23. november 2010

Spa er ikke bare Spa

Efteråret og vinteren er ikke alene højsæson for våde næser og forkølelser, det er også højsæson for spa og kurophold. Men spa er ikke bare spa. Spaophold kommer i mange varianter, og Sverige har en lang og på nogle områder helt anden spatradition end i Danmark. Læs med her og se hvordan ”spa” bliver fortolket i broderlandet.

Få kilometer fra Danmark ligger nogle af Sverige bedste kur- og spahoteller med en meget lang tradition for spa og velvære. Hvilket kursted eller spahotel du skal vælge, hvis du vil forkæle dig selv med en oplevelse udover det sædvanlige – ja, det afhænger alt sammen af, hvilken type spa du er til. Er du til den behagelige varme i saunaen, skulle du måske vælge et spaophold der byder på aroma-sauna, lysterapi-sauna eller hvad med såkaldt panorama-sauna, hvor afslapningen er kombineret med en fantastisk udsigt? Det kan også være ønskerne går mere mod genopfundne udrensningsbehandlinger, der involvere elementer som tang, havsalt og proteinholdige cremer eller en helt tredje form for spaforkælelse.

Uanset hvilken spa-drøm du har, vil du med stor sandsynlighed få den indfriet i Sverige – og prisen, ja den er som den svenske kronekurs som udgangspunkt 20 procent billigere end i Danmark.

Danskerne strømmer til
Om det er prisen, de lidt mere eksotiske spahoteller eller en kombination af begge, der lokker danskerne over vandet, er svært at sige, men i hvert fald oplever svenskerne et sandt boom af danske spagæster:

”Vi har alene det sidste år oplevet en stigning på 40 procent af danske gæster. Det, vi oplever, der tiltrækker vores danske gæster, er at de oplever opholdet som en kende mere eksotiske end et tilsvarende i Danmark. Og så er det, tit, kombinationen af spa og lækker mad, der lokker.” fortæller Christian Björk fra Ystad Saltsjöbad, der blandt andet har stor succes med et produkt, der hedder ”Madrejsen”, hvor gæsterne under spaopholdet selv er med til at udvælge ingredienserne og tilberede maden sammen med nogle af områdets bedste kokke.

Og sådan er Spasverige fuld af mulighder. Her følger nogle eksempel på, hvad svenskerne ligger i kur- og spabegrebet – ligesom vi har samlet et udvalg af de absolut bedste spahoteler helt tæt på Danmark.

BASTU (SAUNA)
Bastu betyder sauna på svensk – og i tråd med Sveriges lange spa-traditioner er sauna langt mere udbredt end i Danmark. Ofte vil du opleve flere slags saunaer som aroma-sauna,lysterapi-sauna, panorama-sauna og i det hele taget saunaer med forskellige temaer inspireret af de gamle ritualer.

MERE END VAND
Når du tænker spa, tænker du sikkert vand og masser af det. Sandt er det også, at vand bruges på et utal af måder i spabehandlingerne. Men mange steder i Sverige kombinerer man spaopholdet med knaldhård træning i topmoderne træningsfaciliteter. Så husk andet end badetøj, og start eventuelt dagen med at få pulsen helt op, inden spamiljøerne får den helt ned igen.

SEAWEED WRAP
Nej, det er ikke spiseligt! Det er derimod en behandlingsform, hvor kroppen bliver pakket ind i en masse, der indeholder proteiner og vitaminer og siges at afgifte din krop, forbedre din blodcirkulation og forhindre cellulite (appelsinhud, på godt dansk).

SPA OG GOLF
I Sverige ligger spa-hotellerne ofte midt i den prægtige natur eller ude ved vandet. Udover at fuldende oplevelsen, giver det også mulighed for at kombinere spa med eksempelvis golf på nogle af Sydsveriges bedste baner.

TANG
Tang har været brugt i tusinde år – ofte i spa – fordi det har så mange gavnlige effekter og indeholder vitaminer og mineraler. Tang stimulerer og forbedrer blod- og lymfecirkulationen samt genopretter hudens fugtighed, styrker og strammer op, ligesom det afgifter, nærer og ilter. I Sverige har man gennem mere end 150 år brugt tang. Koblingen har været så nærliggende, da mange af spahotellerne ligger lige ud til havet, hvorfra man har kunnet hente frisk tang.

SALT
Salt er en del af mange spa-behandlinger i Sverige, hvor formålet er at fjerne døde hudceller, sætte gang i blodgennemstrømningen og få musklerne til at slappe af.

Spa- og kurhoteller tæt på Danmark:

Ystad Saltsjöbad
Ystad Saltsjöbad har været det oplagte sydsvenske sted at mødes, slappe af, arbejde og blive underholdt – siden 1897. Det er et traditionsrigt badehotel, der gennem årerne har udviklet sig til et komplet konferenceog spahotel, en klassiker. Som et ægte spahotel ligger det side om side med havet og stranden, og faktisk fører stedets lange badebro hele vejen ud i bølgerne. Hop i eller se på, det er op til dig. Indenfor finder du en masse foskellige behandlinger, saunaer, fitness-aktiviteter og SPA-muligheder. Her er med andre ord masser at vælge imellem, masser at slappe af med og masser at nyde.
Læs mere på: www.ysb.se

Maleriske Torekov Hotel
Midt i et naturreservat på Bjærehalvøen i Skåne ligger det maleriske Torekov Hotel med havet som nærmeste nabo. Spamiljøet er charmerende, og det ”lille ekstra” er en naturlig del af hverdagen. Her handler alt om service af ekstra høj klasse, ekstra god komfort overalt og ekstra nydelse i SPA-afdelingen. Eksempler på det sidste er relaxafdeling med havudsigt, japansk pool, farve- og lysterapi og – kronen på værket – regndråbemassage hentet med inspiration fra lakotaindianerne. Sidst men ikke mindst er området ved Torekov kendt for sine udsøgte lokale råvarer, som til fulde kan nydes i hotellets restaurant som velsmagende afslutning på en ekstra afslappende dag.
Læs mere på: www.torekovhotell.se

Kombinere spa med udsøgt gastronomi på Hotel Tylösand
På SPA-hotellet i Tyläsand finder man hurtigt en rytme med saunabesøg, saltvandsbade, oplevelses-dusch, og afslapning i de bløde stole med udsigt til Kattegat. Trænger du til afveksling, kan du gå i timevis ved en af Sveriges længste strande der bogstavligtalt ligger for dine fødder. I restauranten, som har fået flere udmærkelser, huserer køkkenmesteren Torsten Kjörling og hans team – og du kan forvente eksklusiv madog vinoplevelse.
Læs mere på: www.tylosand.se

Varbergs Stadshotell & Asia Spa
Velkommen på stedet, hvor Østen og Vesten mødes i skøn harmoni – Varbergs Stadshotell & Asia Spa. Her kommer mennesker fra nær og fjern for at slappe af og erstatte hverdagens stress med asiatisk ro. Øverst oppe på hotellets top med udsigt over Varberg, en ældgammel fæstning og havet, ligger Asia spa. Her sætter den østerlandske stemning sit præg på alt – fra de kinesisk, japansk, thailandsk og indisk inspirerede behandlinger til dit velbefindende. Med til spa-oplevelsen hører også den vidtstrakte Vitality Pool med 30 oliemassage-stationer, flere saunaer, aktiviteter som yoga, Qi Gong og meditation – og en række hængestole hævet højt over havet og med udsigt over hele byen. I hotellets restaurant får den asiatiske stemning lov at leve – vælg for eksempel den specielle spa-menu, som kombinerer østens smagsindtryk med det klassiske svenske.
Læs mere på: www.varbergsstadshotell.com

Varbergs Kurort
Varbergs Kurort ligger stort set på stranden med bølger, solnedgange og salte vinde som en del af historien, for sådan har det været i næsten 200 år. Fra starten var det udelukkende et spa, der lokkede gæsterne til. Siden blev der mulighed for at overnatte og spise. Men en ting har ikke ændret sig: spa og nydelse bliver taget alvorligt her, ligesom stedets spa-filosofi bygger på et stærkt fundament med fire hjørnesten: Bevægelse, næring, hvile og berøring. Bevægelse giver dig energi og gør dig afspændt. Næring sørger restauranten for med sanselig og helserigtig mad på menuen. Hvile indebærer afkobling og refleksion. Og Berøring, såsom massage-behandlinger, øger dit velbefindende med næsten magisk effekt. På det fundament udvikler Varbergs Kurort sig med sans for det ægte – tilsat sans for de tendenser, der kommer lige rundt om hjørnet til fremtiden. Læs mere på: www.varbergskurort.se

Prisbelønnet spa og Golf på Sankt Jörgen Park Resort
Det første møde med Sankt Jörgen Park Resort i Gøteborg handler dog hverken om golfspil eller spa, men om arkitektur. De moderne, lyse og gigantiske bygninger oser af eksklusive materialer og detaljerytteri. Og det fortsætter indenfor på 82 værelser samt ikke mindst i SPA-afdelingen, der i den grad lever op til den udmærkelse, den fik i 2009 – nemlig som Årets SPA i Sverige. Forskellige saunaer, varierende varmezoner, skiftende dufte, tropisk dusch, kolde kilder, oplevelsespool, varmerum.og et utal af behandlinger står på spamenuen Foruden spa-faciliteterne har stedet sin egen 18-hullers golfbane med egne golfbiler, så du kan køre de 150 meter fra hotellet til golfbanen og rundt derfra.
Læs mere på: www.sanktjorgenpark.se

Udendøres spa på Bokenäs Resort
Omgivet af den svenske skærgård ligger et usædvanligt resort, hvor afslapning og god mad bliver taget seriøst, endda meget seriøst. Specialiteterne er skaldyr og fisk fanget i havet i nærheden – tilsat solnedgang på den 300 m2 store terrasse, hvis vejret vil. Udenfor finder du også stedets jacuzzi, hvor både blikket og tankerne kan nå vidt omkring. Kommer du indenfor, er der blandt en masse andet vandfald og aqualounge i spa-afdelingen.
Læs mere på: www.bokenas.com

Sjögården Spa
Skagerrak har altid givet stedet her karakter, det ligger nemlig helt ude ved klipperne på vestkystens største ø. Her har kystfarten og fiskerbådene givet de besøgende en ekstra oplevelse gang på gang. Og her finder du kystens eneste bademulighed med det anerkendte blå flag – kun 500 meter fra SPA’et. Indenfor i SPAafdelingen kan du nyde et særligt indrettet japansk rum, små hyggelige pools, aromatiske bade og flere slags saunaer. Du kan fortsætte den afslappende stil med ”afternoon tea” i biblioteket, lækker middag i restauranten og en skøn nats søvn efterfulgt af morgenbuffet … og endnu en dag ved klipperne.
Læs mere på: www.sjogarden.se

Amerikansk østkyststemning på Stenungsbaden Yacht Club
Ud til Hakefjorden – kun en halv time uden for Gøteborg – finder du en Yacht Club af den Newportinspirerede slags: Hyggelig havn, sejlads året rundt, luksuriøse omgivelser, afslappet stemning og alt sammen med et maritimt twist. Navnet er Bluewater Sports & Health Club, og bag titlen gemmer der sig et SPA, der ikke ligner noget andet i Sverige. Her er mulighed for fordybelse i vand, afslapning på langs og champagne med udsigt. Engang imellem kan følelsen af at være på Cape Cod på den amerikanske østkyst overskygge at du befinder dig på den svenske vestkyst.
Læs mere på: www.stenungsbaden.se

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden