Søderåsen Nationalpark - Vildmark for begyndere i Söderåsen

  • Söderåsen national park in Skåne
    Söderåsen national park in Skåne

    skane.com/sydpol.com

[text]

Pladser

Tag sækken på ryggen, børnene i hånden og af sted på eventyr. Söderåsens Nationalpark er Skånes familievenlige vildmark.

Drømmen om vildmarken er ikke kun for enlige vandrere. Hele familien kan opleve eventyr med dybe skove og svimlende udsigter i Söderåsens Nationalpark, Skånes familievenlige vildmark, lige på den anden side af Øresund.

Turen starter ved Naturum, som ligger ved hovedindgangen i Skäralid tæt på Röstånga. Her finder I vandrekort med alle ruterne, udsigterne, hytterne og bålpladserne. Her får I tips til turen og viden om naturen. Og endelig kan I fylde lommerne med slik og drikkedunkene med vand, inden I går af sted på eventyr.

Hvis børnene er små, og de ikke er vant til at vandre, er det en god idé at lægge ud med en tur på Naturstigen. Naturstigen er Söderåsens nemmeste og korteste rute på under en kilometer rundt om Skärdammen, lige ved Naturum. Ruten er belagt med planker og forsynet med rækværk, og små skilte langs ruten viser vej og fortæller om naturen omkring dem.

"Området er et af Nordeuropas største naturbeskyttede områder med ædel-løvskov."

Svimlende Højdepunkt

Efter opvarmningen med Naturstigen kan turen passende fortsætte ad den blå rute mod Liagården. Ruten lægger hårdt ud med en stigning, som ofte kræver et par hjælpende hænder fra mor og far og mere end én enkelt pustepause undervejs. Men oppe på toppen belønnes I alle med turens absolutte højdepunkt: Hjortsprånget.

Hjortsprånget er en smal tange, der rækker nogle meter ud over sprækkedalen. Har man bare en smule højdeskræk, er det en rigtig god idé lige at trække vejret dybt og tælle til tre, inden man går derud.

På tre sider er der lodrette fald mange, mange meter ned, og der er ikke langt til kanterne. Men udsigten over Söderåsen og de grønne trætoppe nede i sprækkedalen er enestående og svimlende – den giver et sug i maven, som er hele turen værd, hvis I altså tør …

Fra Hjortsprånget til Liagården kan I slappe mere af. Ruten er fladere og lettere, men ikke mindre flot, da den nogenlunde følger kanten af sprækkedalen.

Lejrbål ved Liagården

Söderåsens Nationalpark er meget mere end flotte vandreture og spektakulære udsigter. Den er nydelsen ved at spise frysetørret bolognese eller blåbærsuppe fra Trangia’en. Den er glæden ved at tænde bål og bage snobrød eller riste skumfiduser. Den er hyggen ved at putte sig i en blød og varm sovepose i en hytte eller et af områdets shelters.

Liagården er stedet, hvor I kan overnatte i Söderåsens Nationalpark. Liagården er en rød træhytte uden el og vand, men med 19 brikse, hvor I kan rulle jeres liggeunderlag og soveposer ud.

Hvis I er friske, kan I sove i shelteret ved bålpladsen uden for hytten. Her kommer I helt tæt på naturens mange forunderlige lyde og dufte, og der er ikke noget bedre end at vågne og fylde lungerne med den friske og kølige morgenluft, inden eventyret atter begynder.

Det er skønt og nemt at have børnene med på vandretur i Söderåsens Nationalparks venlige vildmark. Bare husk at holde mange pauser. Husk at stoppe og kigge på svampe, vandløb og væltede træstammer. Husk at nyde udsigten fra Hjortsprånget og nationalparkens andre toppe. Eventyret handler ikke om at nå langt, men om at opleve meget.

Skånes Grand Canyon

Alle elsker udsigten fra Kopparhatten i Söderåsens Nationalpark.

Danskerne elsker den, fordi den svimlende udsigt er så storslået og fremmedartet – her under en times kørsel fra såvel Helsingborg som Øresundsbroen. Og svenskerne elsker den også, fordi de ikke er forveænt med bøgetræer og anden løvskov i så massive mængder. Og netop løvskoven betyder, at udsigten er ekstra fascinerende her i efteråret, hvor farverne eksploderer i røde og brune nuancer.

Vandring for alle

Der er flere markerede vandreruter i Söderåsens Nationalpark. Kortest og lettest er den meget børnevenlige Naturstigen på mindre end 1 kilometer og med informationstavler undervejs. Længst og sværest er blå rute og rød rute på lige omkring 7 kilometer hver.

Du kan også vælge at følge Skåneleden, som løber 14 kilometer gennem Söderåsens Nationalpark og fortsætter mod Åstorp i nordvest og mod Agusa i sydøst.

Skånes største nationalpark

Söderåsens Nationalpark er Skånes største på omkring 16 kvadratkilometer. De to andre er Stenshuvud ved Kivik og Dalby Söderskog ved Lund.

Söderåsen blev dannet af forkastninger, hvor grunden omkring åsen sank for mellem 400 og 150 millioner år siden. Naturen er domineret af sprækkedalenes stejle skrænter og bøgeskoven, hvor væltede træer får lov at ligge og give næring til svampe og bolig til insekter.

Her kan du se et kort over parkens beliggenhed i Skåne.

Skåneleden

Skåneleden

Skåneleden er et stemningsfuldt og imponerende omfangsrigt stisystem, som faktisk tilsammen består af ca. 1.000 kilometer afmærkede vandreruter

Lowland hiking in Southern Sweden

Kullen

Her er noget at opleve - både hvad angår natur, kultur og historie. Et storsået område, som har tiltrukket besøgende igennem lange tider

Christinehof castle

Christinehof Ekopark

Christinehof Ekopark er en selvejende institution, der arbejder for at sikre bevarelse af de naturrigdomme og det særlige kulturlandskab, der findes netop i det sydøstlige Skåne.

Bouledring at Kjugekull, Kristianstad, Skåne

Kjugekull

Det smukke naturreservat Kjugekull er ét af Sveriges største og allerbedste områder for stenklatring og omfatter næsten 1.200 klatre-udfordringer og variationer.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden