Julbord

Tiden frem til jul rummer rigtigt mange traditioner i Sverige, men en tradition står – og smager – stærkere end nogen anden: Det berømte svenske ”Julbord”. Det indbefatter sådan ca. 101 forskellige retter – lidt mindre kan også gøre det – og en albuespids kamp for at komme til ved buffeten, ofte spredt over flere borde på grund af de mange retter. Og ligesom med så meget andet i det svenske samfund er der en uudtalt lov for, i hvilken rækkefølge man skal spise retterne. Man kan gå til buffet’en mindst 5 gange – flere gange er dog tilladt – og man tager en ren tallerken hver gang. Der hører masser af øl og snaps til – og man må gerne være prop mæt til sidst.

  • Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Hvornår:

Hver eneste dag gennem november og december tilbyder en hver restaurant eller café med respekt for sig selv ”julbord”. Ofte nydes det sammen med kollegerne fra ens arbejdsplads. Svenskerne fejrer juleaften sammen med familien – og snupper ofte et ekstra ”julbord” privat med familie og venner i en af juledagene.

Hvor:

Overalt i Sverige – selv på etniske restauranter.

Hvem:

Julbord nyder man i reglen sammen med familien juleaften, med vennerne i weekenderne i november og december, og sammen med kollegerne, samarbejdspartnere eller kunder ved ”julbords”-arrangementer, når som helst man kan få det passet ind i løbet af arbejdsugerne op til jul.

Sådan gør svenskerne:

”Julbord” følger sin helt egen rytme, der er nedarvet gennem generationer – helt ligesom i Danmark: Man begynder med marinerede sild og andre slags fisk, fortsætter med kolde kødretter, patéer og pølse, måske endda af rensdyr. Så går over til de lune retter med den himmelske ”Janssons Frestelse” (fløde kartofler, løg og saltede ansjoser, bagt i ovnen med rasp), kødsaucer og til sidst ost og dessert. En af de udødelige retter, der altid er på ”Julbordet”, men som sjælden bliver spist, er ”lutfisk”. Det er en simpel dagligdags ret, der stammer tilbage fra de dage, hvor fisk blev konserveret ved at tørre ind og siden lagt i saltlage, før de blev kogt.  Det er en solid ret!

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden