8. juni 2010

Den svenske skærgård er eksotisk og helt tæt på

Sverige har en kystlinje, der adskiller sig markant fra den danske.  De svenske skærgårde byder på en perfekt blanding af hav og klipper, blomster og dyreliv samt ikke mindst det unikke krystalklare vand, man finder alle steder i de labyrinter af småøer og klipper, der udgør de svenske skærgårde. Og der er masser af muligheder for skønne oplevelser – VisitSweden har samlet det bedste fra alle hylder i en lille sommerguide til den vestsvenske skærgård.

En typisk feriedag i den vestsvenske skærgård giver dig mulighed for at finde din egen lille solopvarmede klippe, få lun og frisk vind i håret, tage en dukkert i det klareste badevand i Norden, spise frokost på en lille fiskerestaurant og afslutningsvis en imponerende solnedgang. Skærgården byder med andre ord på noget nær de mest afslappede og idylliske omgivelser at holde sommerferie i.

”Næsten alle danskere, der sejler, har på et tidspunkt taget turen til den svenske skærgård og vendt hjem en kæmpe oplevelse rigere. Men skærgården er ikke kun forbeholdt det sejlende folk. Faktisk er skærgården utrolig nem at komme til med både bil, tog og færge, uanset hvor man bor i Danmark. For de fleste ligger skærgården tættere på end en rejse tværs over Danmark,” siger Anna Kron Boysen fra VisitSweden.

Hvad enten man er til camping, hytteferie eller hotel, findes det i den svenske skærgård. Fællesnævneren er kort afstand til vandet og adgang til en natur, der i positiv forstand risikerer at slå benene væk under dig.

”Noget af det, der er så unikt ved skærgården, er, at mulighederne for uspolerede naturoplevelser er så mange. Der er ikke tale om bare et enkelt område, hvor alle tager hen, men om tusindvis af små og store afkroge på hele kystlinjen, der hver for sig har alle elementerne til en fantastisk sommerferie,” siger Anna Kron Boysen, der også nævner de gastronomiske oplevelser som et oplagt punkt på feriedagsordenen:

”Fra den lille, lokale fiskerestaurant til restauranter med nogle af Sveriges bedste kokke bag gryderne – over alt kan man få madoplevelser af fineste karakter, naturligvis med fisk og skaldyr i højsædet.”

Ønsker man at gøre det helt simpelt, og det er der mange der gør, så kan man også vælge at købe nykogte rejer i en fiskehandel for helt enkelt at sætte sig på de varme klipper og spise dem med fingrene.

Læs mere om Sverige

VisitSwedens tips til den vestsvenske skærgård:

Fire eksempler på skærgårdsovernatning

Solviks Camping
Solviks Camping, som har været drevet af den samme familie i næsten 40 år, har alt, man kan ønske sig af en campingplads med både teltpladser og hytter lige i nærheden af havet. Ud over, at alt er i en meget høj standard, så er det området, der er den største force, med eksempelvis glatte sten, som er perfekte at bade fra og at sidde på om aftenen, når bådene sejler forbi på havet. Det kendte Smögen, som er en hyggelig og travl turistmagnet, ligger kun tre kilometer væk. Butikker, restauranter, fiskehandler – alt findes her.

Læs mere om Solviks Camping

Väderöarnars kro
Her vil du opleve et enestående liv langt ude i Skagerrak. På Väderöarna levede lodser og deres familier. Når der var flest, var der 35 bofaste fra år 1700 til 1967. De små, røde lodsboliger står fortsat i ly af klinten. Før i tiden var Väderöarna utilgængelige, men nu har kroen åbent året rundt, og om sommeren går der både fra Fjällbacka flere gange om dagen. Den renoverede lodsudkig er nu blevet et populært bryllupskapel. Udsigten er mageløs. Ind mod land ses Hunnebostrand, Fjällbacka og Ingrid Bergmans elskede Dannholmen. Nordpå kan Koster skimtes, og sydpå Smögen. Omkring øerne er der bare hav, hav og atter hav.

Læs mere om Väderöarna

Villa Sjötorp
Villa Sjötorp i Ljungskile er ikke kun et yderst smukt hus, det er også fyldt med spændende historie. Det blev bygget som et sommerhus til godsejer Emil Haeger og stod færdigbygget i år 1901. Emil Haeger byggede selv villaen, fik lavet alle delene på en tømrerfabrik og fragtede senere delene på to pramme til Ljungskile. Nu driver hans oldebørn Villa Sjötorp som et pensionat. Værelserne er unikt indrettede, og køkkenet byder på specialiteter fra lokalområdet. Alt, der serveres, er fra eget køkken og hovedsagelig baseret på lokalt producerede råvarer. Alt dette kan du nyde med udsigt over havet. Uovertruffet.

Læs mere om Villa Sjötorp

Luksus i Bohuslän
I Bohuslän måles luksus traditionelt ikke i antallet af guldbelagte vandhaner, men snarere i den unikke nærhed til havet og den ægte følelse af vind i håret og duft af salt i luften. Men det betyder ikke, at den rendyrkede luksus ikke findes. Et godt eksempel er Stenungsbaden Yacht Club lige ved havets kant i Stenungsund. Her møder man det maritime fra det øjeblik, man går gennem dørene, og det følger med én på hele éns ophold. Køkkenet fokuserer på maritime retter, værelserne er holdt i forskellige maritime stilarter, og den smukke spaafdeling har udsigt til den fantastiske skærgård. I havnen foran Stenungsbaden Yacht Club finder man desuden den populære sommerrestaurant Kookaburra, som både sultne sejlere og landkrabber hver sommer flokkes om.

Læs mere om Stenungsbaden

Fire vandaktiviteter

Vesterhavsveckan I løbet af de første uger af juli afholdes en af sommerens store skærgårsbegivenheder, Västerhavsveckan. Langs hele Bohuslän kysten – fra Göteborg til Strömstad – bydes der på hundredvis af aktiviteter for folk i alle aldre. Her kan man prøve kræfter med alt fra sejlsport til akvariebesøg, eller hvad med at forkæle smagsløgene med særlige delikatesser fra det omkringliggende hav. Ligesom man kan få adgang til den nyeste viden indenfor forskning og marinebiologi med særlig fokus på dyre- og plantelivet i Vesterhavet. Med andre ord er der noget for enhver smag på så forskellige steder som i Havet hus i Lysekil, Bohuslän Museum i Uddevalla, Kosterhavets Nationalpark samt Sjöfartsmuseet og Nordstadstorget i Gøteborg og mange, mange andre steder i Bohuslän.

Læs mere om Vesterhavsveckan

Upplevelsebolaget i Uddevalla
I mere end 15 år har Upplevelsebolaget guidet entusiastiske roere rundt mellem Bohusläns øer. De ved, hvor smuthullerne er, og hævder også, at man i Bohuslän finder Sveriges smukkeste kajakområde. Her er saltvand, glatslebent granit og små hyggelige fiskersamfund. Og skovklædte øer og smalle passager i kystnære, beskyttede bugter. Det er varieret og magisk. Der er femten gange så meget havliv i det salte Västerhavet som i Østersøen. Og hvor livet trives, der padler man. Upplevelsebolaget tilbyder ikke kun kajaksejlads, men også klatring og cykling for dem, der ønsker at prøve det. Man kan sagtens padle, cykle og klatre på den fantastiske granit.

Læs mere om Upplevelsebolaget.

Bohus-sejlads med rejer
En sejltur i skærgården er et must. At glide gennem vandet, føle duften af salt, mærke vinden og se klipperne. M/S Byfjorden sejler ud fra den sydlige havn i Uddevalla på en tretimers lang sejlads i fjordene. Man oplever, hvordan tusmørket sænker sig, og stilheden breder sig over vandet, mens konturerne af landskabet bliver dybere og dybere blå. En afslappende tur med din egen picnickurv, som indeholder rejer med dip-sauce, salat og brød. Livemusik gør det ekstra Bohuslän-agtigt.

Læs mere om Bohus-sejlads.

Nordisk Akvarel Museum i Skärhamn på Tjörn
Nordisk Akvarel Museum ligger lige i vandkanten på øen Tjörn. Museet er åbent for både store og små, der ønsker at opleve akvarelkunst. I år vises for første gang i Sverige værker af den amerikanske kunstner Andrew Wyeth (1917-2009). Han er en af de bedst kendte og mest elskede malere i USA. I store eksperiment-workshops deltager nysgerrige nybegyndere, erfarne amatørmalere og professionelle kunstnere, og de eksperimenterer med akvarellens muligheder og udforsker deres egne billedudtryk. Børnene har deres eget atelier, der er åbent hver lørdag. Det er dejligt at spise i restauranten med en fantastisk udsigt, dyppe tæerne i havet og male af hjertets lyst.

Læs mere om Akvarel Museet

Tre skærgårdsrestauranter

Salt & Sill på Klädesholmen
Salt & Sill ligger faktisk på sin helt egen lille ø, som hedder Danmark. Øen Danmark hører sammen med sildeøen Klädesholmen, som er et gammelt fiskerleje, der går helt tilbage til 1400-tallet, hvor der fandtes silde-salterier og konservesfabrikker. I dag er de mange konservesfabrikker blevet til Klädesholmen Seafood, hvor næsten halvdelen af alle svenske marinerede sild kommer fra. Salt & Sill serverer sin berømte sildeanretning og traditionelle retter fra Bohuslän blandet med nye idéer. Stedet har vestkystens bedste placering. Maden serveres på broen, og det er bare at nyde den og den betagende udsigt over havet. Skärgårdskrogen har også fået det første flydende hotel i Sverige, så nu behøver gæsterne ikke at bekymre sig om at komme sikkert hjem. Salt & Sill er blevet beskrevet som "en rejse værd" og "Whites hjärta" af White Label Guide og har fået kvalitetsudmærkelsen " Västsvensk mersmak " af det vestsvenske turistråd.

Læs mere om Salt & Sill

Slussens Pensionat
Slussens pensionat ligger på den østlige side af Orust. Et hyggeligt mødested, hvor mange af de mest berømte kunstnere i Sverige kommer og optræder. En unik oplevelse venter. Fantastisk mad og fantastisk musik med bølgeslag under fødderne. Ejeren er ikke bare kok, men også musiker med et bredt netværk af kontakter i musikbranchen. På Slussen serveres mad med råvarer fra regionen, sæsonens smag og udvalgte økovine. Slussens Pensionat er svanemærket og certificeret af Västsvensk Merksmak. Virksomheden drives i overensstemmelse med Slow Food-bevægelsen. For dem, der ønsker det, er det muligt at bo i et af de fem små hoteller i Slussens Pensionat, som er placeret rundt om restauranten.

Læs mere om Slussens Pensionat

Handelsman Flink på Flatön
Handelsman Flink er stærkt forbundet med Evert Taube, den berømte svenske nationaldigter, der levede på Flatön i perioder og sang sine viser, som stadig er aktuelle og meget afholdte. Hvert år afholdes TaubeSpelen på øen, hvor berømte, svenske kunstnere over to dage tolker Taubes viser. Forretningen er stadig i sin oprindelige stand fra Taubes tid. Restauranten serverer fisk, der kommer fra Gøteborg eller under broen, og østers og muslinger fra Mollösund. Krabber, hummere og andre skaldyr fanger de selv, og i bådehuset ved kysten kan du købe lækkerierne med hjem eller til udflugten. Kødet kommer fra lokale leverandører, som sikrer, at dyrene har det godt. Urterne er plukket i deres egen urtehave eller hos de nærliggende leverandører – økologisk selvfølgelig. Osten bliver lavet på økologisk mælk fra geder og køer i nærheden. Til den gode mad drikker du Flinks Skärgårdspilsner fra Bohuslän. Du skal bare slå dig ned og nyde det.

Læs mere om Handelsman Flink. 

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden