9. august 2010

Det svenske krebsegilde har for alvor slået kloen i danskerne

Netop nu starter sæsonen for krebsegildet – Sveriges festligste højsommertradition. De senere år har mange danskere fået øjnene op for en af Sveriges ældste madtraditioner med dens kombination af friske krebs, snaps, papirhatte og svenske drikkeviser. VisitSweden giver her gode tips til steder i Sverige, hvor man kan deltage i det ærkesvenske krebsegilde.

For rigtig mange svenskere er det årlige krebsegilde – eller kräftskiva, som det hedder på svensk – et af årets højdepunkter, og hver svensker sætter hvert år et halvt kilo krebs til livs – i alt 4,5 ton om året. Men man behøver slet ikke at bo i Sverige for at få den helt særlige oplevelse, det er at deltage i et krebsegilde. For netop nu har også danskere mulighed for at sidde under en stor, gul augustmåne i skæret fra papirslygter med krebsemotiver og nyde de friskfangede krebs til en snaps, mens der synges med på drikkeviser til den lyse morgen.

”Opfordringer fra Danmark har de senere år fået restauranter, kroer og hoteller i det sydlige og vestlige Sverige til at tilbyde krebsegilder til turister, og det har rigtig mange danskere efterhånden opdaget – og ikke mindst fået smag for,” siger Anna Kron Boysen fra VisitSweden i Danmark, og tilføjer, at man flere af stederne oven i købet kan være med til at få krebsefangsten på land. Langt størstedelen af de krebs, der hvert år fanges i Sverige, fanges faktisk af privatpersoner.

Krebsene koges i en lage af vand, salt og dild, men spises kolde. Som tilbehør kan serveres brød, knækbrød og ost. Ved siden af maden er det en helt central del af traditionen ved krebsegilderne, at man drikker snaps og synger snapseviser under måltidet.

Tyve kløer med tilhørende snapse
”Sangene plejer at være med til at skabe en fantastisk stemning til krebsegilderne. Hver deltager spiser mellem 10 og 20 krebs, og skal det gå rigtigt til, skal der faktisk en snaps til hver krebseklo, man spiser – så det kan blive endog meget ”hyggeligt” på en dejlig sensommeraften, hvor der er pyntet op med papirlygter, og deltagerne får farverige hatte og hagesmækker på,” fortæller Anna Kron Boysen.

Og netop en hagesmæk kan være en god idé at bære, for kampen med de små skaldyr kan være en fedtet affære: Krebsene spises med hænderne, og det kræver en særlig teknik at få kødet ud af hale og klør. Der er netop nu og de næste ugers tid rigtige gode muligheder for at deltage i et originalt svensk krebsegilde – ikke mindst i Syd- og Vestsverige.

Krebsegildets historie:
-
Traditionen med krebsegilder kan spores helt tilbage til middelalderen 
- Den form, som vi kender som krebsefesterne i august måned, går tilbage til 1800-tallet, hvor krebsemåltiderne blev populære i det svenske borgerskab
- På grund af den intensive jagt på de svenske flodkrebs blev det i slutningen af 1800-tallet bestemt, at man først måtte fiske efter de små skaldyr efter den 8. august
- Selvom man i dag kan få krebs hele året, mener de fleste svenskere, at krebsegilderne hører til i august
- I dag spises der sammenlagt omkring 4,5 mio. kilo krebs i Sverige årligt – primært i august 

Tips til krebsefiskeri og krebsegilder:

Direkte båd fra København til krebsegilde i Malmø
Fredag den 20. august kan du stige ombord på de skønne, gamle skonnerter Mira og Halmø, og stævne ud fra hjertet af København med kurs mod det imponerende og traditionsrige Krebsegilde på Stortorget i Malmø. I anledningen af 10-året for Øresundsbroen fejrer madfestivalen Copenhagen Cooking gastronomien på begge sider af broen og det er i den forbindelse denne ekstraordinære event er kommet i stand. Ombord vil der blive varmet op til krebsegildet med kold fadøl og snapsesmagning. Vel i Malmø får man en picnickurv med fyldt med det helt rigtige indhold til krebsegildet, picnickurven leveres af Malmøs bedste fiskerestaurant Johan P. Desuden er der inviteret svenske ”ambassadører” med på turen over sundet, de hjælper de danske gæster med at blive sat ind i de mange traditioner, som er knyttet til det svenske krebsegilde.
Læs mere på: www.copenhagencooking.dk

Grand Hotel i Lund
Den 27. august kl. 18
Grand Hotel i Lund inviterer til traditionelt krebsegilde i hyggeligt og autentisk Lund-miljø. Her bydes på nykogte, svenske krebs og østers, som serveres med hjemmebagt brød fra hotellets buffet. Og skulle man få lyst til at bryde ud i spontane snapseviser, skal man være mere end velkommen.
Læs mere på: www.grandilund.se

Kastanjegården, Svalöv
August og september
Kom og deltag i traditionel krebsefangst og efterfølgende krebsegilde på Kastanjegården i Svalöv. Her arrangeres krebsefiskeri og -gilder for både små og store selskaber, og en eftermiddag og aften i krebsens tegn kan f.eks. kombineres med konference på et af de skånske slotte eller en golftur.
Læs mere på: www.svenskkraftodling.se

Sjön Rottnen, Linneryd
August og september
Der venter de eventyrlystne lidt af en oplevelse, hvis man vælger at tage på krebsefiskeri i Helvetesviken – Helvedesvigen – ved Sjön Rottnens sydlige strand nord for Linneryd. På denne tur kan man glemme alt om magelige hotelsenge og luksuriøse omgivelser. Her sover man i telt i vildmarken efter en oplevelsrig eftermiddag med krebsefiskeri, tilberedning af fangsten og efterfølgende krebsegilde under åben himmel.
Læs mere på: www.visit-asnen.com

Korrö, Tingsryd
Den 13.-15. august kl. 16
Krebsegilde i et smålandsk paradis! Selskaber, familier og andre, der har lyst til at deltage i et ægte, svensk krebsegilde – lige fra krebsefiskeri til tilberedning under ledelse af en rigtig krebsekok med efterfølgende gilde med kødboller, ost, brød og masser af snapseviser som tilbehør. Man bor, tilbereder krebs og fester på STF’s vandrehjem på Korrö i et af de hyggelige gamle 1800-tals-værelser – enten dobbelt- eller familieværelse.
Læs mere på: www.korro.se

Sveriges ”længste” krebsegilde
Den 14. august
Sveriges såkaldt længste krebsegilde består af en lang række krebsegilder, der bliver afholdt på mange forskellige steder langs hele Göta kanal fra Vänern til Østersøen. På restaurant Sill og Dynamit er den kendte tv-personlighed Steffo Thörnqvist vært for en aften med masser af krebs, ost og drikkeviser. Desuden er der krebsegilde på Norrqvarn Hotell & Konferens ved Göta kanal, Hamnkrogen i Laxhall på Torsö, Nya Kanalstugan i Töreboda, Wassbacken vid Göta kanal og i Karlsborg på kanalscenen.
Læs mere på: www.vastsverige.com

Ramsvik Camping og Stugby
Den 14. august
Midt iblandt granitklipperne i Bohuslän ligger Ramsvik Camping og Stugby. Her anrettes krebsegilde i august, og alle pladsens gæster er velkomne til at deltage. Begivenheden kan f.eks. indgå i planlægningen af en herlig ferie for hele familien med bl.a. sandstrand, krabbefiskeri og fisketure i en af Sveriges herligste skærgårde. 
Læs mere på: www.vastsverige.com

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden