11. november 2010

Romantisk julestemning på de svenske julemarkeder

Kan du slet ikke vente med at komme i julestemning, og er det langt fra nok, at butikkerne så småt er begyndt med julepynt og julekataloger? Så tag en tur til Sverige - her har man traditionen tro netop taget fat på sæsonen for julemarkeder. Det er julestemning som i de gode gamle dage, hvilket igen i år  lokker tusindvis af besøgende til de mange julemarkeder – store som små.

I Sverige værner man om juletraditionen med gammeldags julemarkeder. De holdes ofte på stemningsmættede steder som herregårde, gamle slotte eller i de gamle bykerner. Fællesnævneren for markederne er en god blanding af julemad, godt håndværk og hyggeligt markedsmylder. Det gælder uanset om, vi taler om den kendte tv-vært Joakim Bengtsson, der i Landskrona inviterer til julemarked i sit hus fra 1700-tallet, om det er Göteborgs berømte ”Ljusstråk” med fem millioner lys, der strækker sig hele vejen fra den store forlystelsespark Liseberg, langs byens centrum og ned til havnefronten; eller om det gælder den kommende weekend, hvor Nordens største julemarked med mere end 300 udstillere på Huseby Bruk syd for Växjö i Småland begynder.
 
Mange danskere vælger at kombinere oplevelserne på de svenske julemarkeder med julegaveindkøb, hvor den svenske kronekurs igen i år giver mulighed for ekstra store pakker under juletræet. Og selv hvis man ikke har mulighed for at tage længere end lige over broen, er Malmö som sædvanligt velforberedt på at give shoppeglade danskere en særlig juleoplevelse. For ud over et væld af butikker, restauranter og cafeer i byens hyggelige centrum, er der mulighed for at besøge op til flere julemarkeder i byen, f.eks. på Katrinetorps smukke gård fra 1800-tallet eller det store julemarked på Stortorget.
 
VisitSweden har samlet et udvalg af de mest oplevelsesrige og seværdige julemarkeder i Sverige.
 
Seværdige og oplevelsesrige julemarkeder i det sydlige Sverige  
 
Småland
 
6-14/11 Smålandsjul på Huseby Bruk i Alvesta
Julemarkedet i Huseby tiltrækker 40.000 besøgende, og er den største julebegivenhed af sin slags. På julemarkedet er der mere end 170 udstillere, der repræsenterer både håndværk, kunsthåndværk og ikke mindst gårdvirksomheder med egenproduceret julemad af lokaleråvarer. Og netop maden er noget af det, de mange tusinde gæster i særlig grad kommer for - julemarkedet i Huseby er virkelig et slaraffenland for madelskere.
 
Læs mere på: www.husebybruk.se
 
13-14/11 & 20/21-11 Sagaernes Hus i Mullsjö
Stemningen er eventyrlig, og udsmykningen byder på både sagnomspundne væsner, nisser og trolde. Julemarkedet har masser af boder med håndværk og lækker mad. Desuden er der mulighed for at købe gløgg og andre julegodter, ligesom Julemanden naturligvis kommer på besøg. Og traditionen tro vil der blive spillet harmonikamusik og sunget gamle viser.
 
Læs mere på: www.sagnernashus.se/julmarknad.html
 
Skåne
 
Skåningerne har en ganske særlig romantisk indstilling til julen, hvilket i den grad kommer til udtryk, når de årlige julemarkeder afholdes.
 
20-21/11 - Julemarked i GamlaKassan i Landskrona
Joakim Bengtsson, kendt fra tv-programmet ”Antikrundan” på STV, holder julemarked og åbner sit hjem GamlaKassan på Parkgatan 4 i Landskrona, hvor 40 udstillere sælger traditionelt håndværk. Et lille tip: hvis du køber en kop kaffe så får du lov til at tage den gamle antikke kop med hjem. Åbent 20/11 kl. 10-18 og 21/11 kl. 11-17.
 
27-28/11 - Julstök på Kulturen, Lund
Julerier med arbejdende håndværkere og salg af produkterne. Juleudstillinger, håndværk, musik og markedsgade. Bemærk! Lørdagen er specielt egnet til børnefamilier – og der er plads til barnevognen.
 
Læs mere på: www.kulturen.com
 
3-5/12 - Jul på Fredriksdal Museer & Trädgårdar
Julen på Fredriksdal museet i Helsingborg er både smuk, stemningsfuld og genuin. I huse og bykvarterer, ude og inde, ja overalt bydes på smukke sager, julemad, håndværk og et markedsmylder uden lige. Herregården er julepyntet, og på Lillarydsgården er juleforberedelserne i fuld gang til dans om juletræet og meget, meget mere.
 
Læs mere på: www.fredriksdal.se
 
Malmø
 
3-5/12 - Julemarked på Katrinetorp

Katrinetorps gård ligger netop, når man kommer ind i Malmø sydfra. Her har man muligheden for at opleve et ægte traditionelt julemarked i Katrinetorps smukke bygning fra 1800-tallet. Der er salg af kunsthåndværk, mad, blomster og antikviteter. Og selvfølgelig dans omkring juletræet, kor og andre musikalske oplevelser. For børnene er der historielæsning, fiskedam og mulighed for selv at prøve kræfter med julehåndværket.
 
Læs mere på: www.malmo.se/katrinetorp
 
10-11/12 - God jul på Stortorget
Julemarkedet på Stortorget i Malmø er et julemarked, hvor du kan spise og handle med ekstra god samvittighed. De tredive udstillere, der sælger kunst, håndværk, smykker samt mad og drikke, er alle fra små lokale og økologiske producenter der hylder Fair Trade princippet. Åbent 10-11/12 kl 11-18
 
Gøteborg
 
12/11 – 31/12 - Jul i Gøteborg
I det meste af november og hele december afholdes en lang række af julemarkeder og særlige juleevents. I Gøteborg har man nemlig besluttet, at man vil være den mest ”julede” by i Sverige. I julemånederne ligger fokus blandt andet på at skabe nye og smukke oplevelser i bymiljøet gennem lyssætninger og farver. Ligesom en bred vifte af oplevelser fra ”Jul på Liseberg”, der er Sverige største julemarked, til den tre kilometer lange lysstrøg samt koncerter og særlige julefrokoster på byens restauranter alt sammen bidrager til julestemningen.
 
Gammeldags julemarked i Kronhuset
Julemarkedet i Kronhuset, der er Gøteborg's ældste officielle bygning fra 1600-tallet, byder på historiske omgivelser, ægte lokalt kunsthåndværk, gøgl og ikke mindst svensk julegløgg.
 
Læs mere på www.goteborg.com
 
Jul på Liseberg, et af Sveriges største julemarkeder
Sveriges største julemarked i fantastiske omgivelser, hvor 5 millioner små og store lys på bygninger og i træer skaber en nærmest magisk stemning. Jul på Liseberg byder på masser af boder og butikker, ligesom der er masser af aktiviteter så som julekoncerter, skøjtebane, isbar og restauranter, der serverer særlige julemiddage. Desuden vil man kunne opleve kunstnere, der skaber skulpturer af is, og for børnene er der et skilandskab med rigtig sne!
 
Læs mere på www.goteborg.com

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden