5. juli 2010

Aktiv ferie for hele familien i sommer-Sverige

Tusindvis af danske familier vil denne sommer holde ferie i Sverige. Som børnefamilie behøver man nemlig ikke at rejse meget mere end et par timer for at stå over for et rent tag-selv-bord af naturoplevelser og aktiviteter. Og ifølge anerkendt ekspert i børn og motion er netop en aktiv ferie en god anledning til at ændre børns motionsvaner, hvilket i sidste ende giver gladere og mere selvtillidsfulde børn.

En tur over vandet, få timer fra Danmark. Mere skal der ikke til for at skyde en anderledes og begivenhedsrig sommerferie i gang for hele familien. Det sværeste er næsten at vælge blandt alt det, som Sverige har at byde på i sommermånederne. Uanset, hvor turen går hen, er fællesnævneren natur, bevægelse og i det hele taget aktiviteter langt væk fra computerskærmen og andre stillesiddende aktiviteter, som alt for mange børn og voksne kender fra dagligdagen:

”Det er ikke lige meget om børn bevæger sig eller ej. Aktive børn er mere glade, har større selvtillid og er bedre til at håndtere stress – og de lærer bedre. Hvis man derimod er meget inaktiv som barn, slæber man den dårlige kondition med ind i voksenlivet.  Det indebærer øget risiko for en række sygdomme senere i livet.  Men nu kommer ferien. Og i ferien er der tid til at være sammen, tid til at ændre på nogle af de dårlige vaner og tid til at finde glæden ved bevægelsen og legen,” siger Bente Klarlund Pedersen, overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, forfatter til bogen ”Børn og Motion” og desuden formand for Det Nationale Råd for Sundhed.

I Sverige har børnefamilier helt optimale betingelser for en aktiv ferie, og samtidig er Sverige, den korte afstand fra Danmark til trods, eksotisk for både børn og voksne, fordi man kan opleve ting, der er helt anderledes, end det vi kender fra Danmark.

”Selvom Sverige er tæt på Danmark rent geografisk, er landets natur, kultur og dyreliv markant anderledes, end hvad vi kender herhjemmefra. Det er unikt, at man ikke behøver at rejse længere for at få oplevelser, der ligger så meget ud over, hvad vi er vant til. Og særligt for børnefamilier er der rigtig meget at komme efter i nabolandet, ikke mindst når det handler om aktiv ferie, hvad enten det er leg på klipperne og svømning i skærgården, deltagelse i skattejagt i naturen ved hjælp af gps, en tur på hesteryg eller et besøg i Astrid Lindgrens Verden,” siger Niels Mouritzen, direktør for VisitSweden i Danmark.

At Sverige er et oplagt rejsemål for hele familien, er der efterhånden rigtig mange danskere, der har fundet ud af. Alene sidste år rejste mere end 100.000 danske børnefamilier til Sverige, og VisitSweden har ingen grund til at forvente, at det tal vil blive lavere i år.

”Oplevelses udbudet i Sverige er jo lidt mere eksotisk end det hjemlige og samtidigt alligevel trygt at færdes i for vi danskere. Og så gør det jo heller ikke noget valutakursen stadig meget fordelagtig set i forhold til den danske krone”, siger Niels Mouritzen. 

Obs: Den seneste overnatningsstatistik for danskernes overnatninger i Sverige viser at de seneres års udvikling fortsætter. Således er de danske overnatninger i Sverige i 2010 steget yderligere med 6% sammenlignet med rekordåret 2009.

Guide til børnefamiliernes sommer-Sverige

Skærgårds-oplevelser
Tag hele familien med på en herlig ferie fuld af rige naturoplevelser i de svenske skærgårde. Her kan man fordybe sig og bare suge ind af den gavmilde svenske natur med sejlture på vandet, spændende leg på de mange trygge øer uden farlige biler og støjende trafik samt afslapning på de solvarme klipper.

Bohuslän skærgård Lige nord for Göteborg ligger Bohuslän skærgård, som er en af Sveriges smukkeste, og kendt for de karakteristiske runde granitklipper, der bare kalder på at blive brugt som base for afslapning i solen eller badning i det klare vand. Overalt i Bohuslän skærgård finder man små og store øer, der ligger så tæt på kysten, at man kan svømme fra fastlandet og ud til sin helt ”egen” ø, ligesom andre kan nås ved hjælp af kajak, som man kan leje flere steder langs kysten. For familier med både små og store børn er der rig mulighed for at bolte sig det, der bedst kan beskrives som én stor legeplads, hvor naturen selv har gjort al forarbejdet. Far og mor kan samtidig glæde sig over de fantastiske lysforhold, der dagen og aftenen igennem gør Bohuslän til et yndet mål for kunstmalere fra hele norden.
Læs mere på www.vestsverige.dk

Blekinge skærgård
Man behøver blot at køre tre-fire timer for at nå den sydligste af Sveriges skærgårde, skærgården i Blekinge. Skærgården her er kendetegnet af tusindvis af grønne øer og vige. Der er masser af natur og liv, fiskerøgerier og kønne, velplejede haver at opleve på øerne. Tjärö byder på idylliske overnatningsmuligheder i et af de i alt 15 rødmalede træhuse, der er indrettet som vandrerhjem fra 1700-1800-tallet. På fastlandet ligger den største indhegnede naturpark i Nordeuropa, Eriksberg Vildt- og Naturpark, som man kan besøge i egen bil, eller man kan deltage i en af de arrangerede safariture gennem parken. Her kan man opleve kronhjorte, dådyr, bisonokser, vildsvin og muflon-vildfår i deres eget, naturlige element.
Læs mere på: www.visitblekinge.se, www.blekinge.se og www.eriksberg.nu

Västervik skærgård
Västervik skærgård ligger i den østlige del af Småland og er bl.a. kendetegnet af sine over 5.000 øer. Hovedøerne er Hasselö, Idö, Rägö og Björkö. I midten af skærgården ligger Hasselö, som er forbundet med naboøen Sladö med en bro. På Sladö er et pragtfuldt naturreservat. Hasselö er perfekt for dem, der gerne vil opleve naturen på cykel: Øen er udrustet med en ni kilometer lang grusvej, og der er masser af muligheder for afstikkere ind i skoven og ad stier over hele øen.
Læs mere på:www.vastervik.com og www.hasselo.com

Det vilde liv i Skåne
På eventyr med gps’en i Söderåsen
Blot en god times kørsel fra København – og man står midt i vildmarken. Söderåsen er et 16 km2 – eller hvad der svarer til 3.000 fodboldbaner – stort område med uanede muligheder for eventyr. Selvom man er langt fra den moderne civilisation her, danner gps’en udgangspunkt for en skattejagt, også kaldet geocoaching, for hele familien. Med gps’en i hånden finkæmmes skoven for skatte.

Udover skattejagter byder Söderåsen bl.a. på Kopparhattan, et af Skånes højeste punkter, lystfiskeri i Månstorp Sportsfiske i Hallaröd og Skånes Djurpark i Höör, hvor man bl.a. andet kan møde ulve, elge og bjørne. Trænger man til at mærke civilisationen igen efter en tur med vildmark og vilde dyr, kan man passende overnatte på Röstånga Camping og Bad, der både stiller hytter og herlige pools til rådighed for en træt vildmarks-eventyrer.
Læs mere på: www.nationalpark-soderasen.lst.se og www.skanesdjurpark.se

Friluftsliv – nu også med tørre soveposer
Der er intet, der kan bringe familien sammen som en fælles kanotur langs uendelige, fredfyldte landskaber, der roligt glider forbi i solen. Og der er næsten uanede mængder af muligheder for at planlægge den rute, der passer lige præcis for din familie, f.eks. i det smukke og frodige Dalsland. Skulle det ske, at solen svigter og himlen åbner sig, behøver det hele ikke at være ødelagt, heller ikke for de mindste i familien. Det kan nemlig også lade sig gøre at arrangere sin vildmarkstur således, at man kan få hvilet ud – tørt og blødt – på forskellige hoteller og vandrehjem langs ruten, f.eks. på Helge Å. Hvis man er mere til at vandre end til at padle, så byder Dalsland også på rig mulighed for det.
Læs mere på: www.dalslandsaktiviteter.se, www.vestsverige.dk og www.meresverige.dk

Eventyrlige Småland
Eventyr, det vilde vesten eller det pureste guld. Man skal ikke lede længe efter fornøjelserne i Småland, hvor eventyrene venter – i bogstaveligste forstand: Her er Astrid Lindgrens forunderlige verden, vilde cowboys og indianere og guldgravning for alle pengene.

Eventyr bliver virkelighed En af de mest berømte og elskede seværdigheder i Småland er Astrid Lindgrens Verden – eventyr- og teaterparken, der vækker den berømte forfatterindes historier til live. Eventyrparken er bygget op som områder, der hver især repræsenterer Astrid Lindgrens universer lige fra Vimmerby over Karlsson på taget til Bulderby. Overalt løber, springer og kravler de elskede figurer rundt – Emil med bøsse og lue og Pippi med de kobberrøde fletninger og betjentene Kling og Klang i hælene, mens Ronja Røverdatter skriger sit lykkelige forårsskrig ud i verden. Parken er forsynet med teaterscener, der gengiver historierne, som vi kender dem. Har man brug for overnatning, er der også mulighed for det i en af hytterne eller et hotel i forbindelse med parken.
Læs mere på: www.alv.se

Cowboys midt i skoven
Man behøver ikke at rejse om på den anden side af jordkloden til den amerikanske prærie for at få cowboys og indianere at se. Godt nok er det ikke midt på prærien, men vest for Värnamo, midt inde i skoven, ligger den autentisk udseende cowboypark High Chaparral. Her huserer vilde indianere, skydegale cowboys og løsslupne mexicanere, og her er både kulfyrede tog, hjuldampere, ponyridning og masser af danseshows og totalteater i western-byen.
Læs mere på: www.highchaparral.se

Guld og grønne skove
Hvem vil ikke gerne finde guld? Ved Emån i Ädelfors er det faktisk muligt. Her vasker børn i alle aldre guld, og det er ikke tilfældigt, for her ligger Sveriges første guldmine, hvor man i sin tid hentede guldholdigt malm op fra undergrunden. I dag er minen omdannet til museum, men har man tålmodighed og entusiasme nok, kan man i løbet af et dagsværk vaske guld nok til at have i et lille glas. Næppe nok til at betale lejen af gummistøvler, vaskebalje og spade, men rigeligt til en herlig souvenir. Når guldgraverne bliver sultne og trætte, kan de spise på caféen eller hvile ud på campingpladsen i det naturskønne miljø omkring floden.
Læs mere på: www.guldstrom.se

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden