[text]

Rejs grønt i Sverige

Gå, cykle og tage toget eller anden offentlig transport er den grønneste måde at rejse på – eller måske bare at bevæge sig rundt på – når I besøger Sverige. Misforstå os ikke … vi foreslår ikke, at I skal gå eller cykle fra sandstrandene nede i Skåne op til det nordligste Lapland (selvom det faktisk sagtens kan lade sig gøre…), men I kan mindske jeres CO2 påvirkning i betragtelig grad ved bevidst at vælge at rejse grønt.

Heldigvis tilbyder både Statens Järnvägar (Sveriges svar på DSB), offentlige transportsystemer og luftfartselskaber gode muligheder for at rejse grønt. Brug dem – og giv jeres eget lille bidrag til at bevare Sveriges smukke natur, landskaber og byer.

  • Public transport in Gothenburg

Public transport in Gothenburg

Ta’ skoene på og gå

Der er ganske simpelt ikke nogen mere bæredygtig måde at transportere sig på end ved at bruge fødderne! Så når I skal besøge Sveriges tre store byer, Stockholm, Gøteborg og Malmø, bør I tage et par gode solide – og behagelige – sko med, fylde en genbrugs-plastflaske med rent velsmagende svensk postevand og så gå af sted. Langt de fleste kulturelle og historiske seværdigheder, forretninger og andre attraktioner ligger normalt bare en kort gåtur væk. Og gør de ikke det, kunne I jo overveje at …

…cykle

Cykling er udbredt i store dele af Sverige. Stockholm, Gøteborg, Malmø og de fleste andre svenske byer har store, vidtforgrenede og veludviklede cykelstier, der fører jer rundt i byerne, til de store attraktioner og ud i den nærliggende natur. I de tre store byer er der sponsorerede – og velfungerende – bycykel-systemer. Udlejningssæsonen er i reglen fra april til oktober i alle 3 byer. I kan læse mere om mulighederne for at leje cykel i Stockholm, Gøteborg og Malmø. Husk bare på, at I er med på de ”grønne” noder, for cykling er enormt populært i Sverige, både til og fra arbejde, til børnehave og skole med børnene, og fordi det er sundt og sjovt. Gør ligesom svenskerne, hop op på cyklen, og husk cykelhjelmen!

Offentlig transport

Vi ved godt, at nogle mennesker siger, at offentlig transport er noget skidt (og det er noget af det også….de busser, der kører på biogas!), fordi de altid er fyldt med mennesker, der aldrig er pladser nok eller de altid er forsinkede. Men lyt ikke til dem; det er i hvert fald ikke nødvendigt i Sverige. I kan rejse på kryds og tværs af Sverige med offentlig transport, der tilbyder den absolut bedste komfort, og nå ud til alle de seværdigheder, I kan komme i tanke om. Og måske møder I nye rejsefæller eller nogle af de lokale. Med offentlig transport er det nemt at komme i kontakt med nye mennesker. Der er masser af tid til at møde nye mennesker, hvis I rejser på Polarcirkel Passet fra SJ, de svenske statsbaner. Med passet kan I rejse frit mellem Kiruna og Narvik i Norge, og komme ind midt i Lapland, højt op i de svenske fjelde eller dybt ind i Abisko nationalpark, det bedste sted at opleve nordlys.

I de store byer, ja i alle byområder i Sverige, fungerer det offentlige transportsystem med tog, busser, sporvogne og rutebåde bare perfekt. Det her er jo Sverige, og her sætter alle pris på rettidighed, orden og ikke mindst miljøvenlig transport. Tog og sporvogne kører på strøm, oftest skabt på vedvarende energikilder, busserne kører i stigende grad på biogas eller el, og skibs- og færgeselskaber arbejder ihærdigt med at overgå til alternative brændstoffer og tage andre forholdsregler, der effektivt kan nedbringe miljøpåvirkningen.

Her kan læse mere om offentlig transport i Sverige og forskellige muligheder for at benytte ”City cards” o.l.

Med egen eller lejet bil

Kører I selv i bil til Sverige, måske med campingvognen bag på? I vil med fornøjelse opleve, at det overordnede svenske vejnet består af godt vedligeholdte hovedlandeveje og motorveje – og der er gode veje hele vejen fra det sydligste Sverige til det allernordligste. Men er der altså langt at køre! Skulle I være interesseret, findes der faktisk en guide til at køre grønt, der gør jer i stand til at reducere jeres bils påvirkning af det svenske miljø ganske betydeligt.

Alle de store internationale biludlejningsselskaber er repræsenteret i Sverige; i lufthavnene, færgehavnene og i de store byer. Hvis I skal leje bil, så gå gerne efter ”grønne” biler (de fås i mange farver!), der kører på el, bio-brændstof, på hybrid-energi eller på anden måde er venlig overfor miljøet.

Taxaer

Hvis I ankommer til Arlanda lufthavnen nord for Stockholm, kan I kun finde ”øko-taxaer”, fordi det er de eneste, der har lov til at betjene lufthavnen. Det samme gælder endnu ikke i Gøteborgs lufthavn, Landvetter, eller Malmøs lufthavn, Sturup, så her skal I selv holde øje med, hvilke type taxaer, der findes. Overalt bør I selv holde øje med hvilken type taxa, I evt. kan køre med; I kan ofte vælge hybrid-biler eller biler drevet af el, biogas eller andre miljøvenlige brændstoffer. Og nu vi er ved taxaer, så husk, at det svenske taxa-erhverv ikke er reguleret på samme måde som i Danmark, så check lige prisen med chaufføren, før I kører af sted. Det er helt normalt at spørge.

Flytransport og lufthavne

Sverige har 3 store lufthavne: Arlanda ved Stockholm, Landvetter ved Gøteborg og Sturup ved Malmø. Dertil kommer en lang række regionale lufthavne; det er de nødt til at have i det kæmpestore land! I kan læse mere her om de større svenske lufthavne og deres faciliteter.

Arlanda lufthavnen, nord for Stockholm, er selvfølgelig den største; den har vundet flere nationale og internationale priser for dens indsats for at reducere miljøpåvirkningen. I kan læse meget mere – på engelsk – om lufthavnsoperatøren Swedavias miljøarbejde her. Det siger ikke så lidt om deres indsats, at Arlanda faktisk var den første lufthavn i verden, der fik tildelt Airport Carbon Accreditation’s højeste miljø udmærkelse.

Sveriges største indenlandske og internationale luftfartsselskab er SAS, der også gør deres til at reducere CO2 udslip; selskabet arbejder målrettet med at nedbringe påvirkningen af miljøet. Faktisk er SAS  miljøcertificeret efter både ISO 14001 og EMAS standarderne.

Nyd Sverige på en ansvarlig og bæredygtig måde ved at rejse grønt.

Reklamer:

A part of the official gateway to Sweden