11. marts 2010

Svenske kunstnere inviterer indenfor i påsken

Hvis du tager til Sverige i påsken, har du en helt unik mulighed for at opleve nogle af Sveriges dygtigste kunstnere og kunsthåndværkere på hjemmebane. Når kunstnerne i påskedagene åbner deres private hjem og værksteder op for offentligheden, kan man nemlig komme helt tæt på og helt derind, hvor oliemalingen endnu er våd, glaspusterne sveder i varmen, og drejebænken snurrer lystigt.

”Kunstrunder er en klassisk påsketradition, hvor kunstnere og kunsthåndværkere går sammen om hver især at holde åbent hus i en periode. Det skaber en helt utrolig hyggelig atmosfære, når man i sit eget tempo frit kan vælge mellem mange, mange forskellige kunstnere og kunstgenre. Og så er der samtidig en god mulighed for at få et kunstværk med hjem, direkte fra kunstnerens atelier” siger Anna Kron Boysen fra VisitSweden.

Nemt at komme til
Der holdes kunstrunder flere steder i Sverige, men særligt i Skåne og Vestsverige er det en tradition, som både kunstnere, kunsthåndværkere og lokale går meget op i. Og det er godt nyt for danskerne, da det er de to egne af Sverige, som er nemmest at komme til fra Danmark. Mens kunstrunderne i Skåne er de største og mest omfattende, så udmærker kunstrunden i Vestsverige sig ved at foregå i ekstraordinært naturskønne omgivelser med skærgården som et smukt omdrejningspunkt. Der er med andre ord mange gode grunde til at tage en tur til Sverige, når den lune forårssol gør sin entré omkring påsketid.

Danskerne kommer
Midt i denne svenske tradition, dukker der år for år flere og flere danske kunstnere op. Det er tilflyttere, som har slået sig ned i Sverige og lader sig inspirere af udtrykket, naturen og broderfolket på den anden side af vandet. Derfor kan man ved påskens mange kunstrunder møde mange danske kunstnere og kunsthåndværkere – ja, det er faktisk lige før, at man kan lave sin helt egen danske kunstrunde, hvis man ønsker det.

VisitSweden har samlet et udvalg af tips til nogle af de bedste kunstrunder i Skåne og Vestsverige i påsken. 

Udvalgte tips til de Sydsvenske kunstrunder

Vestsverige:
I Ranrike (Norra Bohuslän) nord for Göteborg afholdes der fra den 2.april til 5. april en kunstrunde med 49 udvalgte kunstnere og kunsthåndværkere, der i blandt danskeren Malene Hammeleff. Kunstrunden bringer ikke alene de besøgende helt tæt ind på livet af kunstnere og kunsthåndværkere i deres egne værksteder og atelier, man kommer også en tur rundt i det charmerende skærgårdsmiljø med de runde klipper og charmerende træhuse, der præger området.
Læs mere om Ranrike Kunstrunde
Læs mere om Malene Hammerleff.

Skåne:
Påsken i Skåne er i den grad kunstrundernes tid samtidig er det årstiden, hvor kroer og pensionater åbner dørene for en ny sæson. Derfor er der i hele Skåne et vældigt liv hvor både foråret og kunsten fejres. For både hoteller, kroer og pensionater gælder det at flere af dem tilbyder særlige ”Konstpaket” hvor man overnatter lige i hjertet af en eller flere af de mange kunstrunder Skåne byder på. Örenäs slott i Landskrona, Hotell Erikslund i Ängelholm og det hyggelige Hotell Brunnby Gård på Kullahalvøen er gode eksemplar.

I Skåne findes der en halv snes kunstrunder at vælge imellem. Den ældste kunstrunde finder sted i Österlen og kan i år fejre 42-årsjubilæum. Her har man endda arrangeret en fællesudstilling på Tjörnedalagården i Baskemölla nord for Simrishamn, hvor alle de deltagende kunstnere udstiller. Læs mere om kunstrunder i Skåne

Kunstrunden i det nordvestlige Skåne er den største med mere end 156 kunstnere og kunsthåndværkere på programmet. Kunstrunde strækker sig fra Landskrona til Båstad, nord for Kullahalvøen. Og bringer blandt andet de besøgende forbi den hyggelige havneby Mölle og det skønne naturreservat Kullan. Ligesom man på sin vej kan gøre holdt i Höganäs, hvor det verdenskendte Höganäs keramik produceres. Læs mere om kunstrunder i det nordvestlige Skåne. 

Læs mere om Skånes øvrige kunstrunder

Besøg danske kunstnere, udvalgte:

Ellen Hammer, født i 1946 på Amager. Sølvsmed. Anerkendt for sine fantasifyldte. Hendes sølvsmedje ligger i Rydebäck, syd for Helsingborg. Læs mere om Ellen Hammer.

Bente Brosböl Hansen, født i 1961 i Rörvig. Keramiker. Har vundet flere internationale priser for sin keremik. Kendt for sine udtryksfylde former og mønster. Hendes værksted ligger i Kågeröd. Læs mere om Bente Brosböl Hansen.

Castello Hansen, født i 1965 i Helsingør. Smykkekunstner. Kendt for sine udsøgte smykker i forskellige metaller. Atelieret ligger i Grevie i Båstad. Læs mere HER Rina Jacobsen Viitala, født i Köpenhamn. Har sit atelie i Harlösa ved Lund. Læs mere om Castello Hansen.

Helle Hjort Christensen textilkunstner i Torna Hällestad ved Lund. Læs mere om Helle Hjort.

Anne Mone Eriksen opvokset i Danmark og kom til Sverige i 1992, har sit atelier i Kågeröd, hvor hun maler malerier primært i oliemaling. Læs mere om Anne Mone Eriksen.

Carmen Chor bor i Holma nær Höör. Hun maler i olie og akryl. Læs mere HER Jörgen Salmose holder til i sit atelier i Kolema i Röstånga. Læs mere om Carmen Chor.

Per Baker, kunstsmed har sit eget galleri på KonstPromenaden i Smedstorp i Österlen. Læs mere om Peter Baker.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden