Aktiviteter på Kullen

  • Kullen in Skåne
    Kullen in Skåne

    sydpol.com/skane.com

[text]

Pladser

Dramatiske klipper. Hemmelige grotter. Halvøen Kullen lokker med endeløse muligheder for eventyr. Om du vil klatre eller rapelle, snorkle eller sejle, cykle eller vandre ... Kullen kan det hele.

Naturen skal ikke bare ses, men mærkes. Når du vandrer eller cykler, får kortets kilometer og højdekurver pludselig ny og virkelig mening. Naturens dufte når din næse. Naturens lyde når dine ører. Og du mærker solens stråler og brisen fra havet. Kullen opleves bedst på to ben eller to hjul.

To markerede ruter går gennem naturreservatet, den lettere røde i syd, den sværere blå i nord. De to ruter forbindes flere steder, så du nemt kan tilpasse eller afkorte ruten. Ude på spidsen af Kullen kan du passende holde pause og nyde udsigten fra fyrtårnet.

Klatre op. Springe ned

Kullen er en klassiker blandt danske og svenske klatrere. Hver sommer samles flokke af klatrere på de solbeskinnede klippevægge. Men klipperne er ikke kun for Spidermanwannabes. Som nybegynder med mindre udviklede fingermuskler og mindre fleksible hofteled kan du også være med. Flere firmaer tilbyder guider, der viser og lærer dig, hvordan du sætter hænder og fødder på klippevæggene og sikkert og effektivt når toppen.

Og hvordan kommer du så ned igen? Tjah, du har to gode muligheder: Du kan rapelle eller springe i bølgerne – firmaet Kullabergsguiderna arrangerer ture, hvor du lærer begge dele.planter og dyreliv og inspiration til vandreture og oplevelser i naturreservatet. Der er også hos Naturum Kullaberg, du finder kort over området.

Grotter og Kajak

Har du set filmen 127 Hours, hvor hovedpersonen falder ned i en sprække og ender med at amputere sin højre arm med en sløv lommekniv? Så forstår du fascinationen af grotter med deres fugtige mørke og snævre passager. Der er mere end 100 grotter i klipperne og skrænterne på Kullen. De fleste er dødsensfarlige at bevæge sig ind i, men omkring 20 er tilgængelige for almindelige mennesker.

Du kan vandre til grotterne, men mange gange er det faktisk lettere og sjovere at sejle til dem for eksempel i kajak. Blandt de bedst kendte og mest søgte er gruppen af grotter ved Josefineberg, som også er lette at komme til fra den blå vandrerute.

Dykning og snorkling

Kysten langs Kullen er populær blandt svenske dykkere. Vandet er da også et marinereservat. Dykkerbåden ”Røde Orm” fra firmaet Kullen dyksejler dig ud til de bedste steder. Har du ikke lige et dykkercertifikat? Bare rolig, du kan sagtens opleve livet under havets overflade alligevel.

Maske og snorkel – og måske en våddragt – er alt, du behøver for at opleve klippeformationer, muslingekolonier og svajende havplanter i det blå og blidt flimrende lys under bølgerne. Er du rigtig dygtig og heldig, får du måske øje på en krabbe eller en fladfisk, der gemmer sig i sandet på havbunden.

Du kan snorkle på egen hånd eller tage på snorkelsafari med Kullabergsguiderna, som holder til på Naturum Kullaberg.

Start i naturum Kulleberg

Et godt udgangspunkt for en eller flere dage på Kullen er Naturum Kullaberg, der ligger næsten helt ude på spidsen af Kullen, hvor vejen ender. Hos Naturum Kullaberg finder du information om geologi, planter og dyreliv og inspiration til vandreture og oplevelser i naturreservatet. Der er også hos Naturum Kullaberg, du finder kort over området.

Sov godt

Kullen er et naturreservat, så du må ikke sætte teltet op og rulle soveposen ud på Kullen. Nærmeste mulighed, hvis du foretrækker at sove i telt og pose, er First Camp Mölle, der ligger lidt syd for byen Mölle.

Er temperamentet mere til luksus og bløde senge, kunne du overveje at overnatte på Falknästet. Falkereden, som det betyder, er et enkelt værelse med en cirkelrund dobbeltseng og panoramavinduer indrettet i forsvarets tidligere vagttårn ved siden af fyrtårnet helt ude på spidsen af Kullen. Billigt er det ikke, men udsigten er “uvurderlig” og oplevelsen er once in a lifetime.

 

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden