3. april 2009

God påske i Skåne

Danskere bydes personligt velkommen
Skærtorsdag bydes danske gæster i Malmö ekstraordinært velkommen. Svenske turismestuderende er på plads på Malmö Centralstation, hvor de uddeler bykort og andre besøgstips ud til de danske togrejsende. Skærtorsdag, er en af de helt store indkøbsdage i Sverige, og det har danskere i stort tal fundet ud af. De danske gæster bydes da også ligeledes velkommen med Dannebrog hejst på både Stortorget og Lilla Torg.

Dansende påskehekse og kæmpeæg
Der skrues op for påskestemningen i Malmö 8. april kl. 12, når Stortorget lægger plads til indvielsen af byens officielle påskeæg, ti gigantiske æg, der er udsmykket af graffitikunstneren Pärra Andreasson. Æggene er 2,0 x 1,6 m og produceret i glasfiber. Oplægget er en række tegninger lavet af byens 3. klasser, og de mange tegninger kan også opleves på byens centrale torv. I påskedagene har man også chance for at møde mavedansede påskehekse, en pendant til de danske påskeharer.

Malmös forretninger holder åbent i påsken
Aldrig har det været mere økonomisk fordelagtigt for danskere at lægge indkøbene i Sverige. Den svenske valutakurs ligger på 0,68 DKK, og det giver besparelser på indkøbene, som virkeligt kan mærkes. Samtidig er forretningerne i Sverige modsat de danske åbent næsten alle påskedagene, hvilket giver gode muligheder for at bruges påsken til en shoppingtur i nabolandet; Åbningstiderne er: Skærtorsdag 9. april: 10-18 Langfredag 10. april: 12-16 Lørdag 11. april: 10-16 Søndag 12. april: Butikkerne er lukket 2. påskedag 13. april: 12-16

Kunsten blomstrer i Malmö og Skåne
I takt med forårets første blomster springer kunsten også ud i Skåne. Den tidligere danske landsdel har rige traditioner for såkaldte kunstrunder i påskedagene, hvor hundredvis af lokale kunstnere åbner deres atelierer for publikum. Også Malmö er en by, der byder på masser af kunstoplevelser. I påskedagene har mange udstillinger og gallerier åbent, ligesom det er muligt at tage børnene med på bl.a. billedværksted. Det er også i påskedagene, at de fleste små lokale kroer og pensionater slår dørene op for en ny sæson, så der er gode muligheder for at kombinere gode kunstneriske oplevelser med en hyggelig overnatning eller to, og for nærmere at botanisere også i de fortrinlige lokale gastronomiske kvaliteter, som udvikles betydeligt i disse år.

Sydafrikansk fotokunst i Malmö
Malmö Konsthall viser frem til 10. maj godt hundrede billeder af den sydafrikanske fotograf David Goldblatt, der regnes for en af verdensdygtigste fotografer. Udstillingen ”Intersections Intersected” giver et godt overblik over hans over 50-årige fotografiske arbejde, som giver et enestående indblik i landets apartheidhistorie og de sociale og politiske forandringer af samfundet. På museet kan man også opleve en udstilling med fotos, collager og videokunst af cyprioten Haris Epaminoda, hans første større separatudstilling i Nordeuropa. 

Unges bud på design
Det anerkendte Form/Design Center ved Lilla torg i Malmö viser flere interessante forårsudstillinger. Frem til 26. april handler det om udstillingen ”Ung 7”, hvor 30 unge og nyskabende formgivere giver deres bud på morgendagens design. Stedet viser også Helena Ohlssons illustrationer ”Kulinariske karaktärer” og endelig kan man opleve udstillingen Sydform med møbeldesign fra Øresundsregionen og ting til haven af Signe Persson-Mehlin. De to sidstnævnte udstillinger kan opleves til henholdsvis 3. og 13. maj.

Sådan finder du vej til påskens kunstrunder
Det er svært at vælge til, men måske endnu sværere at vælge fra, når man skal forsøge at planlægge en tur rundt til nogle af de skånske kunstnere, man synes er mest spændende. Der er nemlig tale om intet mindre end et overflødighedshorn af åbne atelierer og kunstnere, der gerne vil fortælle om deres kunst. En god ide er det at begynde på kunstrundernes samlingsudstillinger, og så her plukke ud, hvilke kunstnere man vil køre rundt til.

Her viser vi vej til nogle af de største af kunstrunderne:

149 kunstnere i nordvästra Skåne holder kunstrunde fra 10. til 19. april og har samlingsudstilling på Landskrona Konsthall. www.konstrundan.nu.

111 kunstnere i Österlen holder kunstrunde fra 10. til 19. april og har fælles udstilling på Tjörnedalagården, ÖSKGs galleri, i Baskemölla ved Simrishamn. www.oskg.nu.

I samme dage kalder også en række kunstnere i västra Skåne til kunstrunde, her med fællesudstilling på Kuklturhuset Björnen i Åstorp. www.vskg.se.

Ønsker du yderligere oplysninger er du altid velkommen til at kontakte: Anna Kron Boysen, PR Manger, VisitSweden,telefon 33 30 13 76.

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden