14. august 2009

Det ærkesvenske krebsegilde nu også åbent for danskere

Netop nu starter sæsonen for en af de festligste sommertraditioner i Sverige – krebsegildet. Selvom den ursvenske madtradition med dens kombination af friske krebs, snaps, papirhatte og drikkeviser er meget svensk, kan vi danskere sagtens være med. Her kommer en guide til den ærkesvenske kräftskiva – som krebsegilde hedder på originalsproget – og en liste over steder i Sverige, hvor man kan deltage i festen.

For rigtig mange svenskere er det årlige krebsegilde – eller kräftskiva, som det hedder på svensk – et af årets højdepunkter. Men man behøver slet ikke at bo i Sverige for at få den helt særlige oplevelse, det er at deltage i et krebsegilde. For netop nu har også danskere mulighed for at sidde under en stor, gul augustmåne i skæret fra papirslygter med krebsemotiver og nyde de friskfangede krebs til en snaps, mens der synges med på drikkeviser til den lyse morgen. Opfordringer fra Danmark har nemlig fået restauranter, kroer og hoteller i det sydlige og vestlige Sverige til at tilbyde krebsegilder til turister – og flere af stederne kan man oven i købet få lov til at være med til at få krebsefangsten på land.

En snaps til hver klo
Til et krebsegilde pyntes der op med papirlygter, og deltagerne får farverige hatte og hagesmækker på, og netop en hagesmæk kan det være en god idé at bære, for kampen med de små skaldyr kan være en fedtet affære. Krebsene spises nemlig med hænderne, og det kræver en særlig teknik at få kødet ud af hale og klør.

Krebsene koges i en lage af vand, salt og dild, men spises kolde, når de kommer på bordet. Som tilbehør kan serveres brød, knækbrøk og ost. Ved siden af maden er det en helt central del af traditionen med krebsegilderne, at man drikker snaps og synger snapseviser til måltidet – og sangene plejer at være med til at skabe en fantastisk stemning til krebsegilderne. Og skal det gå rigtigt til, så skal der en snaps til hver krebseklo, man spiser – så det kan blive endog meget ”hyggeligt” på en dejlig sensommeraften.

Traditionen med krebsegilder kan spores helt tilbage til middelalderen, men den form, som vi kender som krebsefesterne i august måned, går tilbage til 1800-tallet, hvor krebsemåltiderne blev populære i det svenske borgerskab. På grund af den intensive jagt på de svenske flodkrebs blev det i slutningen af 1800-tallet bestemt, at man først måtte fiske efter de små skaldyr efter den 8. august. På den måde blev krebsegilderne fastlagt til august måned, og selvom restriktionerne for længst er ophævet, og man i dag kan få krebs hele året, mener de fleste svenskere, at krebsegilderne hører til i august.

Der er netop nu og de næste ugers tid rigtige gode muligheder for at deltage i et originalt svensk krebsegilde. Ikke mindst i Syd- og Vestsverige er der mange gode muligheder for at deltage i en ægte svensk kräftskiva.

Her finder du krebsegilderne:

Restaurang Korrö i Linneryd

Hotell Ekenäs i Sydkoster 

Hotel Ullinge i Eksjö 

Klintakräftan i Köpingsvik på Öland 

Vallåsens Värdshus i Våxtorp 

Halenflotten 

M/S Solkust i Oskarshamn 

Varbergs fästning 

Til Malmöfestivalen, som starter på fredag den 14. august indledes der altid med verdens største krebsegilde på Stortorget i Malmø.

 

Kontaktinformation:
Anna Kron Boysen, VisitSweden, tlf: 33 30 13 76       

For pressespørgsmål kontakt:

Anna Kron Boysen
PR Manager
VisitSweden
tlf: +45 26 16 13 76

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden