22. april 2010

Friluftssverige åbner døren til den storslåede svenske natur

Foråret er kommet til den nordlige halvkugle og inden længe kommer sommerens varme også til Skandinavien. Og det lunere vejr markerer for alvor starten på friluftssæsonen i Sverige. For naturelskende danskere er der masser at komme efter i Sverige både for den magelige og den mere ekstreme friluftsturist.

Mulighederne er mange for at opleve og udforske den storslåede svenske natur, nu hvor vinterens megen sne og kulde bliver afløst af anderledes grønne nuancer, i takt med at blomster og træer springer ud. Og så er det ellers bare at vælge, om det skal være adrenalinpumpende klatring på stejle skærgårds klipper i forårsvarmen eller måske en mere magelig vandretur afsluttet med en god middag eller noget helt tredje fra den svenske naturs tagselvbord.

”Mange danskere forbinder først og fremmest Sverige med den smukke natur med nærmest uanede muligheder for udendørs aktiviteter. Og det er der god grund til, da man i Sverige har masser af udfoldelses mulighed for snart sagt alle tænkelige fysiske aktiviteter fra den klassiske vandre- eller kanotur til klatring, snorkling eller hvad med mountainbikeorientering, der som navnet antyder, er en kombination af mountainbike og orienteringsløb,” siger Anna Kron Boysen fra VisitSweden i Danmark der også retter opmærksomheden på vandring og kanosejlads som der er fantastiske muligheder for i Sverige.

Hvad enten man ønsker at udforske den svenske natur på egen hånd eller finder tryghed i at være med på guidede ture, hvor man som oftest også får et skud lokalhistorie med i købet, så kommer der her et par steder at starte:

Kynnefjäll på gåben, cykel og i kano:
Nord for Göteborg finder man det smukke Kynnefjäll hvor, Wauglen har specialiceret sig i guidede ture på alle niveauer. Et af de nyeste tiltag er Wild Life Tours, hvor man ture på mellem to og fem dage kommer rundt i store dele af det smukke Kynnefjäll ved at kombinere mountainbike med kanosejlads og vandring. Og så kan friluftsturen selvfølgelig afsluttes med overnatning på et hyggeligt Bed&Breakfast med en herlig økologisk middag. 

Læs mere om Wauglen

Mountainbikeorientering i Dalsland
Dalslands på den svenske vestkyst rummer ikke bare en af Europas smukkeste vandveje, hvor en labyrint af små og store søer og elve gør området enestående med det 250 kilometer lange og sejlbare søsystem. I Dalsland, nærmere bestemt i Bengtfors, kan man også prøve kræfter med Mounttainbikeorientering eller MTB-O som det forkortes. MBT-O går kort fortalt ud på, at man på en 30 kilometer strækning med omtanke og respekt for sin egen styrke skal finde den mest effektive vej mellem de udlagte kontrolposter, der alle skal passeres i en forud bestemt rækkefølge.

Læs mere om MTB-O

Snorkling i Blekinge
Snorkling er måske ikke umiddelbart noget man forbinder med skandinaviske farvande. Men når sommeren er på sit højeste er der rige muligheder for ved hjælp af snorkel og dykkerbriller, at opservere havets plante- og dyreliv på nærmeste hold. ”Snorklingssporet” i Kollevik i Karlshamn kan bedst beskrives som en "undervands stig" med i alt 18 informationsskilte på bunden af havet, der alle kan læses både fra overfladen og selvfølgelig helt tæt på, når man dykkere tættere på. Snorklingssporet tager dig gennem forskellige marine landskaber og beskrive de mest almindelige arter ud for Blekinge. Når ellers vandtemperaturen er til det, er dette en fantastisk legeplads for børn og voksne.

Se mere om Karlshamn

Udfordre naturen i Skåne
På Österlen kan man hos Österlenguiderne få hjælp til at prøve kræfter med alt fra havkajak i området omkring Simrishamn, til Jeepsafari i skoveneomkring Kronovalls Slott i Tomelilla samt en sejltur til den 10.000 år gamle undersøiske skov Djupeskog i Østersøen. I Skåne finder man også Ivøn, en lille ø midt i Ivösjön der er Skånes største sø, her arrangerer Philip Lindgren, der er en kyndig og veltalende naturvejleder vandreture på den smukke lille ø, alt i mens han fortæller om naturen og området i almindelighed.

Læs mere om Österlenguiderne.        
Læs mere om Wetlandi

Klassisk naturoplevelse i Småland
I området Getnö i Småland finder man et ægte paradis for lystfiskere, kano- og naturelskere. Og særligt Getnö Gård er et rigtig godt sted at starte for dem der er på jagt efter den klassiske svenske naturoplevelse. Her finder man en den fiskerige sø Åsnen med masser af gedder, aborrer, ål og mere end 20 forskellige slags hvidfisk. På Getnö Gård findes desuden et komplet kano- og kajakcenter med alt det nødvendige udstyr, ligesom man kan leje cykle mm.

Læs mere om Getnö Gård.  

Elge i Isaberg
Elgen er at betragte som et svensk nationalsymbol, og hvert år kommer mange turister til Sverige for ved selvsyn at se de store og imponerende dyr. Nu bliver det lidt lettere at få ”Elg-garanti”. I Isaberg åbner man denne sommer en helt ny Elgpark, hvor elgene lever i naturlige omgivelse på et seks hektar stort område med en ferskvandssø i midten. Det giver på den ene side elgene masser af plads at leve og vandre på. Men samtidig er elgene til at finde, hvad enten man på egen hånd tager på udflugt i parken eller hvis man tager på en guidet tur, hvor man høre en masse om elgene og deres levevis.

Læs mere om Isaberg.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden