28. september 2010

Svenske høstmarkeder for en hver smag

Nu starter sæsonen for høstmarkeder i Sverige, de første begynder denne weekend og de sidste i slutningen af oktober. Fælles for dem alle er, at de byder på smagsoplevelser og stemninger der nærmest er julen værdig. Vi har samlet nogle af de største og bedste høstmarkeder i en lille oversigt, så det er bare med at komme af sted.

De svenske høstmarkeder er et sandt overflødighorn af oplevelser og smagsindtryk for hele familien. I det sydlige Sverige finder man desuden så mange at vælge imellem at man er sikker på at finde et høstmarked lige efter sin egen smag. Smag skal i denne sammenhæng opfattes både bogstaveligt og i overført betydning, for de svenske høstmarked kommer både i små intime udgaver, i særlige temaer eksempelvis æble tema og i kæmpemarkeder med hundredvis af boder, oplevelser og aktiviteter.

"De svenske høstmarkeder er afslutningen på sommerens landbrugsproduktion, hvor man sælger lokalproducerede varer knyttet til årstiden og byder på smagsprøver. Men rigtig mange steder har man udvidet konceptet, enten ved at specialisere sig eller ved at udvide markedet til en sand folkefest for store og små. Og så emmer det hele også en smule af markeder som da oldefar var dreng, og det har sin helt egen charme,” siger Anna Kron Boysen fra VisitSweden.

VisitSweden har samlet nogle af de mest oplevelsesværdige høstmarkeder i en oversigt, der byder på æblemarked, Sveriges største høstfest, Høstmarked i Astrid Lindgrens Verden eller hvad med en tidsrejse tilbage til begyndelsen af 1900tallet:

Æblemarked i Skåne
Æblemarkedet i Kivik startede i en beskeden målestok for over 20 år siden for at fremhæve de mange lokale æbleplantager i Österlen. Siden er det vokset støt år for år og er nu blandt en stor fast tradition folk valfarter til. Dette års udgave er det 23. æblemarked i Kivik og der forventes mere end 20.000 besøgende i løbet af markedsdagene 25.-26. september. Det er fast tradition at årets æblekunstværk afsløres på Æblemarkedet, sidste år var kunstværket 108 m2 stort, og lavet af 35.000 æbler i forskellige nuancer.
Link: www.applemarknaden.se

En rejse i tiden
Søndag d. 26. september kan man komme med på en rejse tilbage til begyndelsen af 1900-tallet når Frederiksdals museum i Helsingborg åbner dørene til et af efterårets mest charmerende høstmarkeder. Høstmarkedet, som kaldes Mikaeli marked, emner af historiske drama, musik, rideopvisning, folkedans og masser af aktiviteter for hele familien.
Link: www.fredriksdal.se

Sveriges største høstmarked
Høstfesten på Øland byder på 900 aktiviteter over hele øen! Hele Ølands erhvervsliv, med alt lige fra blikkenslagere og kunstnere til bønder og restauranter, sætter alle sejl til for at skabe en rigtigt god fest. Det sker hele tiden noget fra åbningen torsdag 30. sept. til den store afslutningsparade søndag 3. okt.
Link: www.skordefest.nu

 Høstmarked med ild og lys
Den sidste weekend i september og første weekend i oktober forvandles Skaraborg mellem Vänern og Vättern til en stor høst- og lysfest. Foruden masser af boder og aktiviteter i klassisk høstmarked stil, skabes magiske miljør med ild og lys. Og det hele afsluttes med en stor ildfest og eventyrlig fakkelvandring den 9. oktober.
Link: www.vastsverige.com

Høstmarked med Emil fra Lønneberg og Pippe Langstrømpe
Den 30. oktober byder Astrid Lindgrens Verden på et traditionelt smålandsk høstmarked med mere end 50 udstillere og masser af liv i parken, hvor man kan møde kendte Astrid Lindgren figurer som Emil fra Lønneberg og Pippe Langstrømpe.
Link: www.alv.se/besok-oss/hostmarknad

Bondemarked i hjertet af Göteborg hver lørdag oktober ud
Lokalt producerede økologiske varer sælges af landmændene selv, i den charmerende bydel Haga - midt i Göteborg. Et overflødighedshorn af grøntsager, ost, krydderier, brød og meget andet. Boderne er på Haga Nygata en bilfri gade med toppede brosten. I området findes også mange af Göteborgs hyggelige cafeer, modebutikker, specialforretninger og secondhandbutikker, så får man for en stund nok af markedsstemningen, kan man også få en storbyoplevelse med i købet. Link: www.hagashopping.nu

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden