelargonier, og lige nu er der en fotoudstilling, hvor fotografen Gith Hanzon viser, hvordan hun har været helt tæt på de skønne blomster. Her vil samtidig være en særudstilling med vild- og duftpelargonier.

På Flädergården kan du også købe skønne, hjemmelavede hyldeprodukter, og i kaffestuen serveres specialiteterne hyldeblomstkager og pelargoniekager.

Læs mere om Pelargoner og Flädergården.

Helse i Göteborgs botaniske have
Göteborgs botaniske have er en af de største af sin art i Europa og absolut blandt de smukkeste. Her dyrkes mere end 16.000 forskellige arter i en kombination af drivhus og det fri.

I år har haven sat fokus på naturens indvirkning på helse og sundhed, og særligt hvordan en have har betydning for menneskets velbefindende. I havens indgangsparti, som i 2007 fik nyt design af Sveriges mest berømte landskabsarkitekt Ulf Nordfjell, er der anlagt en ’helsehave’, hvor man kan slappe af en stund, deltage i aktiviteter og finde inspiration. Med en audioguide til mobiltelefonen eller musikafspiller kan man få en guidet ’helsetur’ i parken.

Læs mere om Göteborgs Botaniske have.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden