11. november 2010

Børnepsykologer anbefaler: ”Skru skiferie forventningerne ned”

Om mindre end to måneder begynder skisæsonen for alvor. Og uanset om det er første eller tiende gang familien sætter kursen mod kulden og legen i det hvide element kan det være sin sag, at få forventningens glæde til at stemme overens med virkeligheden. Ifølge to anerkendte psykologer er det bedste man kan gøre faktisk skrue forventningsniveauet så meget ned man kan og samtidig undgå at tage hverdagens konflikter med på ferie.

Foruden det praktiske valg af et skiområde der passer til familiens behov på og uden for pisterne, handler en god skiferie om, at man som familie gør sig nogle overvejelser inden man tager af sted, det mener to af landets førende børne- og familiepsykologer:
 
”Man skal simpelthen forsøge at sænke familiens forventningsniveau. Er det for højt kan det være svært for alle at skulle leve op til de store forventninger. Og så kan man med fordel træffe en fælles beslutning hjemmefra om, at alle ikke behøver at gøre det samme, sammen hver dag. Her gælder især at sørge for, at man ikke presser børnene for meget, for så ender de med at de ’står af’ i stedet for, at være motiverede over for eksempelvis skiløbet” siger John Halse der arbejder med børne- familiepsykologi og gennem 16 år var formand for Landsorganisationen Børns Vilkår.
 
Den betragtning deler børnepsykologen og familieterapeut Helle Spanggaard, der samtidig mener at man skal få ryddet op i eventuelle konflikter inden man tager af sted:

”Ferien er nærmest pr. definition hyggelig i teorien i hvert fald. Sagen er bare den, at alt det samspil vi har med hinanden består af to elementer: det vi er sammen om, og måden vi er sammen om det på. På ferien er vi typisk sammen om noget andet end vi plejer og det er meget positivt, men hvis man har en hverdag med mange konflikter og ufred indbyrdes bliver, der ikke nødvendigvis færre fordi man tager på ferie sammen – tværtimod. Så man skal forsøge, at få ryddet op i hverdagens små konflikter inden man tager af sted.”
 
Forældre får mere skiløb ved at tænke mest muligt på børnene
Udover de psykologiske aspekter i forbindelse med at være på ferie. Er skiferie-scenarier som; der er for langt til skiliften, de små børn fryser og de ældste keder, noget en hver børnefamilie frygter. Så også på det mere lavpraktiske niveau er der nogle huskeregler, der kan sikre en god skiferie og så handler det ikke mindst om, at man skal fokusere på at lege sammen både på og uden for pisterne:
 
”Det er gennem sjove og legende oplevelser, at familiens yngste får og bevarer lysten til at stå på ski. Og jo mere lyst børnene har til at stå på ski, jo mere tid på pisterne bliver der også til for mor og far, så simpelt er det. En god start for familier der skal på ski, uanset hvor i verden man tager hen, er vælge et skiområde som gør det sjovt og legende at være på skiferie ” siger Niels Mouritzen, direktør for VisitSweden i Danmark,
 
”I Sverige er man gået så langt at man simpelthen indretter skiområderne efter præmissen om ”leg”. Lige fra at det skal være legende let at komme fra hytte til pisten, til udfordrende pister der både taler til små og store legebørn og et rigt udvalg af aktiviteter udenfor pisterne. Det tror vi er en væsentlig årsag til at familier, også dem der er af sted for tiende vinter i træk, kommer igen år efter år. Simpelthen fordi både voksne og små og store børn, får mest muligt ud af skiferien.”
 
VisitSweden har samlet en række praktiske råd til skiferien herunder:
 
Gode praktiske råd:
 
Vælg et børnevenligt område
Et børnevenligt skiområde er et skiområde, der udnytter hele bjerget, med alle de muligheder det giver for særlige pister, der snor sig ind og ud mellem træerne. Hvor hele familien kan tage liften sammen op uden nødvendigvis at løbe den samme vej ned. For eksempel kan far og det største barn vælge at løbe ‘off piste’ mellem træerne, mens mor og den mindste tager den velpræparerede ‘motorvej’ ned. Ligesom der i et børnevenligt skiområde med stor sandsynlighed vil være mulighed for sjove aktiviteter sammen udenfor pisterne. Det kan være alt fra kælkebaner til legeland og bowling.
 
Bo tæt på pisterne
Som børnefamilie er der ingen grund til at starte eller slutte skidagen med at bruge en masse tid på at vandre, når det i er kommet for er at stå på ski. Det optimale er derfor altid at gå efter et skisportssted, hvor der er mulighed for at bo helt tæt på pisten og lifterne. Når man bor tæt på pisten har man også muligheden for hurtigt at komme tilbage til hytten eller hotellet og at bruge det som base i løbet af dagen, hvad enten det er frokosten, en kop varm chokolade eller et toiletbesøg.
 
Lej udstyret i skiområdet
Hvad enten I rejser med bil, tog eller fly, gælder det som børnefamilie om at have så mange hænder fri som muligt. Oftest er der nok at se til med alt det andet der skal med på turen. Og på stort set alle skisteder kan man bestille både ski, skistøvler og hjelme hjemmefra, så det står klar i skiudlejningen, når I kommer.
 
Skiskole for familiens skyld
Uanset hvor gode i selv er på et par ski og hvor mange af jeres venner, I har lært at stå på ski, så lad endelig andre om at lære dit barn at stå på ski eller snowboard. Skiinstruktører har særlige metoder og har lært at undervise børn i skiløb. Skiskolen lære både bedre og hurtigere dit barn at stå på ski, og i undgår at ødelægge familien idyllen ved et klassisk Far-og-mor-forsøger-at-lære-barn-at-stå-på-ski skænderi. Og så kan man som forældre brugen den tid børnene er på skiskole til sammen at stå på ski i voksen tempo.
 
Tag den med ro
Børn har brug for pauser – hvad enten de fra dag et bliverr bidt af en gal skiløber eller ej. Husk at give børnene lov til at bestemme tempoet og give dem de pauser, de har brug for. Særligt børn mellem 3 og 6 år har brug for mange pauser undervejs. Og for de mindste er det i starten lige så skønt at sidde sammen med far og mor og drikke varm kakao, som det er at stå på ski.
 
Godt med tøj på
Fryser du, er det bare ikke så sjovt at stå på ski, basta! Metoden til at holde varmen er velkendt og går ud på at have lag-på-lag-tøj på. Og hold så i øvrigt øje med dit barn, børn fryser mere end voksne, fordi de simpelthen har mindre kropsfedt til at holde dem varme. De helt små mærker slet ikke, at de fryser, før de er kolde. Så hold øje med dem, og vær klar til at byde dem på varm kakao og en kanelsegl – det bringer hurtigt både varmen og energien tilbage.
 
Læs mere på skiferie.visitsweden.com

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden