[text]

Gode museer for børn

Flere museer i de tre største svenske byer er den slags, hvor børnene gerne må eller ligefrem skal røre ved tingene. Så der er masser at se og ikke mindst gøre!

  • Science and Discovery Center Universeum, Gothenburg
  • Tom Tits Experiment just outside Stockholm
  • Junibacken in Stockholm
  • Malmö Museums at Malmöhus castle

Science and Discovery Center Universeum, Gothenburg

Stockholm

Hop på bus nr. 2 ved Slussen og ta’ børnene med ud på Leksaksmuseet på Södermalm. Her kan I opleve Meccano (far vil elske at fortælle om det!), Lego i stride strømme, Barbie (og måske endda Ken), Playmobil, et rigtigt børneteater, Mickey Mouseum, gammeldags dampmaskiner, model jernbaner og meget mere. Måske kommer de voksne til at more sig mere end børnene!

Lige ved siden af, men med fælles indgang, ligger Spårvägsmuseet. Her kan gå på opdagelse i Stockholms vidtforgrenede offentlige transportsystem. Både i fortiden, nutiden og fremtiden. I kan prøve at styre et T-bana tog fra byens Tunnelbana, tage en tur med gammel sporvogn, være togfører og opleve en hel masse omkring tog, sporvogne, metro-tog og busser.

Naturhistoriska Riksmuseet er hjemsted for verdens eneste udstoppede blåhval. Det forstår I, når I ser den! I bør simpelthen tage børnene med ud til den flotte bygning i barok stil ude ved Stockholms Universitet for at se både hvalen og alle de andre udstoppede og konserverede skabninger. Sørg endelig også for at opleve Cosmonova, a gigantisk kuppelformet skærm, hvor I kan opleve digitale 3-D film med titler som ”Søuhyrer”, ”Født til at være vild” og ”Opdag universet”. Men hold godt fast!  Udstillingerne er både til at blive klog af og til at røre ved; prøv at opleve ”Det menneskelige krops vidundere”, ”Jordens klima” og ”Svensk natur”.

Skansen ude på øen Djurgården, men alligevel midt inde i Stockholm, er verdens største friluftsmuseum med over 150 bygninger samlet fra hele Sverige. Museet er et levende, arbejdende Sverige fra mere end 100 år tilbage. Her er glasstøberier, en bager, bondegårde, en gammel same-landsby, et købstadstorv, levende butikker og meget mere. Men Skansen er også en zoologisk have, et akvarium, en børne-zoo og en gammeldags forlystelsespark. Skansen er helt sikkert et sted, hvor I sagtens kan få en hel dag til at gå – og børnene vil elske det!

Ude på Djurgården finder I også det uovertrufne Vasa Museum, der rummer verdens eneste komplette 1600-tals orlogsskib. Lige ved siden af Vasa ligger Junibacken; det er ikke et museum not a museum, men et oplevelsesrigt og sjovt hjemsted for mange af personerne fra Astrid Lindgrens lange forfatterskab. Er I – og børnene – til vikingehistorie, bør i besøge Birka vikingecentret på Björkö. Når I kommer tilbage til byen, kan I på Södermalmstorg passende besøge Stockholm Stadsmuseum, der har en flot ”Torve”-udstilling for børn.

Gøteborg

Universeum på Södra Vägen i Gøteborg er et kæmpe hit! Det store eksperimentarium / videnskabscenter er spredt ud over 7 etager, hver med deres udstilling og tema: ”Dræbende skønheder”, ”Job Land – hvad kan jeg blive”, ”Regnskoven”, ”Akvarie-hallen”, ”Vandets Vej”, ”Kaleido” og ”Explora”. Udstillingerne handler netop om at få børnene til at røre og prøve selv, kravle ind i en rumkapsel og lade dem leve sig ind udstillingstemaerne. Der er rigtig meget ”Wauw” over de tre temaer ”Regnskoven”, ”Akvarie-hallen” og ”Vandets Vej”. En hel dags besøg i Universeum er et sandt bombardement af indtryk for både børn og voksne, og I får helt sikkert svar på f.eks. det helt centrale spørgsmål: ”Mor og far, hvad er egentlig forskellen på en frø og en tudse?”

Hvis I er til søfart og alt, hvad der har med skibe at gøre, bør I ikke gå glip af søfartsmuseet Maritiman på Packhuskajen, nede i Gøteborgs havn. Her kan I opleve en armada på 20 museumsskibe, inkl. en ubåd, destroyere, minelæggere og kanonbåde. Der er masser af interaktive og maritime oplevelser. Har I Göteborg City Card, kommer I gratis ind.

I og omkring Gøteborg er der flere andre børne-venlige museer som f.eks. Aeroseum (et flot og spændende flymuseum), Världskulturmuseet, Göteborgs Naturhistoriske Museum og Göteborgs Stadsmuseum

Malmø

Malmöhus Slott rummer flere af byens store museer, inkl. Malmø Kunstmuseum, Stadsmuseet (Malmø Bymuseum) og Naturhistoriska Museet. Alle ligger i bygninger inde på fæstningsområdet bag den store voldgrav. Byens overordnede museumsorganisation ”Malmö Museer” omfatter også ”Teknikkens och Sjöfartens Hus’ og flere andre små museer, spredt rundt i byen.

Af alle museerne i Malmø er Naturhistoriska Museet det absolut mest børnevenlige med en flot samling af udstoppede dyr og fugle (de ser meget levende ud!) og geologiske arter. Besøgets højdepunkt for børnene er uden tvivl Tropikariet med eksotiske padder og krybdyr, og det fantastiske akvarium med koralrev og tropiske fisk.

Sørg for at checke museernes hjemmesider for at se åbningstider og entrépriser.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden