18. marts 2010

Svenske påsketraditioner lokker danskerne

I Sverige fejrer man påsken lidt anderledes end i Danmark. Og det er noget, som flere og flere danskere har fået øjnene op for. Det gælder for eksempel, når mange danskere Skærtorsdag tager turen til Malmø eller Gøteborg for at nyde godt af, at de svenske butikker holder åbent, mens de danske er lukkede. Men også de mere underfundige traditioner som ”æggekamp”, svensk påskebord og påskehekse lokker danskerne til Sverige i påsken.

Lægger du noget af din påskeferie i Sverige kan du være næsten sikker på mindst to ting: Du bliver en oplevelse rigere, og møder formentlig en anden dansker eller to. Sverige har nemlig for alvor udviklet sig til danskernes andet hjemland, hvilket sidste års stigning af danske turister i Sverige på over 50 pct. i den grad vidner om. Og ikke mindst i påsken valfarter danskerne til nabolandet:

”Påsken er et rigtig godt eksempel på de muligheder Sverige byder på. Vi har en masse fælles traditioner, så man kan genkende de danske påsketraditioner i de svenske, men i Sverige går man ofte lidt mere op i traditionerne og højtiden, så man kan opleve noget lidt udover det sædvanlige og med et andet twist end i Danmark. Der er f.eks., en stærkere tradition for at gå ud og spise det store påskefrokostbord på restaurant eller i forbindelse med en overnatning på et slot eller en herregårdskro,” siger Niels Mouritzen, direktør for VisitSweden i Danmark.

Samtidig trækker de fantastiske shopping-muligheder i Sverige, til gode priser, fortsat meget i danskerne:

”Danskerne bruger Sverige til mange forskellige typer af rejser. En helt ny undersøgelse af danskernes rejsemønstre viser at 40 procent af danskerne som rejser til Sverige, vælger shopping som en decideret aktivitet. Den fordelagtige valutakurs er velkendt og mange bruger shopping-besparelsen til at finansierer flere gode oplevelse på sin tur,” siger Niels Mouritzen.

Æggekamp og påskehekse på rov
De svenske påsketraditioner minder i en vis udstrækning om de danske, og alligevel er der forskelle. I Sverige der for eksempel tradition for, at børnene klæder sig ud som små påskehekse og går rundt og giver påsketegninger og påskekort til naboer og familie, som til gengæld giver børnene slik eller andre små gaver – lidt som vi kender det fra fastelavn i Danmark. Ligeledes vil man i Sverige opleve, at rigtig mange svenskere i påsken har udsmykket deres haver med farvede fjer som symbol på forårets komme.

Ligesom i Danmark maler man også æg i Sverige i forbindelse med påsken. I Sverige har man dog tilført et ekstra socialt element til ægmalingen. For efter man har malet sine æg, er der tradition for, at man dyster om, hvem der har det mest holdbare æg. Det sker ved, at man på tur slår spidsen af sine æg mod hinanden, og den, der sidst har et helt æg tilbage, vinder en præmie. ’Äggapickningen’, som det retmæssigt kaldes, sker typisk i forbindelse med, at man mødes til det store svenske påskebord bestående af æg, lam, sild, ost, og en typisk svensk påskedessert som f.eks. mandelkage. De fleste svenske hoteller, pensionater og restauranter har særlige påskemenuer i påskedagene.

VisitSweden har nedenfor samlet en række udvalgte påskeaktiviteter i en lille og let påskeguide. Læs blandt andet om en stor æggejagt i Malmö med lækre præmier, svensk påskebord på et 100 år gammelt slot og det flotte og farverige påskeoptog i Karlshamn.

Påskeoplevelser i Sverige:

Påske som for 100 år siden. På Huseby Bruk, sydvest for Växjä i Småland, byder påsken på en utrolig charmerende og ægte følelse af at springe omkring 100 år tilbage i tiden. Huseby Bruk sidste ejer, Frøken Florence Stephens, ønske var, at slottet for altid ville blive forvaltet som på hendes fars tid – og som sagt så gjort. Huseby Bruk, der i dag er et meget populært udflugtsmål, udgør derfor en vidunderlig kombination af nyt og gammelt. I påsken er det store påskebord dækket og trækker besøgende til langvejs fra, og i butikken i det gamle snedkeri forenes tradition med innovation i et stort udvalg af lokalt fremstillede delikatesser.
Læs mere om Huseby Bruk.

”Æggekamp” i Österlen. I de gamle fiskerlejer i Österlen, både nord og syd for Simrishamn lever den gamle tradition for ’äggapickning’ (beskrevet i pressemeddelelsen) i bedste velgående. Endda i et omfang, så man hvert år til påske kårer en æggekonge eller æggedronning. Den store og meget folkelige begivenhed finder sted den 4. april og ”æggekampene” finder sted i både Brantevik, Simrishamn, Skillinge og Baskemölla. I Baskemölla konkurrerende man desuden i æggerulning, hvor man kaster æggene a la i petanque, og præmien er nu om stunder ofte en flaske champagne.
Læs mere om Sirishamn

Æggejagt i Malmø. At finde påskeæg er en populær tradition både i Danmark og Sverige. I Malmø sker det i stor skala, og selv de voksne får mulighed for at få en dejlig overraskelse. Påskelørdag, den 3. april, afholdes masser af påskeaktiviteter i Malmø, hvor man blandt andet kan deltage i en stor æggejagt om 20 store påskeæg gemt i byens butikker. Hvert æg indeholder et gavekort til enten butikker eller oplevelser i Malmø. Og så har butikkerne i Malmø i øvrigt åbent alle dage i påsken, med undtagelse af søndag d. 4. april.
Læs mere om Malmø City

Påskeoptog i Karlshamn. I Karlshamn i Blekinge er det en 40 år gammel tradition, at hele byen samles påskelørdag til et stort påskeoptog, der slutter med, at børn, unge, vokse og ældre hygger sig med de traditionelle påskedyster som æggejagt og kosteræs mv. og kårer den bedst udklædte påskeheks eller påsketrold.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden