Midsommer i Sverige

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at midsommer og de tilknyttede festligheder er en hjørnesten i den svenske kultur og nationale identitet. Denne højtid er muligvis, for svenskerne, den vigtigste og mest højtelskede højtid på hele året. Fejringen af den lange dag og de lyse nætter ventes med længsel.

Dagen efter midsommeraften er en national helligdag, nemlig ”midsommardagen”

  • Dancing around the maypole. Midsummer in Sweden
  • Midsummer in Sweden
  • Midsummer in Sweden
  • Summer dinner at Fejan, Stockholm archipelago

Dancing around the maypole. Midsummer in Sweden

Hvornår:

Oprindeligt var det altid 24. juni, men nu fejres midsommeraften på skiftende dage mellem 20. og 25. juni. I 2013 er datoen den 21. juni.

Man kan ikke umiddelbart sidestille den svenske midsommerfest med vores egen Skt. Hans. Dans, musik og god mad er i centrum for fejringen af den lange lyse nat, mens man også i mange egne af Sverige – især i Dalarna – iklæder sig folkedragter forud for dansen om majstangen. Bål og hekseafbrænding er ikke en del at midsommerfestlighederne i Sverige.

Helt centralt for fejringen – og jo egentlig også ganske bogstaveligt – er majstangen. Rundt omkring i hele landet kan man se de smukke, ofte imponerende store, og pyntede majstænger blive rejst. Nogle gange dage i forvejen, mens man dog typisk mødes om morgenen på selve dagen og i fællesskab konstruerer og pynter majstangen med blomster, friske grene og blade, hvorefter den rejses om eftermiddagen.

Navnet ”majstang” refererer til at stangen ”majes ud”, hvilket metyder at den dækkes med løv o.s.v. – der er altså ikke tale om reference til måneden ”maj”. Når majstangen er blevet rejst starter festlighederne så småt, med dans og musik, for gradvist at intensiveres og kulminere ud på aftenen med en stor og hyggelig fest.

Endnu en central del af festlighederne på denne fantastiske aften er, naturligvis, den rette traditionelle mad – og snaps! Man vil stort set altid finde sild, kryddersild, kolde nye kartofler og ”gräddfil” på bordet, hvilket alt sammen akkompagneres med (mange) snapse-skåle og de traditionsrige svenske snapsviser (drikkeviser).

Er du på besøg i Sverige under midsommerfesten har du en unik mulighed for virkelig at opleve noget af det mest skattede i den svenske kultur og som, om noget, nærmest definerer den svenske folkesjæl og identitet. Svenskerne er altid gæstfri og du vil være mere end velkommen til at tage del i en midsommeraftens festligheder. Desuden er der over hele landet et væld af forskelligartede arrangementer at nyde i anledning af midsommeraften.

På alle måder er midsommer den perfekte anledning til virkelig at opleve Sverige, svenskerne og den svenske kultur, som lever i bedste velgående. Det er smukt, hyggeligt og festligt – og frem for alt ”svensk”!

Midsommer 2013

Vi har sat sammen en kort liste med steder der I kan opleve midsommer.

Helsingborg
I Fredriksdal fejrer man Midsommer i to dage – tæt på Helsingborg, og tæt på Danmark. Der går bus fra centrale Helsingborg, og festlighederne starter 15.00 – fredag og lørdag http://www.fredriksdal.se/nyhetskatalog-fredriksdal-2/midsommar-pa-fredriksdal/

Malmö
I Malmö Folkets park kan I fejre en traditionell svensk midsommer – det starter allerede klokken 10. http://malmofolketspark.se/?s=midsommar

Göteborg
I Göteborg er der mange arrangementer og midsommer på et slot eller midsommer ved havet lyder jo ikke så dårlig: http://www.goteborg.com/evenemang/midsommar

Västervik
 Fejre midsommer på en ø i Tjust Skærgård – meget idyllisk
http://www.hasselo.com/index.php?catId=13&pageId=90

..og Dalarna, der vi svenskere synes man fejrer den mest traditionelle midsommer i Sverige. http://boka.visitdalarna.se/sv/boende/erbjudanden?categoryId=997

 

Sweden for children

Familieferie i Sverige

Har I lyst til en rigtig familieferie, hvor samvær og oplevelser er i centrum, så er Sverige det helt rigtige rejsemål. I Sverige er der nemlig plads og tid til at være sammen og masser af aktiviteter at være sammen om - hele familien!

Cray fish party

Kräftskiva (krebsefest)

I august og september er det tid for ”Kräftskiva” for alle svenskere. Det betyder, at man ta’ en skør hat på, glemmer alle hæmninger og overgiver sig helt og holdent til ”kräftskiva” traditionerne. Og husk endelig at medbringe jeres bedste festsangstemmer; dem får I brug for….

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden